Κρήνη Μπέμπο - Τούρκικο Σεμπίλ

Εξερευνήστε την Κρητη

Κρήνη Μπέμπο και Τούρκικο Σεμπίλ

Το τούρκικο σεμπίλ

Όταν φτάσετε στο τέλος της αγοράς (οδός 1866) βρίσκεστε στην πλατεία Κορνάρου. Ακριβώς μπροστά σας είναι το σεμπίλ του Χατζή Ιμπραήμ αγά. Τα σεμπίλια ήταν δημόσιες κρήνες στο δρόμο, χτισμένες από επιφανείς Τούρκους, ώστε ο διψασμένος διαβάτης να βρίσκει πόσιμο νερό, να δροσίζεται και να μακαρίζει αυτόν που το έχτισε. Οι βυζαντινοί είχαν αντίστοιχα τις φιάλες για τον ίδιο σκοπό. Αν το να βρει σήμερα κάποιος ένα δροσερό ποτήρι νερό θεωρείται δεδομένο, δεν ήταν έτσι πάντα. Σε παλαιότερες εποχές ο πεζοπόρος θα δυσκολευόταν αρκετά, καθώς το τρεχούμενο πόσιμο νερό ήταν κάτι σπάνιο, ειδικά στο Ηράκλειο.

Το πιο καλοχτισμένο και όμορφο σεμπίλ ήταν αυτό στο τέρμα της αγοράς, στην πλατεία Κορνάρου. Ο Χατζή Ιμπραήμ αγάς, που χρηματοδότησε το χτίσιμό του, αναφέρεται ότι επιθυμία του ήταν το καλοκαίρι να μεταφέρεται χιόνι από τον Ψηλορείτη, ώστε το σεμπίλ να προσφέρει κρύο νερό στους διψασμένους Ηρακλειώτες.

Σήμερα το σεμπίλ εχει μετατραπεί σε καφενείο, από τα γραφικότερα στο Ηράκλειο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει για να ξεκουραστεί και να δροσιστεί παίρνοντας ένα αναψυκτικό ή καφέ, πάντα με τη συνοδεία κρύου νερού, απ’ το ψυγείο πλέον.

Κρήνη Μπέμπο

Δίπλα απ’ το σεμπίλ σώζεται σε καλή κατάσταση η μνημειώδης κρήνη Μπέμπο. Το όνομά της πήρε από τον ενετό Γενικό Προβλεπτή Κρήτης Gian Matteo Bembo, ο οποίος την έχτισε το 1552-1554. Τότε ήταν η πρώτη φορά που οι Ηρακλειώτες είδαν τρεχούμενο νερό στην πόλη, γεγονός που σηματοδοτεί την αξία της κρήνης.

Αποτελείται από έναν κρουνό και μία μικρή ορθογώνια δεξαμενή. Πάνω από τον κρουνό έχει τοποθετηθεί ένα ακέφαλο άγαλμα Ρωμαίου αξιωματούχου από την περιοχή της Ιεράπετρας, στη Νοτιοανατολική Κρήτη, ενώ το όλο μνημείο κοσμείται με οικόσημα ενετικών οικογενειών.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ηρακλειο κρηνη μπεμπο - τουρκικο σεμπιλ Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα