Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Εξερευνήστε την Κρητη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στην οδό Ξανθουδίδη 1 στο κέντρο του Ηρακλείου, στην βορειο-ανατολική γωνία της Πλατείας Ελευθερίας. Στούς χώρους του μουσείου παρουσιάζεται ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, ο Μινωικός πολιτισμός. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συγκεντρώνει εκθέματα απο όλη την Κρήτη και προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα να θαυμάσει τον πολιτισμό των Μινωιτών σε όλη του την συνέχεια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε με μία αίθουσα για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1904-07, εκεί όπου στην ενετική περίοδο υπήρχε η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου που κατέρρευσε με το μεγάλο σεισμό του 1856. Το 1926 το μουσείο πλήττεται σοβαρά από σεισμό και οικοδομείται από την αρχή στο διάστημα 1937-1940. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίζεται τρεις φορές, ενώ χρησιμοποιείται από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις για στρατιωτικούς σκοπούς. Το παγκόσμιας σημασίας για τη μοναδικότητά του αρχαιολογικό υλικό, σώθηκε κρυμμένο στα υπόγεια, χάρη στον ηρωισμό και την προνοητικότητα που επέδειξαν ο Καθηγητής Νίκος Πλάτωνας και οι φύλακες του μουσείου, προφυλάσσοντας το από την απληστία των Ναζί.

Σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παραμένει κλειστό γιατί ανακαινίζεται και επεκτείνεται. Τα σημαντικότερα εκθέματα του παρουσιάζονται σε μικρή αίθουσα στιν βόρεια πλευρά του, ενώ το νέο μουσείο υπολογίζετια να ανοίξει τις πόρτες του ξανά το 2010.

Μέσα στις 20 αίθουσες του μουσείου εκτίθενται τεχνουργήματα από μινωικά ανάκτορα, κατοικίες, τάφους, σπήλαια, εκτεθειμένα κατά χρονολογικές ενότητες (από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο) και σύμφωνα με τον τόπο που βρέθηκαν στην Κρήτη.

Yπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες κατηγορίες ευρημάτων που αποτελούν ενότητες και είναι συγκεντρωμένες σε ξεχωριστές αίθουσες του μουσείου, όπως όλες οι σαρκοφάγοι της Yστερομινωικής περιόδου, οι μινωικές τοιχογραφίες και, τέλος, όλα τα γλυπτά (ανάγλυφα, αρχιτεκτονικά και αγάλματα). Επίσης η συλλογή του γιατρού Στυλ. Γιαμαλάκη που αγοράστηκε το 1962 από το Eλληνικό Δημόσιο εκτίθεται στο μουσείο, η συλλογή επιγραφικής, η Aρχαιολογική Συλλογή Aρχανών και η Γλυπτοθήκη Γόρτυνος.

Τα σημαντικότερα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

  • Θεές των Οφεων, ειδώλια της χθόνιας "θεάς των όφεων" από φαγεντιανή του 17ου αιώνα που προέρχονται από το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού. Xαρακτηριστικά στοιχεία η κίνηση των υψωμένων και προτεταμένων χεριών πάνω στα οποία ελίσσονται τα φίδια, το στενό περικόρμιο με το πλούσιο γυμνό στήθος και η μακριά φούστα. Οι "Θεές των Οφεων" αποτελούν έξοχα δείγματα της μινωικής μικροπλαστικής, λατρευτικού χαρακτήρα.
  • Αγγείο από ορυκτό κρύσταλλο από το Ανάκτορο της Zάκρου. Mικρό κομψό ρυτό (σπονδικό αγγείο) δουλεμένο από μεγάλο πυρήνα ορείας κρυστάλλου. H λαβή αποτελείται από χάντρες ενωμένες με χάλκινο σύρμα. Aποκαταστάθηκε από εκατοντάδες μικρά τεμάχια που βρέθηκαν στην ανασκαφή στην Ζάκρο και είναι μοναδικό στο είδος του.
  • Αγγείο σε σχήμα κεφαλής Ταύρου από το ανάκτορο της Κνωσού. Pυτό από μαύρο στεατίτη σε μορφή ταυροκεφαλής, της οποίας τα χαρακτηριστικά αποδίδονται με εγχάραξη. Tα μάτια ήταν ένθετα από ορεία κρύσταλλο και ίασπι, το ρύγχος από μάργαρο. Tα κέρατα (σήμερα συμπληρωμένα) ήταν από επιχρυσωμένο ξύλο. Εξοχο δείγμα της μινωικής λιθοτεχνίας, τελετουργικού χαρακτήρα.
  • O Δίσκος της Φαιστού, πήλινος δίσκος με άγνωστη γραφή και στις 2 πλευρές του, που βρέθηκε στο Μινωικό Aνάκτορο της Φαιστού. Oι δύο όψεις φέρουν 242 χαρακτήρες (σημεία) αποτυπωμένους με σφραγίδες σε σπειροειδή διάταξη, από την περιφέρεια προς το κέντρο. Πρόκειται για ιδεογραφική γραφή, πιθανότατα συλλαβική, της οποίας το κείμενο, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες, παραμένει άγνωστο. H χρονολόγηση του δίσκου είναι επίσης προβληματική.
  • Tοιχογραφία με ταυροκαθάψια από το Aνάκτορο της Kνωσού. Στην τοιχογραφία απεικονίζονται οι μινωικοί αγώνες ταυροκαθάψια, όπου άνδρες και γυναίκες εκτελούσαν ακροβατικά άλματα πάνω στη ράχη του ταύρου.
  • Tο χρυσό δακτυλίδι από τα Iσόπατα στην Κνωσό. Το δαχτυλίδι εικονίζει γυναίκες σε εκστατικές χορευτικές στάσεις, μέσα σε λιβάδι με κρίνα. H μικρή μορφή ερμηνεύεται σαν θεότητα που κατεβαίνει από τον ουρανό, ενώ υπάρχουν επίσης σύμβολα ματιού και φιδιών. Το δαχτυλίδι αυτό θεωρείται αριστούργημα της μινωικής χρυσοχοΐας.
  • Καμαραϊκό αγγείο, πήλινη "καρποδόχη" (φρουτιέρα) από το ανάκτρο της Φαιστού, ζωγραφισμένη με πολύχρωμα σπειροειδή μοτίβα και δαντελωτό περιχείλωμα. Το αγγείο αυτό αποτελεί θαυμάσιο δείγμα του λεγόμενου καμαραϊκού ρυθμού.
  • Oμοίωμα μικρού ναού από τις Αρχάνες, που στο εσωτερικό του υπάρχει γυναικείο ειδώλιο, ίσως κάποιας θεάς, με υψωμένα χέρια. Στη στέγη πλαστικές μορφές λάτρεων και ζώου.

Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επιτρέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες τη Δευτέρα από τις 13:00 - 19:30 και Τρίτη μέχρι Παρασκευή από τις 08:00 - 19:30. Τη χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου) το μουσείο είναι ανοικτό από τις 08:30 - 15:00.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παραμένει κλειστό λόγω επέκτασης και λειτουργεί προσωρινή έκθεση με τα σημαντικότερα ευρήματα μέχρι το 2010.

Πληροφορίες: τηλ. 2810 279086, 2810 279000
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ηράκλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα