Ιερό Πύθιου Απόλλωνα – Αιγυπτιακές Θέοτητες

Το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα στη Γόρτυνα

Από την μεγάλη βασιλική επιστρέφουμε λίγα μέτρα και ακολουθούμε ένα μονοπάτι στο δεξί μας χέρι, που μας οδηγεί μέσα από τους ελαιώνες στο Πραιτόριο, την έδρα του ρωμαίου διοικητή της Κρήτης. Ακολουθώντας αυτή την πορεία, το πρώτο που συναντά κάποιος, αν και λόγω της περίφραξης δύσκολα διακρίνονται λεπτομέρειες από το δρόμο, είναι το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα.

Γόρτυνα, το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα

Είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Γόρτυνας και υπήρξε μέχρι την καθιέρωση του Χριστιανισμού το θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Το αρχικό οικοδόμημα χρονολογείται στον 7ο π.Χ. αιώνα. Από αυτή τη φάση του ναού έχουν σωθεί και επιγραφές, οι οποίες ήταν εντοιχισμένες στους εξωτερικούς του τοίχους. Εντυπωσιακός είναι ο βωμός ανατολικά, μπροστά από την είσοδο του οικοδομήματος, ο οποίος αποτελείται από βαθμίδες και σώζεται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η συνέχεια της λατρείας στον ίδιο χώρο για 13 αιώνες επέφερε και αρχιτεκτονικές μεταβολές στον αρχικό ναό, οπότε αυτό που αντικρίζουμε σήμερα διαφέρει από το αρχικό κτήριο.

Το ιερό των Αιγυπτιακών θεοτήτων στη Γόρτυνα

Κοντά στο ναού του Πύθιου Απόλλωνα βρίσκεται και το ιερό της Ίσιδας, του Σάραπη και του Ερμή ’Ανουβη, το οποίο χρονολογείται στα Ελληνιστικά χρόνια (4ος -1ος π.Χ.), στη διάρκεια των οποίων, η λατρεία τους ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Είναι ο μοναδικός ναός στην Κρήτη αφιερωμένος σε αιγυπτιακές θεότητες.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts