De rondleiding door het paleis Knossos

Kreta

Knossos, de zuidelijke Propyleeën

Knossos zuidelijke PropyleeënDe pompeuze zuidelijke Propyleeën waren de Zuidingang van het paleis Knossos. Wat je er tegenwoordig ziet is een reconstructie van Evans. Het paleis wais gebouwd met een speciale zorgvuldigheid voor stenen en modderspecie. De binnenkant van de muren was bedekt met een bewerkt wit gips, waarvan de gipskristallen sprankelden in het licht en daarmee de indruk gaven van luxe en schoonheid. De buitenkant van de muren werden bedekt met zes of zeven lagen stuuk.

De muren op de begane grond waren dikker, hierdoor waren de kamers ook kleiner. Bovendien werd het geheel ondersteund door zuilen. Volgens Evans had het paleis drie tot vijf verdiepingen. Op de bovenste verdiepingen werden de zuilen vervangen door dunnere pilaren. Hout werd ook veelvuldig gebruikt.

 

Minoïsche fresco van Processie in Knossos

De Minoïsche fresco van de Processie

We staan even stil bij de kopie van de fresco van de Processie. Het is heel bijzonder dat de originele Minoïsche fresco's hun levendige kleuren behouden hebben, ongeveer 4000 jaar nadat ze geschilderd zijn.

De Minoïers schilderden met natuurlijke kleurstoffen op nog vochtig gips. Hierdoor werden de kleurstoffen in het gips gezogen, waardoor er blijvende en onuitwisbare kleuren ontstonden. Dit is de frescotechniek, die duizenden jaren later ook gebruikt werd om fresco's in de Byzantijnse kerken te schilderen.

 

plattegrond van Knossos : de zuidelijke Propyleeën = No 03

 

copyright ExploreCrete.com

advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Knossos, de zuidelijke Propyleeën is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek