Ναυτικό Μουσείο, Φρούριο Φιρκάς, Συνοικία Τοπανάς

Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Το Ναυτικό Μουσείο Χανίων (Ναυτικό Μουσείο Κρήτης) βρίσκεται στην ανατολική άκρη στο ενετικό λιμάνι και στεγάζεται στο φρούριο του Φιρκά. Για να βρείτε το Ναυτικό Μουσείο εύκολα ψάξτε για την μεγάλη άγκυρα που βρίσκεται μπροστά από αυτό (φωτογραφία).

Χανιά ναυτικό μουσείο κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Χανίων, άνοιξε τις πόρτες του το 1973 και μέχρι σήμερα με φτηνή είσοδο δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες καθημερινά μέχρι τις 14.00 μ.μ. Στο διώροφο κτίριο παρουσιάζεται σε 13 ενότητες η ναυτική ιστορία της Κρήτης από την αρχαιότητα μέχρι και τη μάχη της Κρήτης (1941).

Ρέπλικες διάφορων τύπων πλοίων, ευρήματα από ναυάγια, έγγραφα που αφορούν τον ελληνικό στόλο, όργανα ναυσιπλοΐας συνοδεύονται από φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και μία βιβλιοθήκη με ναυτική θεματολογία.

Παράλληλα σημαντικές έρευνες και μελέτες λαμβάνουν χώρα εδώ, όπως η (ανα)κατασκευή του μινωικού πλοίου από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας.

Φρούριο Φιρκάς

Το φρούριο Φιρκάς είναι χτίσμα του 1629 και προστάτευε την είσοδο του ενετικού λιμανιού από τους επιδρομείς. Φιρκάς σημαίνει στρατιωτική μονάδα και εδώ ήταν οι στρατώνες του τούρκικου στρατού στα Χανιά.

φρούριο Φιρκάς στα Χανιά

Στο φρούριο του Φιρκά γιορτάστηκε πανηγυρικά η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913. Η τούρκινη σημαία κατέβηκε για πάντα και στη θέση της ανέβηκε η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, που κυματίζει από τότε περήφανα.

Η θέα από το κάστρο του Φιρκά είναι πανοραμική προς το ενετικό λιμάνι και από εδώ θα έχετε την ευκαιρία να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες.

Κάτω από το φρούριο του Φιρκά μέχρι τον προηγούμενο αιώνα υπήρχε ο Κέρκελος, ο μεγάλος σιδερένιος κρίκος δηλαδή όπου έδεναν την αλυσίδα για να κλείσουν την είσοδο του λιμανιού. Η άλλη άκρη της αλυσίδας έδενε στο φάρο.

Συνοικία Τοπανάς

Πίσω από το Φιρκά, στην περιοχή με το όνομα Τοπανάς αξίζει αναμφισβήτητα ένας περίπατος. Το όνομα Τοπανάς προέρχεται από την τούρκικη λέξη “τοπ” που σημαίνει κανόνι, και αυτό γιατί εδώ φυλάσσονταν επί τουρκοκρατίας τα κανόνια.

Σήμερα τα κανόνια απουσιάζουν αλλά στους στενούς δρόμους της συνοικίας Τοπανάς διατηρούνται ακόμη βενετσιάνικα μέγαρα, συχνά με τις υποχρεωτικές προσθήκες που έγιναν κατά την οθωμανική περίοδο.

Στον Τοπανά ήταν τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας η αριστοκρατική συνοικία των χριστιανών. Σπάνια έρχονταν από εδώ Τούρκοι, οι οποίοι κατοικούσαν στην Σπλάντζια, από την άλλη μεριά της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts