Μέγαρο Βασιλιά, Φαιστός

Δίπλα στο διαμέρισμα της βασίλισσας συναντάμε το λεγόμενο «Μέγαρο του βασιλιά» στο ανάκτορο της Φαιστού. Ο χώρος χωρίζεται σε επιμέρους χώρους με πολύθυρα ενώ αερίζεται και φωτίζεται με φωταγωγό τοποθετημένο στην άκρη του διαμερίσματος. Το δάπεδο ήταν πολυτελώς επιστρωμένο με πλάκες αλάβαστου και οι τοίχοι κοσμούνταν από νωπογραφίες.

διαμέρισμα βασιλιά στη Φαιστό

Το βορειότερο άκρο του μεγάρου διαμορφώνεται σε στοά που σήμερα θα περιγράφαμε σαν βεράντα με υπόστυλη σκεπή και θέα προς το επιβλητικό όρος Ιδη ή Ψηλορείτη, το ψηλότερο βουνό στο κέντρο της Κρήτης και διαχρονικό σύμβολο του νησιού.

Εφαπτόμενη στο «Μέγαρο του βασιλιά» είναι μία δεξαμενή καθαρμών με πολυτελή κατασκευή και διακόσμηση. Προσεχτικά φτιαγμένα σκαλοπάτια κατεβαίνουν μέσα σε αυτή και πιστεύουμε ότι εδώ γίνονταν τελετές κάθαρσης, όχι όμως απαραίτητα μέσα σε νερό. Η κάθαρση αναφέρεται μεταφορικά και ο χώρος θεωρούνταν ιερός.

Ο τελευταίος στη σειρά χώρος στο Μέγαρο του Βασιλιά υποθέτουμε ότι ήταν τουαλέτα, με μικρές διαφοροποιήσεις από τις σημερινές. Πιθανόν να πρόκειται για την πρώτη τουαλέτα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέλος της περιήγησης στο Ανάκτορο της Φαιστού

Εδώ τελειώνει η περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο στη Φαιστό. Ανεβαίνοντας τη σκάλα που βρίσκεται μπροστά μας θα βρεθούμε και πάλι στη Βόρειο – Δυτική αυλή από όπου και ξεκινήσαμε. Ίσως αν τώρα από εκεί ψηλά εποπτεύσουμε για μια τελευταία φορά το ανάκτορο μετά από τη βόλτα μας, να μπορέσουμε να το δούμε στο σύνολό του με άλλα μάτια και να φανταστούμε το μεγαλείο του 4000 χρόνια πριν.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts