Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης στην οδό Χάληδων και στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή του νομού Χανίων.

χανιά αρχαιολογικό μουσείο

Η αρχαιολογική συλλογή των Χανίων έχοντας φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε διάφορα δημόσια κτίρια (Διοικητήριο, Γυμνάσιο Αρένων, τζαμί Χασάν), συνεχίζει να στεγάζεται σήμερα, αν και προσωρινά από το 1963, στον ενετικό ναό αφιερωμένο στον Αγ. Φραγκίσκο των Φραγκισκανών μοναχών, ένα σημαντικό μνημείο της πόλης.

Πότε χτίστηκε ακριβώς δεν γνωρίζουμε, πάντως αναφορές τον θέλουν να υπάρχει στο μεγάλο σεισμό του 1595 και να είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Αργότερα μετατρέπεται σε οθωμανικό τέμενος αφιερωμένο στον Τούρκο πορθητή της πόλης Γιουσούφ πασά. Στις αρχές του 20ου αιώνα μετατράπηκε στον κινηματογράφο «Ιδαίον Άνδρον». Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη στρατιωτικού υλικού, ενώ από το 1963 διατηρεί τη σημερινή του χρήση σαν Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Μία επίσκεψη στο Μουσείο αξίζει τον κόπο. Το μουσείο είναι ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 15.00 μ.μ, εκτός Δευτέρας. Ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων εκτίθενται εδώ σχηματίζοντας με εύληπτο τρόπο την εικόνα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος για την ιστορία της δυτικής Κρήτης.

πήλινοι ταύροι στο αρχαιλογικό μουσείο στα Χανιά

Κεραμική, λιθογλυφία, σφραγιδογλυφία, γλυπτική, μεταλλουργία, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά στις βιτρίνες του μουσείου.

τούρκικο συντριβάνι στην αυλή του μουσείου
Το τούρκικο συντριβάνι που βρίσκονταν παλιότερα στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο ενετικό λιμάνι, φυλάσσεται σήμερα στην αυλή του μουσείου Χανίων

Επίσης εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα της Ρωμαιοκρατίας (2ος – 3ος αιώνας μ.Χ) και εικονίζουν σκηνές από το Διονυσιακό κύκλο και επεισόδια του μύθου του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης.

Ξεκινώντας από Νεολιθικά αντικείμενα από πηλό, Μινωικά διαφόρων τύπων, σπάνια Γεωμετρικά, Ελληνιστικά και σημαντικότατα Ρωμαϊκά, καταλήγει σε Βυζαντινά. Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τότε, τα ταφικά και υπόλοιπα θρησκευτικά τους έθιμα, τις εμπορικές, βιοτεχνικές και λοιπές επαγγελματικές τους δραστηριότητες και συνειδητοποιούμε τι αλλαγές έχει επιφέρει και ποιες έχει υποστεί ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του.

Το έτος 2000 δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η ενδιαφέρουσα συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα εκθέματα αποτελούν το 1/3 της Συλλογής και η παρουσίαση τους ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλος 4ης χιλιετίας π.Χ. – 3ο αι. μ.Χ.).

Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υπάρχει ένα κτίριο με τρούλους, το οποίο δύσκολα ξεφεύγει της προσοχής κάποιου. Πρόκειται για ό,τι έχει απομείνει από ένα τούρκικο χαμάμ, που ελάχιστα θυμίζει τις ένδοξες μέρες του.

Στα Χανιά υπήρχε ακμαία εβραϊκή κοινότητα μέχρι τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η εβραϊκή συνοικία απλωνόταν στην περιοχή πίσω από το Μουσείο. Εκεί ήταν και τα μέγαρα των επιφανών Εβραίων, κάποια από τα οποία σώζονται και σήμερα, καθώς επίσης και η αντίστοιχη συναγωγή, που πρόσφατα επαναλειτούργησε.

Κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση, πίσω από την εβραϊκή συνοικία φαίνεται ο προμαχώνας Schiavo, τμήμα των ενετικών τειχών που προστάτευαν τα Χανιά πολλούς αιώνες πριν.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts