Το χωριό Κουρνάς στην Κρήτη

Ο Κουρνάς είναι όμορφο παραδοσιακό χωριό σε απόσταση 8 χλμ από τη Γεωργιούπολη και 4 χλμ. περίπου από τη λίμνη Κουρνά. Αν επισκεφτείτε τη λίμνη Κουρνά αξίζει να οδηγήσετε 15 λεπτά ακόμα στο στενό ανηφορικό δρόμο για να επισκεφτείτε τον Κουρνά.

κουρνάς στο χάρτη της κρήτης

Ενώ η λίμνη παρουσιάζει μια “τουριστική” εικόνα, το χωριό Κουρνάς είναι τελείως ανεπηρέαστο από τον τουρισμό και μεταφέρει τους επισκέπτες του σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, όπως άλλωστε πολλά χωριά της ενδοχώρας της Κρήτης (τα λόγια αυτά γράφηκαν το 2009 και ελπίζω να μη χρειαστεί να τα αλλάξω στο μέλλον…).

κουρνας χωριο
ταβέρνα αγαπηνάκη στον κουρνα

Τα παλιά σπίτια, η πλατεία του χωριού, το εργαστήριο κεραμικών απέναντι από το μεγάλο καφενείο και η ταβέρνα «Καλή Καρδιά» του Αγαπηνάκη, με τις υπέροχες σαλάτες και το γευστικό κρέας είναι τα πρώτα πράγματα που θα προσέξει κανείς στο χωριό Κουρνάς.

Το χωριό Κουρνάς έχει πληθυσμό 500 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Δαφνομαδάρα (υψόμετρο 1680 μέτρα).

Ο Κουρνάς άκμασε από το 16ο αιώνα και έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές μάχες για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ενώ υπήρξε έδρα της Επαναστατικής Κυβέρνησης το 1866 και έδρα της Γενικής Συνέλευσης των Κρητών το 1897.

Το χωριό Κουρνάς δεν έχει ιδιαίτερες διευκολύνσεις για τουρίστες, αλλά η κοντινή Γεωργιούπολη προσφέρει ό,τι μπορεί να χρειαστεί κανείς.

Στο χωριό του Κουρνά υπάρχει η εκκλησία Αγιος Γεώργιος, όπου οδηγεί δρόμος δεξιά από την πλατεία. Κτίστηκε την Βυζαντινή περίοδο και έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία που προστέθηκαν αργότερα κατά την Ενετοκρατία. Η εκκλησία είναι κλειδωμένη και δεν θα μπορέσετε να τη δείτε αν δεν βρείτε κάποιον στη γειτονιά να σας δώσει το κλειδί. Προσπαθήστε το γιατί αξίζει.

αγιος γεωργιος κουρνα
Ο βυζαντινός ναός Αγιος Γεώργιος στον Κουρνά χτίστηκε λίγο πριν το 1200 μ.Χ
τοιχογραφια δεηση αποστολοων στον αγιο γεωργιο κουρνα
Η τοιχογραφία Δέηση των Αποστόλων από τον 13ο αιώνα

Εκτός από τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στον Κουρνά πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πανηγύρι επίσης πραγματοποιείται στις 16 Αυγούστου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρνά.

πλατεια στο χωριο κουρνας
Ανάμεσα στο χωριό του Κουρνά και τη λίμνη υπάρχει ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, το σπήλαιο Κουρνά, που προσφέρει υπέροχη θέα προς τη λίμνη. Το σπήλαιο είναι σχετικά μικρό, με 35 μέτρα βάθος, αλλά εντυπωσιάζει γιατί έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αν πάτε απογευματινές ώρες είναι σκοτεινό αλλά το ελάχιστο φως που μπαίνει το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts