Μουσειο Σητειας

Εξερευνήστε την Κρητη

Αρχαιολογικό Mουσείο Σητείας

αρχαιολογικο μουσειο σητειαΤο Αρχαιολογικό Mουσείο της Σητείας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Κρήτη, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου και της επαρχίας της Σητείας.

Η έκθεση του μουσείου είναι χωρισμένη σε 4 κατηγορίες και τριάντα προθήκες με εκθέματα από το 3.500 πΧ μέχρι το 500 μΧ., που αποτελούνται από:

  1. εκθέματα από τη Μινωική περίοδο
  2. εκθέματα από τη Ζάκρο
  3. εκθέματα της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου
  4. εκθέματα της Ελληνορωμαϊκής περιόδου

αρχαιολογικό μουσείο σητείαςΤο Μουσείο Σητείας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1984, εκατό χρόνια μετά τις πρώτες ανασκαφές στην περιοχή από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Ιδρυτής του υπήρξε ο γνωστός Κρητικός αρχαιολόγος Νίκος Παπαδάκης.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πλήρες συγκρότημα με εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους καθώς και μια αρχαιολογική βιβλιοθήκη.

Ο κύριος εκθεσιακός χώρος του μουσείου βρίσκεται αριστερά της εισόδου και περιέχει εκθέματα με δίγλωσση περιγραφή (Ελληνικά – Αγγλικά).

Αρχαιολογικοί θησαυροί στο μουσείο Σητείας

χρυσελεφάντινο άγαλμα κούρος παλαικάστρου
Ο Κούρος Παλαικάστρου, χρυσελεφάντινο άγαλμα
που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από φωτιά


Η πιο σημαντική ενότητα αρχαιολογικών θησαυρών που παρουσιάζεται στο μουσείο είναι της Ζάκρου, που περιέχει πολλά ευρήματα της μινωικής εποχής από το Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι ένα μπρούτζινο πριόνι και μεγάλα δοχεία με εμφανή τα σημάδια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το παλάτι.

Υπάρχουν επίσης πήλινοι πίνακες με γραφή Γραμμική Α΄ και οικιακά αντικείμενα του παλατιού με μεγάλη ποικιλία σε σκεύη μαγειρέματος και φαγητού, όπως μύλος για άλεση σιτηρών και σταφυλοπιεστήριο.

Το πιο σημαντικό έκθεμα του  μουσείου είναι το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο "Κούρος" από τη μινωική πόλη στο Παλαίκαστρο, που ανήκει στη Μινωική Περίοδο.

Στην ίδια περίοδο ανήκουν και δύο αξιοσημείωτα ευρήματα: ένας λίθινος λύχνος κι ένας στεφανωμένος ταύρος, που βρέθηκαν σε πρωτομινωικούς και μεσομινωικούς τάφους στην περιοχή Μόχλος και το δοχείο με θαλάσσια παράσταση που βρέθηκε στο νησί Ψείρα.  

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται ευρήματα από την Αρχαϊκή εποχή. Τα περισσότερα ανήκουν σε ταφικά σύνολα από τη γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδο στη Σητεία. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα είναι ανάγλυφα πλακίδια και ειδώλια από τον αποθέτη αρχαϊκού ιερού που βρέθηκαν στη Σητεία.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα των Ελληνιστικών και Ελληνορωμαϊκών χρόνων που εκτίθενται στην τέταρτη ενότητα του μουσείου. Εκεί μπορεί να βρει κανείς ευρήματα από τον Ξηρόκαμπο, τη Ρωμαϊκή έπαυλη στο Μακρύ Γιαλό, το Κουφονήσι και τη Ζήρο.

Τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι οι συλλογές βάζων που φυλάσσονται σε μια δεξαμενή με αλμυρό νερό και ανήκουν σε ναυάγιο της Ρωμαικής περιόδου.

Μουσείο Σητείας - Ωρες λειτουργίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας είναι ανοιχτό καθημερινά 08:30 - 15:00 εκτός Δευτέρας.

Τηλέφωνο 28430 23917

Απέναντι από το μουσείο υπάρχει σταθμός υπεραστικών λεωφορείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού που δεν έχει ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

αρχαιολογικό μουσείο σητείας Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα