Μάλια Ανάκτορο

Εξερευνήστε την Κρητη

Μινωικό ανάκτορο Μαλίων

Τα Μάλια βρίσκονται 37 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο, στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Οι αμμώδεις παραλίες του Κρητικού πελάγους στα βόρεια, ο ορεινός όγκος της Δίκτης στα νότια και ανάμεσά τους μια μικρή πεδιάδα. Αυτά συνθέτουν το γαλήνιο τοπίο που αντικρίζουμε φτάνοντας στα Μάλια.

Ανατολικά από τα σημερινά Μάλια βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων. Είναι το τρίτο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης και είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία προνομιακή, κοντά στη θάλασσα και πάνω στο δρόμο που συνδέει την ανατολική με την κεντρική Κρήτη.

Το ανάκτορο των Μαλίων κατά τη μυθολογία χρησίμευε σαν κατοικία του Σαρπηδόνα, αδερφού του Μίνωα, και πρωτοχτίζεται το 1900 π.Χ. Ο προϋπάρχων ισχυρός οικισμός, από τον οποίο σώζονται συνοικίες γύρω από το ανάκτορο, μετατρέπεται έτσι σε ανακτορικό κέντρο-πόλη.

Το πρώτο αυτό ανάκτορο καταστρέφεται γύρω στα 1700 π.Χ. και ανοικοδομείται γύρω στα 1650 π.Χ., στην ίδια θέση και με το ίδιο βασικό σχέδιο του παλιού. Τέλος, το 1450 π.Χ. καταστρέφεται και δεν κατοικείται ξανά. Μόνο στην περίοδο της μυκηναϊκής  κυριαρχίας χτίζεται ανάμεσα στα ερείπιά του ένα μικρό οικοδόμημα που μάλλον ήταν ένα ιερό.

Στα Μάλια έχουμε την τύχη να περπατούμε στο πραγματικό ανάκτορο, έτσι όπως το αποκάλυψαν οι ανασκαφές των αρχαιολόγων. Το μεγαλύτερο μέρος των ορατών σήμερα ερειπίων ανήκει στο νεοανακτορικό συγκρότημα, το δεύτερο δηλαδή ανάκτορο, οι χώροι του οποίου οργανώνονται γύρω από 3 αυλές, την κεντρική, τη βόρεια και την «αυλή του πύργου». Πρόκειται για ένα ανάκτορο που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τις μεγαλοπρεπείς διαστάσεις του, το περίπλοκο σχέδιό του και τις πολλαπλές λεπτομέρειές του.

Η ζωή στο ανάκτορο των Μαλίων κυλά, όπως και στα άλλα ανάκτορα, με τους ίδιους ρυθμούς. Ας μπούμε λοιπόν και ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τις καθημερινές ασχολίες των Μινωιτών, τις τελετές και τις γιορτές στη μεγάλη αυλή...

Ανάκτορο Μαλίων, Περιήγηση

Ωρες λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου Μαλίων

 

Χρησιμοποιήστε το χάρτη για να περιηγηθείτε στο Ανάκτορο των Μαλίων. Κάντε κλικ επάνω σε κάθε νούμερο για να μεταφερθείτε στα διαφορετικά σημεία του ανακτόρου. Σας συστήνουμε να ακολουθήσετε τη διαδρομή όπως την έχουμε αριθμήσει.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κατάλογο με την περιγραφή κάθε σημείου του Ανακτόρου.

μάλια χάρτης ανακτόρου μαλίων Μάλια, ο βωμός μάλια, η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο Μάλια, η δυτική πτέρυγα μάλια, η κλίμακα της δυτικής πτέρυγας Μάλια, ο κέρνος Μάλια, κρύπτη πεσσών Μάλια, μεγάλο κλιμακοστάσιο Μάλια, κεντρική αυλή Ανάκτορο Μαλίων, η κεντρική αυλή η νότια είσοδος στο ανάκτορο των Μαλίων οι κουλούρες στην είσοδο του ανακτόρου των Μαλίων ανατολικές αποθήκες υγρών μάλια λουτρό βασίλισσας Μάλια υπόστυλη αίθουσα Μάλια, αυλή του Πύργου Μάλια, βόρεια είσοδος Μάλια, μινωική πόλη Μάλια, συνοικία Μ

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Μάλια, το ανάκτορο των Μαλίων Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα