Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη

Η ορειβασία στην Κρήτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε το άγνωστο πρόσωπο της. Η Κρήτη δεν είναι μόνο θέρετρα και μπαρ ή ένας ηλιόλουστος τόπος με όμορφες παραλίες. Πάνω απ’ όλα είναι ένα νησί γεμάτο βουνά που έχουν επηρεάσει τόσο την ιστορία της όσο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.

Ορειβασία ή Πεζοπορία;

Συνήθως στα ελληνικά χρησιμοποιούμε τον όρο ορειβασία για να περιγράψουμε ακόμα και απλές περιπατητικές διαδρομές στη φύση. Ωστόσο οι περισσότερες διαδρομές που θα διαβάσετε στις σελίδες μας, δεν χρειάζονται τεχνικές γνώσεις και εξοπλισμό για ορειβασία, και θα μπορούσαν κάλλιστα να περιγραφούν με τον όρο πεζοπορία.

Μην αφήσετε λοιπόν τον όρο “ορειβασία στην Κρήτη” να σας τρομάξει και να σας αποθαρρύνει από το να απολαύσετε μια όμορφη βόλτα στη φύση. Μπορεί να κουραστείτε και να ιδρώσετε, αλλά οι ήχοι, τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης της Κρήτης θα σας χαλαρώσουν και θα σας αναζωογονήσουν.

Τα βουνά της Κρήτης

Στα δυτικά βρίσκονται τα Λευκά Ορη (2453 μ), στο κέντρο είναι το Oρος Ιδη ή Ψηλορείτης (2456 μ) και ανατολικά το Oρος Δίκτη (2148 μ). Στη νότια Κρήτη τα Αστερούσια Ορη σχηματίζουν ένα φυσικό τείχος που απομονώνει τα παράλια από την ενδοχώρα.

Τα Κρητικά βουνά σχηματίζουν μια – σχεδόν – συνεχή αλυσίδα από δυτικά προς ανατολικά, διατρέχοντας όλο το μήκος τού νησιου και κάνοντας το να μοιάζει πολυ μεγαλύτερο απ’ ότι πραγματικά είναι.

Το μονοπάτι Ε4 στην Κρήτη

χάρτης του Ε4 στην Κρήτη
Στην Κρήτη καταλήγει το 4ο Ευρωπαϊκό μονοπάτι (Ε4)

Το μονοπάτι Ε4 ξεκινάει από την Πορτογαλία, διασχίζει την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα και καταλήγει στην Κρήτη διασχίζοντας την κατά μήκος, από το Καστέλι Κισσάμου μέχρι την Κάτω Ζάκρο. Το Ε4 σημαδεύεται με κίτρινα και μαύρα σημάδια.

Γενικά στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά μονοπάτια, τα οποία όμως δεν έχουν καλή σήμανση. Συνήθως χρησιμοποιούνται κόκκινα σημάδια και – σε σπάνιες – περιπτώσεις μπλε. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη λεπτομερών χαρτών κάνουν την πεζοπορία στην Κρήτη λίγο περιπέτεια.

Πεζοπορία στην Κρήτη με απλές προφυλάξεις

Ενα άλλο πρόβλημα για όσους ασχοληθούν με την πεζοπορία στην Κρήτη είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ενα καπέλο, αντι-ηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και πολύ νερό θεωρούνται τελείως απαραίτητα για μια ακίνδυνη πεζοπορική εξόρμηση.

Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιούνται κατάλληλα παπούτσια με επαρκή στήριξη του ποδιού, μια και το έδαφος είναι γεμάτο κοφτερές πέτρες. Φυσικά το χειμώνα οι συνθήκες γίνονται πολύ απαιτητικές, ιδίως στα ψηλά βουνά, όπου η ομίχλη και ο πάγος γίνονται επικίνδυνα για όσους δεν έχουν εμπειρία στην ορειβασία.

χιονισμένο τοπίο στον Ψηλορείτη

Εκτός από τα ορεινά μονοπάτια, υπάρχουν πολλά κοντά στις νότιες ακτές, όπως και πάρα πολλά φαράγγια στην Κρήτη. Ορισμένα απ’ αυτά είναι διάσημα, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς ή του Ρούβα, ενώ δεν απουσιάζουν και φαράγγια που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες όπως το φαράγγι του Χα που μέχρι σήμερα το έχουν διασχίσει ελάχιστα άτομα.

Σπήλαια στην Κρήτη

Λόγω του ασβεστολιθικού εδάφους της Κρήτης παρατηρείται η ύπαρξη πολλών σπηλαίων και σπηλαιοβάραθρων. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στην Κρήτη φθάνει τα 3500, με τα περισσότερα απ’ αυτά ανεξερεύνητα.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το μεγαλότερο σπηλαιοβάραθρο της Ελλάδας, με βάθος 825 μ περίπου. Διάσημα σπήλαια στην Κρήτη είναι το Ιδαίον Αντρο και το Δικταίον Αντρο, που θεωρείται τόπος γέννησης του Δία, ενώ τελευταία όλο και περισσότεροι επισκέπτονται το θαυμάσιο σπήλαιο Σφεντόνη στα Ζωνιανά.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts