Κομός ή Κομμός, Νότια Κρήτη

Κομμός, η μεγαλύτερη παραλία στη Νότια Κρήτη

Ο Κομμός ή Κομός στη νότια Κρήτη έχει γίνει γνωστός για την όμορφη, μεγάλη αμμώδη παραλία του, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε ο Κομμός ήταν αρχαία πόλη με δικό της λιμάνι.

κομμος κρητη

Η μινωική πόλη Κομμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο νομό Ηρακλείου, 64 περίπου χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο. Ωστόσο, αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει την ιστορία του Κομμού, αποκαλύπτει ελάχιστα για τη σημασία του στην αρχαιότητα.

Ο Κομμός είναι μια πανέμορφη και εντυπωσιακή παραλία, από τις μεγαλύτερες στην Κρήτη, και εκτείνεται από το Καλαμάκι μέχρι λίγο πριν τα Μάταλα.

η παραλία Κομός ή Κομμός στο Νότιο Ηράκλειο

Ο Κομμός δεν διαθέτει ξενοδοχεία ή διαμερίσματα για διαμονή, αλλά το Καλαμάκι βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από εδώ, όπως επίσης τα Μάταλα, το Καμηλάρι, ο Σίβας και τα Πιτσίδια.

Σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και δωμάτια, ενώ ειδικά στο Καλαμάκι μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια από την παραλία του Κομμού.

Κομμός ή Κομός

Στην πινακίδα που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο αναγράφεται σαν Κομός, αλλά σε πολλά αρχαιολογικά συγγράματα αναφέρεται σαν Κομμός με 2 μ, οπότε το σωστό όνομα είναι πιθανότατα το δεύτερο δεδομένου ότι οι πινακίδες συχνά έχουν ορθογραφικά λάθη.

Ο Κομμός στο χάρτη

κομμός χάρτης

1. = αρχαιολογικός χώρος Κομμού και παραλία με ομπρέλες
2. = “Ποταμός”, η παραλία των γυμνιστών

Πώς μπορείτε να πάτε στον Κομμό

Ο Κομμός απέχει ενάμιση χιλιόμετρο από τα Πιτσίδια στα δυτικά και βρίσκεται πολύ κοντά στα Μάταλα και τη Φαιστό. Ο Κομμός προσεγγίζεται από το χωριό Πιτσίδια, είτε με αυτοκίνητο (προτιμότερο), είτε με τα πόδια.
Από το Ηράκλειο για Κομμόη απόσταση είναι περίπου 65 – 70 χιλιόμετρα. Οδηγήστε στο δρόμο προς Μεσαρά, δηλαδή προς Τυμπάκι και Μοίρες. Περάστε τις Μοίρες και συνεχίστε προς Πιτσίδια και Μάταλα. Θα περάσετε μέσα από τα Πιτσίδια και θα ακολουθήσετε την ταμπέλα που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κομμού διασχίζοντας πανέμορφους ελαιώνες.
Στο τέλος του δρόμου υπάρχει χώρος για να αφήσετε το αυτοκίνητο σας δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο του Κομμού και μπροστά από την παραλία.
Από Χανιά και Ρέθυμνο προς Κομμό θα οδηγήσετε προς Αγία Γαλήνη. Συνεχίστε μέχρι το Τυμπάκι, περάστε το και στρίψτε προς Καμηλάρι, απ’ όπου θα συνεχίσετε μέχρι να βρείτε το δρόμο προς Μάταλα. Από τα Πιτσίδια θα στρίψετε προς Κομμό. Από το Ρέθυμνο θα χρειαστείτε 1,5 ώρα μέχρι τον Κομμό, ενώ από τα Χανιά 2,5 ώρες περίπου.

Η παραλία Κομμός

παραλία κομμός

Ο Κομμός δεν είναι μια τυπική παραλία με πολύ κόσμο, καφετέριες και εστιατόρια. Η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα περιορισμένη καθώς η Εφορία Αρχαιοτήτων δεν επιτρέπει την οικοδόμηση σε προστατευμένες αρχαιολογικές ζώνες, όπως ο Κομμός.

Η παραλία Κομμός έχει τέτοιο μήκος, που όσος κόσμος κι αν έρθει εδώ για να απολαύσει το μπάνιο του στα καθαρά νερά της νότιας Κρήτης, πάντα θα υπάρχει αρκετός χώρος για όλους χωρίς την παραμικρή αίσθηση συνωστισμού.

Ο Κομμός έχει κάποια υποτυπώδη οργάνωση, με ελάχιστες ομπρέλες στο νότιο τμήμα της παραλίας και μια ταβέρνα ακριβώς πίσω τους.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, αν και η παραλία είναι μάλλον ευάλωτη στα δυνατά μελτέμια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να σηκώνονται μεγάλα κύματα τις μέρες που φυσάει βοριάς. Τις μέρες αυτές προσέξτε ιδιαίτερα γιατί μπορεί να γλιστρήσετε στις μεγάλες πλάκες που υπάρχουν μπαίνοντας στη θάλασσα.

Δεξιά (βόρεια) από τον αρχαιολογικό χώρο τα μονοπάτια πάνω στους αμμόλοφους οδηγούν στην παραλία περνώντας ανάμεσα από κρινάκια της άμμου και αρμυρίκια, που σε κάποια σημεία φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Ομορφη θέα και καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα στον Κομμό

ηλιοβασιλεμα στον κομμο κρητη

Ωστόσο στην παραλία του Κομμού δεν θα έρθετε μόνο για μπάνιο, αλλά και για την όμορφη θέα και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Η παραλία απλώνεται κατά μήκος του κόλπου της Μεσσαράς και, εκτός από το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους, βλέπετε απέναντι σας τα νησάκια Παξιμάδια, που έχουν το χαρακτηριστικό να ξεγελούν τον παρατηρητή τους, «αποκτώντας» διαφορετικό σχήμα, ανάλογα με την περιοχή και την οπτική γωνία που τα παρατηρεί κανείς.

Αργά το απόγευμα ο ήλιος δύει πίσω από τα νησάκια και σας προσφέρει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στην Κρήτη.

Από τον Κομμό έχετε επίσης θέα στον επιβλητικό Ψηλορείτη στα βόρεια και το βουνό Κέδρος πιο δυτικά, στο νομό Ρεθύμνου.

ο βράχος βόλακας στον κομμό

Ο βράχος του Κύκλωπα

Ογδόντα μέτρα από την παραλία βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος, ο Βόλακας.

Σύμφωνα με το μύθο, είναι ο βράχος που εκσφενδόνισε ο Κύκλωπας Πολύφημος προς τον Οδυσσέα, προσπαθώντας να σταματήσει τη διαφυγή του.

Θαλάσσιες χελώνες Καρέττα – Καρέττα στον Κομμό

συλλογος προστασιας θαλάσσιας χελώνας καρέττα καρέττα στα μάταλα κρήτη

Ωστόσο ο Κομμός έχει ενδιαφέρον και για οικολογικούς λόγους. Η παραλία του Κομμού είναι μια από τις παραλίες στην Κρήτη όπου η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta εναποθέτει τα αυγά της.

Σε αρκετά σημεία στην παραλία θα δείτε σημεία περιφραγμένα με σύρμα. Είναι φωλιές με αυγά της Καρέττα-Καρέττα που επωάζονται από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την θαλάσσια χελώνα Καρέττα-Καρέττα, επισκεφτείτε το περίπτερο του Συλλόγου «Αρχελών» στα γειτονικά Μάταλα.

Παραλία για γυμνισμό

Το βόρειο κομμάτι της παραλίας του Κομού χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από γυμνιστές. Αν σας σοκάρει το θέαμα, απλά μείνετε στο νότιο τμήμα της παραλίας, δηλαδή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Το μήκος της παραλίας είναι τέτοιο, που σε καμιά περίπτωση δεν θα αισθανθείτε περιορισμένοι.

Η παραλία των γυμνιστών έχει το όνομα Ποταμός και εδώ τα αρμυρίκια φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Απέχει ελάχιστα από το γειτονικό Καλαμάκι και μπορείτε εύκολα να περπατήσετε μέχρι εκεί για φαγητό.

Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts