Αγιος Νικολαος - Αρχαιολογικο Μουσειο

Εξερευνήστε την Κρητη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Αγιο Νικόλαο

σαρκοφάγοι στο αρχαιολογικό μουσείο αγίου νικολάουΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου βρίσκεται βόρεια από τη λίμνη στην οδό Παλαιολόγου 74, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

Το μουσείο ιδρύθηκε στον Αγιο Νικόλαο το 1970  και στεγάζει μία πλούσια συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα από το νομό Λασιθίου.

Στις 8 αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αρχαιολογικοί θησαυροί που καλύπτουν τη περίοδο από τα νεολιθικά χρόνια (6.000 π.Χ.), μινωικά (3.000 π.Χ.) μέχρι και τα ρωμαϊκά (1ος - 2ος αιώνας μ.Χ.).

 

 

Το εντυπωσιακό "Κρανίο του Αθλητή" στο Μουσείο Αγίου Νικολάου

το κρανίο του αθλητή στο μουσείο αγίου νικολάουΑπό τα εκθέματα του Μουσείου, το εντυπωσιακότερο, είναι το κρανίο του νεαρού αθλητή από το ρωμαϊκό νεκροταφείο στην περιοχή Ποταμός, κοντά στον Αγιο Νικόλαο.

Το κρανίο χρονολογείται στον 1ο μ. Χ. αιώνα και το εντυπωσιακό είναι ότι στεφανώνεται με χρυσό διάδημα που αναπαριστά φύλλα ελιάς.

Στο στόμα του νέου υπήρχε ένα ασημένιο νόμισμα από την πόλη Πολυρρήνια στη δυτική Κρήτη.

Το νόμισμα αυτό χρονολογείται στην εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τιβέριου και σύμφωνα με την παράδοση ήταν η αμοιβή για το Χάρο, το βαρκάρη (ψυχοπομπό) που οδηγούσε τις ψυχές στον Κάτω Κόσμο (Αδη) μέσα από την Αχερουσία λίμνη.

Η 1η αίθουσα του μουσείου

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου Αγίου Νικολάου θα δείτε ευρήματα από το μινωικό νεκροταφείο στην Αγία Φωτιά στη Σητεία. Το προϊστορικό αυτό νεκροταφείο με τους 260 μινωικούς τάφους είναι το μεγαλύτερο που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα στην Κρήτη.

η θεά του μύρτου στο μουσείοΕδώ βρέθηκαν 1600 αγγεία που είχαν φτιαχτεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί τροχός, ενώ ο ρυθμός τους εμφανίζει έντονες επιρροές από τις Κυκλάδες.

Η 2η αίθουσα του μουσείου

Στη δεύτερη αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα από τους μινωικούς οικισμούς στον Μύρτο.

Εδώ θα θαυμάσετε το πήλινο ειδώλιο της θεάς του Μύρτου που βρέθηκε στον πρωτομινωικό οικισμό Φούρνου Κορυφή ανάμεσα στο Μύρτο και την Ιεράπετρα.

Η θεά του Μύρτου ήταν αγγείο για σπονδές προς τους θεούς και αναπαριστά γυναίκα με πολύ μικρό κεφάλι, εξαιρετικά ψηλό λαιμό και σώμα με σχήμα κουδουνιού (κωδωνόσχημο).

Η θεά αγκαλιάζει με τα χέρια της αντικείμενο απ’ όπου έρρεε το υγρό για τις σπονδές.

αγγείο σε σχήμα τρίτωνα στο μουσείο αγίου νικολάουΗ 4η αίθουσα του μουσείου

Η τέταρτη αίθουσα του μουσείου παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εδώ εκτίθενται ευρήματα από το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων, όπως το θαυμάσιο πέτρινο αγγείο σε σχήμα τρίτωνα.

 

Ωρες Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου

Για όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Αγιο Νικόλαο, θα το βρεί ανοικτό από Ανοιξη μέχρι Φθινόπωρο καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Δυστυχώς τους χειμερινούς μήνες μπορεί να το βρείτε κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Αρχαιολογικο Μουσειο Αγιος Νικολαος Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα