Φραγκοκάστελλο, το Κάστρο, οι Παραλίες

Φραγκοκάστελλο, περιγραφή, που βρίσκεται

Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται στην περιοχή Σφακιά, στη νότια ακτή της δυτικής Κρήτης 13 χιλιόμετρα ανατολικά από την Χώρα Σφακίων και δυτικά από τον Πλακιά.

φραγκοκαστελλο χαρτης κρητη

Το Φραγκοκάστελλο είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με λίγα σπίτια και αρκετά δωμάτια και διαμερίσματα για τους τουρίστες. Είναι γνωστό για το ομώνυμο βενετσιάνικο κάστρο που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, τις όμορφες παραλίες του και τους Δροσουλίτες, τα φαντάσματα που εμφανίζονται στο Φραγκοκάστελλο το χάραμα κάθε Μάιο.

Στη διάρκεια των αιώνων η περιοχή ανέδειξε σπουδαία μνημεία, ελάχιστα από τα οποία σώζονται σήμερα. Πολλά καταστράφηκαν στους πολέμους και τις επαναστάσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή και οι πέτρες από τα ερείπια τους χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του κάστρου.

Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται σε μια αναπάντεχα επίπεδη μικρή πεδιάδα, που πίσω της ορθώνονται τα ανατολικά Λευκά Ορη με το φαράγγι και το οροπέδιο του Καλλικράτη. Είναι κι αυτή η περιοχή μια από τις πολλές εκπλήξεις που προσφέρει στον ταξιδιώτη η φύση της Κρήτης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Στο Φραγκοκάστελλο θα βρείτε αρκετά δωμάτια και διαμερίσματα για τις διακοπές σας. Επίσης θα βρείτε αρκετές ταβέρνες με νόστιμο φαγητό και φρέσκο ψάρι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, όπως το τσιγαριαστό, το μπουρέκι και τις Σφακιανές πίτες.

Στο Φραγκοκάστελλο θα βρείτε επίσης μινι-μάρκετ, αλλά αν χρειαστείτε χρήματα θα πρέπει να πάτε στη Χώρα Σφακίων, όπου υπάρχει ΑΤΜ. Εκεί βρίσκεται και το αγροτικό ιατρείο της περιοχής.

Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση υπάρχει ένα συμπαθητικό μπαράκι στο Φραγκοκάστελλο.

Φραγκοκάστελλο παραλια

Οι παραλίες στο Φραγκοκάστελλο

Ακριβώς μπροστά από το κάστρο βρίσκεται μια όμορφη αμμουδιά με πολύ ρηχά νερά, κατάλληλη για μικρά παιδιά.

Δυτικά από το κάστρο αρχίζει μια άλλη παραλία με βότσαλα και βραχώδη βυθό, κατάλληλη για εξερεύνηση με τη μάσκα. Στην πλευρά αυτή του οικισμού υπάρχουν τα περισσότερα διαμερίσματα και δωμάτια.

Ανατολικά από το κάστρο, περίπου 300 μέτρα, αρχίζει μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Κρήτη, η παραλία «Ορθή Αμμος» (περισσότερα στις Φωτογραφίες από το Φραγκοκάστελλο). Λέγεται έτσι από τις αμμοθίνες που σχηματίζονται και που θα πρέπει να τις κατέβετε για να φτάσετε στο νερό. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και ο βυθός βαθαίνει πολύ ομαλά.

Ένα μικρό μυστικό για το Φραγκοκάστελλο είναι ότι για να το απολαύσετε να το επισκεφτείτε όταν στην Κρήτη δεν φυσά δυνατός βόρειος άνεμος. Τότε η θάλασσα θα είναι γαλήνια και δεν θα σας μαστιγώνει η άμμος αλύπητα. Δυστυχώς τα ψηλά βουνά της περιοχής και η πεδιάδα με τα ελάχιστα δέντρα ενισχύουν τους βόρειους ανέμους, όπως εξάλλου συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της νότιας Κρήτης.

Πώς να φτάσετε στο Φραγκοκάστελλο από τα δυτικά

Φεύγοντας από τα Χανιά για να φτάσετε μέχρι το Φραγκοκάστελλο, θα ανηφορίσετε στο οροπέδιο του Ασκύφου και μετά θα κατηφορίσετε προς τη Χώρα Σφακίων οδηγώντας δίπλα στον επιβλητικό γκρεμό του φαραγγιού της Ιμπρου.

Λίγο παρακάτω θα αντικρύσετε για πρώτη φορά το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους. Οδηγείστε σιγά και με προσοχή στις κλειστές στροφές και να θυμάστε ότι την ώρα που εσείς κατεβαίνετε, μπορεί να ανεβαίνει κάποιο τουριστικό λεωφορείο που θα χρειαστεί όλο το πλάτος του δρόμου για να στρίψει.

Λίγο πριν τη Χώρα Σφακίων θα στρίψετε αριστερά (ανατολικά) και θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Φραγκοκάστελλο. Συνολικά η διαδρομή από τα Χανιά διαρκεί 1,5 ώρα περίπου.

Πώς να φτάσετε στο Φραγκοκάστελλο από τα ανατολικά

Αν έρθετε από τα ανατολικά θα αφήσετε το Ρέθυμνο και θα οδηγήσετε με κατεύθυνση προς Πλακιά. Πριν τον Πλακιά θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Ροδάκινο, Φραγκοκάστελλο και Χώρα Σφακίων. Η διαδρομή είναι ευκολότερη και συντομότερη σε σχέση με την προηγούμενη και διαρκεί 1 ώρα περίπου από το Ρέθυμνο.

Το κάστρο Φραγκοκάστελλο

Αυτό που σώζεται σήμερα από το κάστρο Φραγκοκάστελλο δεν απέχει από την αρχική του μορφή του 1371 μ.Χ., αλλά στην ουσία το μεγαλύτερο μέρος ανακατασκευάστηκε τον 19ο μ.Χ. αιώνα από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά, τον ίδιο που το είχε καταστρέψει νωρίτερα όταν νίκησε τους αγωνιστές του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη (Φραγκοκάστελλο, ιστορία).

κάστρο Φραγκοκάστελλο

Το Φραγκοκάστελλο έχει χτιστεί σύμφωνα με τις αρχές της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής πριν την εμφάνιση της πυρίτιδας και την μετέπειτα επικράτηση του «προμαχωνικού συστήματος». Δεν εκσυγχρονίστηκε ποτέ γιατί η περιοχή είχε δευτερεύουσα σημασία για τους Ενετούς.

Αποτελείται από τέσσερις τετράγωνους πύργους οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με ευθύγραμμα κατακόρυφα τείχη σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο κτίσμα, που καταλήγει σε οδοντωτές πολεμίστρες. Μία είσοδος του φρουρίου, μικρή τοξωτή, βρίσκεται ανατολικά ενώ η κύρια είσοδος βρίσκεται στα νότια και κοσμείται από εντοιχισμένα γλυπτά οικόσημα επιφανών οικογενειών. Ακριβώς από πάνω δεσπόζει ανάγλυφο με τον φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Δημοκρατίας της Βενετίας.

Ο Νοτιοδυτικός πύργος είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τους υπόλοιπους τρεις, συνεπώς και μεγαλύτερης σημασίας γιατί α) έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα β) μεγαλύτερο οπτικό πεδίο γ) αποτελούσε το τελευταίο χώρο άμυνας σε περίπτωση κατάληψης και δ) προστάτευε τη νότια κύρια πύλη.

Εσωτερικά παράλληλα στα τείχη υπήρχαν ορθογώνιοι χώροι, οι οποίοι δεν σώζονται σε άριστη κατάσταση, για στρατωνισμό, στάβλοι, αποθήκες, μαγειρεία, φούρνοι κ.α.

Μοναστήρι Αγιου Χαράλαμπου

Μοναστήρι Αγιος Χαράλαμπος στο Φραγκοκάστελλο

Κοντά στο Κάστρο Φραγκοκάστελλο και νότια από την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Νικήτα είναι χτισμένη η μικρή μονή του Αγίου Χαραλάμπου. Στο σημείο αυτό βρίσκονταν ο μικρός ναός του Αγίου Χαράλαμπου, ώσπου λίγο πριν το 1821 εγκαταστάθηκαν εδώ ο μοναχός Γρηγόριος και η Μοναχή Μαγδαληνή.

Χάρη στις προσπάθειες τους, ο μικρός αυτός ναός σύντομα επεκτάθηκε και ιδρύθηκε το Μοναστήρι του Αγιου Χαράλαμπου. Για την κατασκευή της πρόσοψης του ναού χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από την ερειπωμένη βασιλική του Αστράτηγου. Το Καθολικό περιβάλλεται από τοίχο με πολεμίστρες. Δυτικά βρίσκεται το διώροφο συγκρότημα κατοικιών των μοναχών, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες του Καθολικού. Ο ικανός αυτός τεχνίτης που εργάστηκε στον Άγιο Χαράλαμπο έχει συμβατικά ονομαστεί “Ζωγράφος του Φραγκοκάστελλου”. Έργα του βρίσκουμε και στη Μονή Πρέβελη. Δυστυχώς κάποιες από τις εικόνες της Μονής του Αγίου Χαραλάμπου έχουν κλαπεί.

Αγιος Αστράτηγος και Αγιος Νικήτας

Στο Φραγκοκάστελλο υπάρχουν επίσης τα ερείπια από τις παλαιο-χριστιανικές βασιλικές Αγιος Αστράτηγος και Αγιος Νικήτας.

Τι να κάνετε στο Φραγκοκάστελλο

Διαβάστε τις δυνατότητες που σας προσφέρει η περιοχή αυτή της νότιας Κρήτης, γνωστή σαν Σφακιά.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts