Φαιστός ξενάγηση

Εξερευνήστε την Κρητη

Φαιστός Ανατολική αυλή

Ο δίσκος της ΦαιστούΒορειοανατολικά του ανακτόρου στη Φαιστό απλώνεται ένα ανεξάρτητο κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στην εποχή του πρώτου ανακτόρου. Σε αυτό το χώρο βρέθηκε ο γνωστός δίσκος της Φαιστού, ο οποίος δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και το περιεχόμενό του αποτελεί ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες.

Ο δίσκος της Φαιστού φτιάχτηκε από πηλό περίπου το 1600 π.Χ., έχει και από τις δύο πλευρές του σε σπειροειδή διάταξη ανάγλυφους χαρακτήρες της πιο παλιάς ευρωπαϊκής γραφής, των μινωικών ιδεογραμμάτων. Κάθε λέξη-ιδέα αποδίδεται με μία εικόνα.

Στο δίσκο της Φαιστού τα ιδεογράμματα δεν χαράχτηκαν ή σκαλίστηκαν αλλά χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές μήτρες, τις οποίες πίεζαν πάνω στο νωπό πηλό. Πρόκειται θα έλεγε κανείς για πρωτόγονη τυπογραφία.

Ανατολική πτέρυγα

Ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου της Φαιστού

Η Ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου της Φαιστού συμπεριλαμβάνει ανεξάρτητους χώρους, που μοιάζουν με κατοικία πρίγκιπα ή πριγκίπισσας, χωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά.

Νότια και Ανατολικά υπάρχει μία βεράντα σχήματος L με περιστύλιο. Ο κύριος χώρος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή με πολύθυρο (πολλές πόρτες στη σειρά οι οποίες διαχωρίζουν τα δωμάτια μεταξύ τους όταν είναι κλειστές, ή προσφέρουν σχηματίζουν δίοδο όταν είναι ανοικτές), ενώ παράλληλα παρατηρούμε φωταγωγό, δεξαμενές και έναν χώρο που ίσως χρησιμοποιούνταν σαν τουαλέτα καθώς βρέθηκε αποχέτευση λαξευμένη στο βράχο.

Ο κλίβανος

ανατολική αυλή στη Φαιστο

Στην Ανατολική αυλή δεσπόζει στη μέση ένας πεταλοειδής κλιβανος (1), ο οποίος χρησιμοποιούνταν για το λιώσιμο των μετάλλων. Την εποχή που ακμάζει ο Μινωικός πολιτισμός βρισκόμαστε στην εποχή του Χαλκού. Όχι τυχαία λοιπόν βλέπουμε ίχνη ανεπτυγμένης μεταλλοτεχνίας.

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα εργαστήρια (2) στην ανατολική πρόσοψη της βόρειας πτέρυγας.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Φαιστός Ανατολική αυλή Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα