Ηράκλειο - Πύλη Αγίου Γεωργίου

Εξερευνήστε την Κρητη

Η Πύλη του Αγίου Γεωργίου

πύλη αγίου γεωργίου στο ηράκλειο
1. Η είσοδος από την πλατεία στην πύλη του Αγίου Γεωργίου
2. η έξοδος στη Λεωφόρο Ικάρου

Η Πύλη του Αγίου Γεωργίου στο Ηράκλειο βρίσκονταν θαμμένη κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας για πολλές δεκαετίες. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και ανακαινίστηκε φέρνοντας στο φως μια άγνωστη εικόνα από την ιστορία του Ηρακλείου.

Η Πύλη του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1565 επί ενετοκρατίας και συνέδεε το περιτειχισμένο Ηράκλειο με την Ανατολική Κρήτη. Αλλιώς ονομαζόταν Πύλη Λαζαρέτο γιατί οδηγούσε στο Λαζαρέτο, δηλαδή το λοιμοκαθαρτήριο, που βρισκόταν στα ανατολικά παράλια έξω από τα τείχη του Ηρακλείου. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το Ηράκλειο είχε πληγεί από τη μάστιγα της πανούκλας αρκετές φορές με πιο βαριά αυτή του 1591-93).

Η πύλη ήταν επίσης γνωστή σαν Πόρτα Μαρουλά, επειδή αντικατέστησε παλιότερη πύλη που οδηγούσε από την Λεωφόρο Ικάρου στη συνοικία του Μαρουλά, εκεί που βρίσκεται σήμερα το ιστορικό σχολείο Καπετανάκειο.

πανοραμική φωτογραφία από την πύλη Αγίου Γεωργίου

Πανοραμική φωτογραφία από την πύλη του Αγίου Γεωργίου
κατά τη διάρκεια έκθεσης από την ζωγράφο Barbara Daling
και τον ποιητή Δημήτρη Μπουνάκη

Η αρχική πρόσοψη της πύλης Αγίου Γεωργίου ήταν μνημειακή, διακοσμημένη με μετάλλια, οικόσημα, ανάγλυφους λέοντες και επιγραφή στο υπέρθυρο με την χρονολογία κατασκευής, 1565, και το όνομα του αρχιστράτηγου Παύλου Τζώρτζη. Ψηλά, πάνω από το άνοιγμα της εισόδου δέσποζε η ανάγλυφη εικόνα του Αγίου Γεωργίου πάνω στο άλογο του. Η επιβλητική πρόσοψη της πύλης γκρεμίστηκε το 1917 και το ανάγλυφο μ τον Αγιο Γεώργιο φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η πύλη του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της Πλατείας Ελευθερίας, όπου κατεβαίνουμε αρκετά σκαλοπάτια για να μπούμε από την μεγάλη ξύλινη πόρτα σε μια θολωτή στοά, μήκους 43μ., που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο έξω απο τα τείχη της πόλης, σε χώρο που σήμερα έχει διαμορφωθεί δημοτικό πάρκινγκ παράλληλα με την Λεωφόρο Ικάρου, που οδηγεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Μέσα στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ σώζεται σε κακή κατάσταση ο αλευρόμυλος του Καστρινάκη, διατηρητέο κτίριο του προηγούμενου αιώνα.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ηράκλειο - Πύλη Αγίου Γεωργίου Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα