Μύρτος, Νότια Κρήτη

Το παραθαλάσσιο χωριό Μύρτος

Ο Μύρτος είναι ένα από τα στολίδια της Κρήτης, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στην νοτιοανατολική Κρήτη, κοντά στην Ιεράπετρα στο Νομό Λασιθίου.

ο μυρτος στο χαρτη

Ο Μύρτος μαζί με 4 άλλους οικισμούς της περιοχής αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα με έδρα τον Μύρτο, που έχει πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους (απογραφή 2001).

Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ ασχολούνται με τη γεωργία, κάτι που φαίνεται εύκολα από τα πολλά θερμοκήπια στην περιοχή.

panorama of Mirtos

Το καλοκαίρι αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το Μύρτο και εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ – μπαρ, σουπερμάρκετ και βενζινάδικο. Δεν υπάρχει φαρμακείο, τράπεζα η μηχάνημα αναλήψεων (ΑΤΜ), αλλά η Ιεράπετρα δεν είναι μακριά και εκεί θα βρείτε τα πάντα. Στην Ιεράπετρα μπορείτε να πάτε είτε με το αυτοκίνητο σας είτε με το λεωφορείο που περνά κάθε 2 ώρες.

Πως να πάτε στο Μύρτο

ο μυρτος και η παραλια του στη νοτια κρητη

Αν ξεκινήσετε από το Ηράκλειο για να επισκεφτείτε το Μύρτο, ακολουθήστε το δρόμο προς Βιάννο, που συνεχίζει προς Μύρτο και Ιεράπετρα. Θα χρειαστείτε 2 ώρες περίπου για να φτάσετε, αλλά θα σας αποζημιώσει το κομμάτι της διαδρομής μετά τη Βιάννο που είναι από τα λίγα μέρη στην Κρήτη που θα συναντήσετε όμορφο πευκοδάσος.

Αν βρίσκεστε στον Αγιο Νικόλαο, τη Σητεία ή την Ιεράπετρα ακολουθήστε τον ασφαλτοστρωμένο επαρχιακό δρόμο δυτικά. Μετά από περίπου 16 χλμ. θα βρεθείτε στον Μύρτο που είναι χτισμένος στις εκβολές του ποταμού Κρύου.

Παραλίες στο Μύρτο

panorama of Mirtos

Ο Μύρτος έχει μία από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής με σταχτιά άμμο και πεντακάθαρα νερά που αξίζει να βουτήξετε και να απολαύσετε τη γαλάζια θάλασσα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως η περιοχή δεν επηρεάζεται από τα μελτέμια και τους δυνατούς βοριάδες που θα συναντήσετε σε πολλές παραλίες στη νότια Κρήτη, όπως στις παραλίες κοντά στην Ιεράπετρα.

Η κεντρική παραλία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τις ταβέρνες και τα καφέ στον Μύρτο, και επεκτείνεται προς τα δυτικά, όπου το πλάτος της είναι μεγαλύτερο. Αν συνεχίσετε ακόμα πιο δυτικά θα βρείτε παραλίες που μπορείτε να κατασκηνώσετε, ενώ θαυμάσια είναι η παραλία στον οικισμό Τέρτσα (4 χιλιόμετρα).

Προς τα ανατολικά υπάρχει παραλία με χοντρά βότσαλα και λίγα αρμυρίκια παράλληλα με το δρόμο προς Ιεράπετρα. Αν έρθετε εδώ θα είστε μάλλον μόνοι σας, γιατί όλοι προτιμούν την πολύ καλύτερη παραλία του Μύρτου.

Διακοπές στο Μύρτο

βόλτα στους δρόμους του Μύρτου στην Κρήτη

Ο Μύρτος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, χωρίς όμως αυτό να έχει καταστρέψει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού και την ιδιαίτερη ομορφιά του.

Το καλοκαίρι ο Μύρτος σφύζει από ζωή με τη θάλασσα και τους τουρίστες να πρωταγωνιστούν, ενώ οι χειμερινές μέρες, γαλήνιες και ήπιες, περνούν με αγροτικές εργασίες.

Οι κάτοικοι του Μύρτου επιμένουν πως η θερμοκρασία το χειμώνα δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 12 C, και γι’ αυτό το λόγο είναι από τα ελάχιστα μέρη στη Μεσόγειο που ξεχειμωνιάζουν τα χελιδόνια.

Ο Μύρτος είναι ξεχωριστό μέρος στην Κρήτη. Σε λίγα μέρη στην Κρήτη θα δείτε τόσα πολλά χρώματα: το μπλέ στις πόρτες και τα παράθυρα, το λευκό στους τοίχους των σπιτιών, το έντονο κόκκινο από τις ντομάτες που κρέμονται στα δέντρα και διατηρούνται έτσι μέχρι να φαγωθούν (μια ιδιομορφία που μόνο στο Μύρτο θα συναντήσετε), το πράσινο από τις μουριές στους δρόμους και τα κάθε λογής φυτά και λουλούδια στις αυλές.

Ο Μύρτος είναι ένα ήσυχο μέρος, όπου θα περάσετε καλά αν δεν αναζητάτε έντονη νυχτερινή ζωή. Τις μέρες σας θα τις περάσετε στην παραλία, θα πιείτε τον καφέ σας αγναντεύοντας τη θάλασσα, θα διαβάσετε το βιβλίο σας και θα κάνετε βόλτες στην περιοχή, ενώ τα βράδια θα απολαύσετε το φαγητό και το κρασί σας σε κάποιο ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στα στενά του χωριού.

Μία επίσκεψη στον Μύρτο μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο. Μπαίνοντας στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι θα σας συνεπάρουν εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από καρτ ποστάλ. Ο Μύρτος εντάσσεται γλυκά στο τοπίο και ο μικρός οικισμός απλώνεται κατά μήκος της θάλασσας.

Τι να κάνετε στο Μύρτο

Μύρτος, ταβέρνες στην παραλία
  • Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια του Μύρτου, στις γειτονιές με τα σπίτια, που ασβεστώνονται κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα για να λάμπουν τη μέρα της μεγάλης γιορτής. Δείτε τις πλουμιστές αυλές που μοσχομυρίζουν από τα πολύχρωμα λουλούδια και βότανα φυτεμένα σε γλάστρες, πιθάρια, ακόμα και σε τενεκέδες από λάδι.
  • Μην παραλείψετε να μπείτε στο καφενείο, σημείο συνάντησης των κατοίκων του Μύρτου για ατελείωτες συζητήσεις, πρέφα ή τάβλι και ασφαλώς δοκιμάστε έναν ελληνικό καφέ ψημένο με τέχνη.
  • Επισκεφτείτε το αναπαλαιωμένο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που χτίστηκε το 1853 και δίπλα το παλιό σχολείο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο του Μύρτου με ευρήματα από τα μινωικά χρόνια και άλλα αντικείμενα λαογραφικής αξίας.
  • Βγείτε από το Μύρτο για να επισκεφτείτε τον μινωικό οικισμό Πύργο. Δεν θα χρειαστείτε το αυτοκίνητο σας γιατί το μονοπάτι ξεκινά δίπλα από τον ποταμό, στην έξοδο προς Ιεράπετρα. Το μονοπάτι είναι ομαλό και θα σας πάρει 30 λεπτά περίπου για να ανέβετε στην κορυφή του λόφου, εκεί που βρίσκονται τα ερειπωμένα σπίτια των μινωιτών. Από εδώ θα αγναντέψετε το πέλαγος και θα δείτε το Μύρτο από ψηλά. Προτιμήστε τις απογευματινές ώρες ή νωρίς το πρωί για να μην υποφέρετε από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
  • Πάρτε το αυτοκίνητο σας και ανηφορίστε προς τα χωριά της Νότιας Δίκτης, όπως ο Πεύκος και η Σύμη, που βρίσκονται μέσα σε ένα από τα τελευταία πευκοδάση στην Κρήτη.
  • Πηγαίνετε μια βόλτα στην Ιεράπετρα και πάρτε το καραβάκι για το νησί Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι με τους κέδρους και τις τροπικές παραλίες με τη ροζ άμμο.
  • Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να πάτε στη Χρυσή, αξίζει να περάσετε μερικές ώρες στην Ιεράπετρα, μια μικρή σύγχρονη πόλη με μεγάλη ιστορία, με όμορφη παραλία, παραλιακά ταβερνάκια, το ενετικό κάστρο Καλές, το μουσουλμανικό τέμενος και το δικό της αρχαιολογικό μουσείο.

Η ιστορία του Μύρτου

μουσειο μυρτου

Ο Μύρτος έχει ιστορία χιλιάδων ετών, που ξεκινά από την μινωική Κρήτη. Κατοικήθηκε την πρώτη μινωική περίοδο (περίπου 2800-2000 π.Χ.), όπως μας λένε οι αρχαιολόγοι που έχουν ανασκάψει και μελετήσει την περιοχή.

Κοντά στον Μύρτο έχουν ανασκαφεί δύο σημαντικοί μινωικοί οικισμοί: η Φούρνου Κορυφή που είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της Κρήτης (2800-2200 π.Χ.), και ο Πύργος που άκμασε λίγο αργότερα (2200-1450 π.Χ.).

  • Ο Πύργος βρίσκεται ακριβώς στην ανατολική έξοδο του Μύρτου και θα ανέβετε στον χαμηλό λόφο από ένα εύκολο μονοπάτι.
  • Η Φούρνου Κορυφή βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα ανατολικότερα και δεν είναι δυνατή η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Μύρτος δεν επιλέχθηκε τυχαία για να ιδρυθούν δύο από τους πρώτους οικισμούς στην Κρήτη, καθώς η νοτιοανατολική Κρήτη βρίσκεται κοντά στην Κύπρο και την Αίγυπτο, οπότε ήταν ευκολότερα τα ταξίδια και το εμπόριο σε σχέση με τη βόρεια ή τη δυτική Κρήτη. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι οι Μινωίτες του Μύρτου δεν ταξίδευαν μόνο προς τα νότια ή τα ανατολικά, αλλά διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές και με τα νησιά των Κυκλάδων.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts