Φαιστός ξενάγηση

Εξερευνήστε την Κρητη

Φαιστός Κεντρική αυλή

Η Κεντρική αυλή αποτελεί τον πνεύμονα για κάθε ανάκτορο. Είναι αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του ανακτόρου, δεν έχει στέγη και διοχετεύει φως και αέρα στα δωμάτια των γύρω κτιρίων.

Η κεντρική αυλή στην Φαιστό

Η Κεντρική αυλή στην Φαιστό, με προσανατολισμό Βορρά-Νότο διατηρεί την πλακόστρωσή της και ανήκει στο πρώτο ανάκτορο του 2.000 περίπου π.Χ. Είχε επιβλητική όψη γιατί Ανατολικά και Δυτικά στολιζόταν από στοές, δηλαδή μικρού πλάτους στεγασμένους διαδρόμους που υποστηρίζονταν διαδοχικά από πεσσούς και κίονες.

Στο Βορειο-δυτικό άκρο της Κεντρικής αυλής υπήρχε βωμός, πάνω στον οποίο απόθεταν οι πιστοί τις προσφορές τους.

δίοδος από την Κεντρική αυλή στα βασιλικά διαμερίσματα στην ΦαιστόΣτο Βόρειο τμήμα της Κεντρικής αυλής δίπλα από το βωμό διαμορφώνεται πλατύ άνοιγμα - δίοδος για τη Βόρεια πτέρυγα.

Η πρόσοψή της που βλέπει στην Κεντρική αυλή είναι ιδιαίτερα στολισμένη και εντυπωσιακή καθώς στη Βόρεια πτέρυγα ήταν οι κατοικίες της βασιλικής οικογένειας.

Φανταστείτε μια μεγάλη ξύλινη δίφυλλη πόρτα με μικρούς κίονες αριστερά και δεξιά της και αμέσως μετά εσοχές στον τοίχο με περίτεχνες τοιχογραφίες.

Εδώ στέκονταν οι φρουροί που έλεγχαν την δίοδο προς τα βασιλικά διαμερίσματα.

Αλλος ένας φρουρός στέκονταν αμέσως μετά την είσοδο αριστερά στο διάδρομο  για  τον έλεγχο της σκάλας από και προς τα Βορειοδυτικά.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Φαιστός Κεντρική αυλή Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα