Χαλέπα

Εξερευνήστε την Κρητη

Χαλέπα

το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στη ΧαλέπαΗ Χαλέπα είναι μία από τις ωραιότερες και ιστορικότερες συνοικίες των Χανίων και βρίσκεται ανατολικά από τα Χανιά στον παραλιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο και το Ακρωτήρι.

Σήμερα η Χαλέπα θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία των Χανίων με τα επιβλητικά μέγαρα και τις πολυτελείς επαύλεις.

Η Χαλέπα είναι γνωστή σαν ο τόπος όπου διαδραματίστηκαν τα σπουδαιότερα πολιτικά γεγονότα στα τέλη του 19ου στην Κρήτη. Στη Χαλέπα ήταν το ανάκτορο του Ύπατου Αρμοστή, δηλαδή του διοικητή της ημι-αυτόνομης Κρήτης επί Κρητικής Πολιτείας. Εδώ και οι πρεσβείες των προστάτιδων Μεγάλων Δυνάμεων την ίδια περίοδο.

Την Χαλέπα επέλεξε σαν τόπο κατοικίας του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μία σημαντικότατη πολιτική προσωπικότητα με καθοριστικό ρόλο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το σπίτι είχε κτίσει το 1877 ο πατέρας του Ελευθέριου, ο Κυριάκος Βενιζέλος. Την εποχή εκείνη η Χαλέπα θεωρούνταν μακρινό προάστειο, χωρίς καν αμαξητό δρόμο να επικοινωνεί με τα Χανιά. Ομως στη Χαλέπα το κλίμα ήταν καλύτερο αφενός και αφετέρου εκεί κατοικούσε η εκλεκτότερη μερίδα των "πολιτών της πρωτεύουσας", δηλαδή των Χανίων, παλιάς πρωτεύουσας της Κρήτης. Και βέβαια στη Χαλέπα ήταν συγκεντρωμένα τα Γενικά προξενεία και τα κονσολάτα των Μεγάλων Δυνάμεων, η μετέπειτα "μεγάλη διπλωματική σχολή" που εκπαίδευσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

βασιλική αγίου μάρκου

 

Η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου σήμερα στεγάζει το Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών και Mελετών "Eλευθέριος K. Bενιζέλος" και βρίσκεται στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Στους στόχους του ιδρύματος περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ιστορικής οικίας του μεγάλου πολιτικού σε μουσείο.

Ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα

Στην οδό Δαγκλή στη συνοικία Χαλέπα βρίσκεται και η Αγία Μαγδαληνή, ένας ναός ρώσικης αρχιτεκτονικής. Η Αγία Μαγδαληνή χτίστηκε από τον Πρίγκηπα Γεώργιο τον Α' το 1901-1903, όταν αυτός ήταν ύπατος αρμοστής Κρήτης, με κεφάλαια που έφερε από την Ρωσία. Ο ναός ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του και τον τρούλο ρώσικου στυλ.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Χαλέπα Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα