ιεραπετρα θερμοκηπια

Εξερευνήστε την Κρητη

Τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

πολ κουιπερς paul kujipersΑπό το 18ο ως τον 20ο αιώνα η Ιεράπετρα ήταν μια σχετικά φτωχή πόλη, αλλά το 1956 έφτασε στην περιοχή ο Ολλανδός γεωπόνος Πολ Κούιπερς (Paul Herman Felix Kuijpers) ο οποίος σπούδαζε γεωπονία με έξοδα της Εκκλησίας. Ως αντάλλαγμα, θα έπρεπε να δουλέψει αφιλοκερδώς για έναν χρόνο σε μια ανεκμετάλλευτη περιοχή.

Ο Κούιπερς (συνήθως αναφέρεται ώς Κούπερς) επέλεξε την Ιεράπετρα γιατί διέβλεψε ότι η περιοχή είχε δυνατότητες, και χρησιμοποίησε κάποιες τις πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας σε θερμοκήπια, που ωστόσο συνάντησαν αντιδράσεις στην αρχή.

Αργότερα όμως, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ντόπιοι υιοθέτησαν τις μεθόδους αυτές και η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη της Κρήτης.

Ο "Ολλανδός", όπως τον αποκαλούσαν στην Ιεράπετρα, είχε φέρει την επανάσταση στην γεωργία στην Κρήτη και χάρη στα θερμοκήπια πολλαπλασιάστηκαν τα έσοδα από την εξαγωγή πρώιμων φρούτων και λαχανικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα, η Ιεράπετρα διαθέτει τα πιο σημαντικά συμπλέγματα θερμοκηπίων στην Κρήτη,  που αποτελούν τον πιο σημαντικό πόρο εισοδημάτων για την πόλη.

 

θερμοκήπια ιεράπετρα

 

Στην περιοχή Γρα-Λυγιά, ανάμεσα στα θερμοκήπια, υπάρχει ο ανδριάντας του Κούιπερς, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1971.

 

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

θερμοκηπια ιεραπετρα Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα