Αγιος Νικολαος - Λιμνη

Εξερευνήστε την Κρητη

Η λίμνη του Αγίου Νικολάου

λίμνη αγιος νικολαοςΗ λίμνη του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο στον Αγιο Νικόλαο για επισκέπτες και ντόπιους.

Η λίμνη του Αγίου Νικολάου αναφέρεται επίσης με το όνομα Βουλισμένη, όπως και με το καθόλου δελεαστικό όνομα Βρωμολίμνη, που προέρχεται από το μακρινό παρελθόν, όταν η λίμνη ανέδυε δυσάρεστη οσμή από τα στάσιμα νερά πριν ανοιχτεί το κανάλι επικοινωνίας με τη θάλασσα το 1867. Τότε κατασκευάστηκε και η μικρή γέφυρα από τον Πασά Κωστή Αδοσίδη.

Χαρακτηριστικό της λίμνης στον Αγιο Νικόλαο είναι ότι έχει κάθετα τοιχώματα που θυμίζουν κρατήρα ηφαιστείου, γι’ αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από την καθίζηση ηφαιστείου. Αυτή η θεωρία αν και ακούγεται πειστική χάνει σταδιακά έδαφος και σήμερα πιστεύεται ότι η λίμνη είναι το στόμιο εξόδου υπόγειου ποταμού.

Σήμερα η κυκλική λίμνη του Αγίου Νικολάου, με διάμετρο 137μ., αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης που γύρω της συγκεντρώνονται πολλά καφέ και εστιατόρια. Η λίμνη με τα ακίνητα νερά της, τις πάπιες, τις ψαρόβαρκες και τις κατάφυτες πλαγιές που την περιβάλλουν είναι ένα σημείο που προσφέρει ηρεμία και όμορφες εικόνες.

Την ομορφότερη θέα προς τη λίμνη θα την έχετε αν ανέβετε στο μικρό παρκάκι που έχει δημιουργηθεί πάνω από αυτήν. Εδώ θα βρείτε μια καφετέρια και ένα εστιατόριο για να απολαύσετε την ξεχωριστή θέα.

Ειδικά αν βρεθείτε Πάσχα στον Αγιο Νικόλαο δεν θα πρέπει να χάσετε το μοναδικό θέαμα του εορτασμού της Ανάστασης με τον Ιούδα να καίγεται στα νερά της λίμνης, ενώ η νύχτα γίνεται μέρα από τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

Μύθοι για τη λίμνη του Αγίου Νικολάου

Η λίμνη του Αγίου Νικολάου είναι η ίδια λίμνη όπου σύμφωνα με τη μυθολογία δροσίζονταν η θεά Αθηνά και η θεά Αρτεμις Βριτομάρτυς.

Επίσης είναι η ίδια λίμνη, που οι ντόπιοι μέχρι το 19ο θεωρούσαν «ξεπατωμένη», χωρίς πάτο δηλαδή. Πίστευαν ότι επικοινωνούσε με τα κακά πνεύματα και γι’ αυτό την είχαν συνδέσει με διάφορες δοξασίες και θρύλους. Αναφέρεται ότι στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έφευγε ο γερμανικός στρατός από την Κρήτη, πέταξε στη λίμνη κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα που όμως εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Άλλο περίεργο περιστατικό συνέβη το 1956, όταν μετά από έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ξαφνικά στην επιφάνεια της λίμνης του Αγίου Νικολάου εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια. Αυτό δημιούργησε υποθέσεις ότι η λίμνη με κάποιο τρόπο επικοινωνεί υπόγεια με την Σαντορίνη.

Ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη διαψεύστηκαν, όταν το 1853 ο Άγγλος ναύαρχος Σπράτ τη βυθομέτρησε και βρήκε ότι στο κέντρο της έχει βάθος 210 πόδια (64μ.).

 

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Αγιος Νικολαος λιμνη Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα