Φαιστός ξενάγηση

Εξερευνήστε την Κρητη

Φαιστός Μέγαρο βασιλιά

διαμέρισμα βασιλιά στη ΦαιστόΔίπλα στο διαμέρισμα της βασίλισσας συναντάμε το λεγόμενο «Μέγαρο του βασιλιά» στο ανάκτορο της Φαιστού. Ο χώρος χωρίζεται σε επιμέρους χώρους με πολύθυρα ενώ αερίζεται και φωτίζεται με φωταγωγό τοποθετημένο στην άκρη του διαμερίσματος. Το δάπεδο ήταν πολυτελώς επιστρωμένο με πλάκες αλάβαστου και οι τοίχοι κοσμούνταν από νωπογραφίες.

Το βορειότερο άκρο του μεγάρου διαμορφώνεται σε στοά που σήμερα θα περιγράφαμε σαν βεράντα με υπόστυλη σκεπή και θέα προς το επιβλητικό όρος Ιδη ή Ψηλορείτη, το ψηλότερο βουνό στο κέντρο της Κρήτης και διαχρονικό σύμβολο του νησιού.

Εφαπτόμενη στο «Μέγαρο του βασιλιά» είναι μία δεξαμενή καθαρμών με πολυτελή κατασκευή και διακόσμηση. Προσεχτικά φτιαγμένα σκαλοπάτια κατεβαίνουν μέσα σε αυτή και πιστεύουμε ότι εδώ γίνονταν τελετές κάθαρσης, όχι όμως απαραίτητα μέσα σε νερό. Η κάθαρση αναφέρεται μεταφορικά και ο χώρος θεωρούνταν ιερός.

Ο τελευταίος στη σειρά χώρος στο Μέγαρο του Βασιλιά υποθέτουμε ότι ήταν τουαλέτα, με μικρές διαφοροποιήσεις από τις σημερινές. Πιθανόν να πρόκειται για την πρώτη τουαλέτα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέλος της περιήγησης στο ανάκτορο της Φαιστού

Εδώ τελειώνει η περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο στη Φαιστό. Ανεβαίνοντας τη σκάλα που βρίσκεται μπροστά μας θα βρεθούμε και πάλι στη Βόρειο - Δυτική αυλή από όπου και ξεκινήσαμε. Ίσως αν τώρα από εκεί ψηλά εποπτεύσουμε για μια τελευταία φορά το ανάκτορο μετά από τη βόλτα μας, να μπορέσουμε να το δούμε στο σύνολό του με άλλα μάτια και να φανταστούμε το μεγαλείο του 4000 χρόνια πριν.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Φαιστός Μέγαρο βασιλιά Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα