Σπλάντζια

Εξερευνήστε την Κρητη

Χανιά, Σπλάντζια

ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια στα ΧανιάΚοντά στο Καστέλι και στο Κούμ Καπί, βορειοανατολικά της παλιάς πόλης στα Χανιά βρίσκεται η συνοικία Σπλάντζια. Χαρακτηριστική είναι η πλατεία της όπου δεσπόζει η εκκλησία Αγιος Νικόλαος, κομμάτι του παλιού μοναστηριού των Δομηνικανών, το οποίο μετατράπηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας σε τζαμί του σουλτάνου Ιμπραήμ.

Συγκεκριμένα ο ναός του Αγίου Νικολάου μετατράπηκε σε στρατώνα για τους Τούρκους γενίτσαρους, αλλά και σε μέρος για την καθημερινή τους προσευχή. Ο ναός μετονομάστηκε σε «Χιουγκάρ Τζαμισί» δηλαδή "Τζαμί του Ηγεμόνα". Εδώ φυλασσόταν το ξίφος του τούρκου Δερβίση, που πρώτος μπήκε μέσα στην πόλη και οι Τούρκοι το θεωρούσαν ιερό και θαυματουργό. Ο μιναρές που προστέθηκε στο ναό ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στα Χανιά γιατί έχει δύο κυκλικούς εξώστες στο πάνω μέρος του.

Σε μικρή απόσταση διακρίνουμε το ναό του Αγ. Ρόκκου, μία στρογγυλής κάτοψης ενετική εκκλησία που δεν λειτουργεί πλέον. Ο Αγιος Ρόκκος προστάτευε τους κατοίκους των Χανίων από τη χολέρα, σημάδι ότι η μάστιγα που είχε πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη το Μεσαίωνα, δεν άφησε αλώβητα ούτε τα Χανιά.

Στη Σπλάντζια επί τουρκοκρατίας ήταν ο τουρκομαχαλάς και η πλατεία αυτή ήταν για τους Τούρκους κάτι αντίστοιχο της πλατείας Συντριβανίου (στο λιμάνι) για τους Χριστιανούς, το κέντρο αναφοράς και διεξαγωγής κάθε λογής κοινωνικής ή πολιτικής εκδήλωσης στα Χανιά.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Σπλάντζια Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα