Ενετικό λιμάνι

Εξερευνήστε την Κρητη

Χανιά, ενετικό λιμάνι

το ενετικο λιμανι στα χανια

Το ενετικό λιμάνι στα Χανιά με το φάρο του είναι σήμα κατατεθέν της πόλης.

ενετικο λιμανι χανια

Δύσκολα συναντά κανείς τοποθεσίες φορτισμένες σε τέτοιο βαθμό από ιστορικές μνήμες οι οποίες ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας με εξαιρετική μαεστρία μέσα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων που περιβάλλουν το ενετικό λιμάνι και κουβαλούν μυρωδιές από περασμένες εποχές, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη σε ένα νοσταλγικό παιχνίδι αισθήσεων, αμάλγαμα Ανατολής και Δύσης. Παράλληλα τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ του σήμερα προσθέτουν στη γοητεία του λιμανιού τις απαραίτητες νότες ζωντάνιας και γνώριμης άνεσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πως να πάτε στο Ενετικό λιμάνι στα Χανιά

Στο ενετικό λιμάνι θα φτάσετε ακολουθώντας την οδό Χάληδων που καταλήγει στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, ή Πλατεία Συντριβανίου όπως ήταν γνωστή παλιότερα εξαιτίας ενός τούρκικου συντριβανιού που τώρα φυλάσσεται στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Οπως κοιτάτε την θάλασσα, δεξιά (ανατολικά) από την Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται ο λόφος Καστέλι, η θέση που πρωτοκατοικήθηκε στα Χανιά τη νεολιθική εποχή και όπου αναπτύχθηκε η μινωική πόλη Κυδωνία.

ο φάρος στο ενετικό λιμάνι στα ΧανιάΣτα δεξιά σας επίσης υπάρχει το τούρκικο τζαμί και ακόμα πιο πέρα τα νεώρια, όπου επισκεύαζαν τα καράβια τους οι Ενετοί. Στα αριστερά σας βλέπετε το φρούριο του Φιρκά και δίπλα του το Ναυτικό Μουσείο Χανίων.

Στο ενετικό λιμάνι των Χανίων το καλοκαίρι θα απολαύσετε ένα ρομαντικό περίπατο, θα πιείτε τον καφέ σας ή θα παρετε πρωινό με θέα το φάρο, θα απολαύσετε το γεύμα σας σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια και ουζερί. Οταν πέσει το σκοτάδι η κίνηση συνεχίζεται αμείωτη και το φως του φάρου που αντανακλάται στα σκοτεινά νερά θα μαγέψει κάθε επισκέπτη. Είναι τέτοια η μαγεία του λιμανιού, που ακόμα και τα ενοχλητικά και επίμονα καλέσματα από τους κράχτες έξω από τις ταβέρνες, θα ξεχαστούν αμέσως μόλις τους αγνοήσετε και τους προσπεράσετε.

Το χειμώνα πολλά εστιατόρια κλείνουν για να προστατευτούν από τα κύματα που πλημμυρίζουν ανενόχλητα την προκυμαία απέναντι από την είσοδο του λιμανιού. Ωστόσο οι καφετέριες και τα εστιατόρια προς την πλευρά του τούρκικου τζαμιού δεν υποφέρουν από τα κύματα και παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο. Ακόμα και τις χειμωνιάτικες μέρες, όταν ο ήλιος λάμπει, εκατοντάδες είναι αυτοί που απολαμβάνουν την πιο ήρεμη όψη του ενετικού λιμανιού, τότε που οι ξένοι τουρίστες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η ιστορία του ενετικού λιμανιού

χανιά, ενετικό λιμάνι
1. ο φάρος, 2. ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου

Το ενετικό λιμάνι κατασκευάστηκε στα Χανιά από τους Ενετούς από το 1320 μέχρι το 1356. Το λιμάνι εξυπηρετούσε το εμπόριο αλλά και τον έλεγχο της θάλασσας της Κρήτης για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Το ενετικό λιμάνι είχε χωρητικότητα 40 γαλέρες, αλλά υπέφερε από συνεχείς προσχώσεις και δεν είχε ποτέ μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα να απαιτεί ανέκαθεν συνεχείς εκβαθύνσεις, έργο δύσκολο για τα τεχνικά μέσα του παρελθόντος.

Από τη βόρεια πλευρά του προστατεύεται από κυματοθραύστη ενώ στη μέση του περίπου υπάρχει μία μικρή έπαλξη σαν πυροβολείο και η εκκλησούλα του Αγ. Νικολάου. Στο σημείο αυτό εκτελούσαν τους κατάδικους οι Ενετοί και οι Τούρκοι.

Το φρούριο του Φιρκά στην είσοδο του λιμανιού και ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου στη μέση του λιμενοβραχίονα προστάτευαν το λιμάνι σε περίπτωση επιδρομής.

Το ενετικό λιμάνι σήμερα εξυπηρετεί ψαρόβαρκες και άλλα μικρά σκάφη, ενώ το εμπορικό και επιβατικό λιμάνι των Χανίων βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά στον κόλπο της Σούδας.

Χαρακτηριστικό μνημείο του λιμανιού είναι ο φάρος. Χτίστηκε από τους Ενετούς στην είσοδο του λιμανιού και ανακαινίστηκε από τους Αιγύπτιους (1830-1840) στη σημερινή του μορφή. Ο φάρος στο ενετικό λιμάνι των Χανίων πάντα γοητεύει τους επισκέπτες της πόλης και είναι από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία στην Κρήτη.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Χανιά ενετικό λιμάνι Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα