logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Melidoni grotten

Melidoni grotten - Gerontospilios på Kreta

Af Birgit Smidt.

Når man kører af New National Road fra Iraklion til Rethymnon (eller den anden vej) peger et af de utallige brune skilte til Melidoni-grotten – eller som den hedder på græsk "Gerontospilios". En dag besluttede jeg mig at følge skiltene og se, hvad der gemte sig bag.

Bare turen op til Melidoni er meget smuk som den snor sig op ad bjerget, og der er en stor og god parkeringsplads, når man når op til grotten - 220 m over havets overflade.

Vejen op til Melidonigrotten

Melidoni-grottens historie

Grotten har en lang og til tider grusom historie bag sig, og netop på grund af dette valfarter også mange grækere til lige præcis dette sted.

Melidoni-grotten blev i den minoiske periode betragtet som et helligt sted, og der er fundet potteskår og en dobbelt økse i grotten.

Senere blev grotten brugt som helligt sted, hvor man tilbad Den store Talos, som levede og døde her. Ifølge den græske mytologi betroede Kong Minos, hvis ben og krop var lavet af kobber, at bevogen Kreta, og Talos løb trofast hele vejen rundt om øen 3 gange om dagen. Derfor fik de små omgivende bjerger navnet De Taleanske bjerge.

Indgangen til Melidoni-grotten

Indgangen til Melidoni-grotten

Grotten har også spillet en betydelig rolle i øens nyere historie. Lige fra begyndelsen af opstanden mod tyrkerne i 1821 kæmpede Melidonis indbyggere vildt og grusomt mod den tyrkiske hær, og derfor var de da også konstant under tyrkisk angreb. Grotten fungerede da som skjulested for de folk i landsbyen, som forsøgte at undslippe tyrkernes hævn.

Korset i Melidoni-grotten

Korset, der står ved siden af kisten i Melidoni-grotten

Under et tyrkisk angreb i november 1823 skjulte 370 af byens indbyggere, hovedsagelig kvinder, børn og ældre, sig i grotten sammen med 20-30 af rebellerne. Hussein Bey, lederen af den tyrkiske hær, omringede hulen og befalede landsbyboerne at overgive sig. Da de ikke adlød, angreb han grotten, men tabte i dette slag 24 mænd. Derefter sendte Hussein Bey en kristen kvinde ned i grotten med budskab om, at alle ville blive skånet, hvis de overgav sig. Kvinden blev dræbt og henes lig kastet ud af hulen. Rasende over sit nederlag  planlagde han en stor hævnakt: Han anbragte store mængder brændbart materiale i hulens indgang og satte ild til det. Røgen trak ned i grotten og kvalte alle menneskerne dernede.

Da Robert Pashley (rejsende og forfatter) kom til Melidoni i 1834, lå skeletterne fra de omkomne stadig i grotten.

Udsigten til Mount Psiloritis fra Melidoni-grotten

Hvad der ellers kan ses i og fra Melidoni-grotten

Der foregårstadig udgravning i grotten, så kun en brøddel af grotten er tilgængelig, men når man tænker på dens historie, er den absolut et besøg værd. Gå forsigtigt ned ad de over 60 trin – nogle steder er de glatte – og se på de flotte stalaktitter og stalagmitter nede i det kun 18 grader varme hovedrum og lad fantasien få frit løb med hensyn til grottens lange historie.

Efter besøget bør man slå sig ned i den lille café ved grotten og nyde den storslåede udsigt til Kretas højeste bjerge. Mount Psiloritis kan ses tydeligt på en klar dag.


Alle Pagina's