Γόρτυνα, η Ακρόπολη της Γόρτυνας

Εξερευνήστε την Κρητη

Γόρτυνα, η Ακρόπολη της Γόρτυνας

Ακρόπολη ΓόρτυναςΗ Ακρόπολη της Γόρτυνας βρίσκεται πάνω στον λόφο του Αγίου Ιωάννη, στα βορειοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου.  Για να επισκεφτείτε την Ακρόπολη της Γόρτυνας θα χρειαστείτε το αυτοκίνητο σας. Συνεχίστε μετά τη Γόρτυνα προς την Φαιστό. Ακολουθήστε τον δρόμο προς Αμπελούζο, στρίβοντας δεξιά σ’ αυτό το σημείο, και θα βρεθείτε στην Ακρόπολη σε περίπου 15 λεπτά.

Το ύψωμα της Ακρόπολης της Γόρτυνας παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τη Νεολιθική (6.000-3.000 π.Χ.) και τη Μινωική εποχή (3.000-1.200 π.Χ.) μέχρι και τη Μεσοβυζαντινή (6ος-10ος μ.Χ.).

Στα Γεωμετρικά χρόνια, 10ο-7ο π.Χ. αιώνα, διαμορφώθηκε ένας οχυρωμένος οικισμός ενώ τον 7ο ιδρύεται στη νότια πλευρά της Ακρόπολης μικρός ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιούχο. Η ανασκαφή στο ναό και στον αποθέτη του ιερού της Ακρόπολης έφερε στο φως πολύ σπουδαία έργα πλαστικής των αιώνων 10ου μέχρι 7ο π.Χ.

Τα Βυζαντινά χρόνια άφησαν τα ίχνη τους στην Ακρόπολη της Γόρτυνας, όπου πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού και με τη χρήση του δομικού υλικού του, χτίστηκε μία βασιλική τον 5ο ή 6ο μ.Χ. αιώνα. Τη βασιλική αυτή διαδέχτηκε μία δεύτερη στο διάστημα μεταξύ 6ου και 10ου μ.Χ.

Τον 7ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκράτορα Ηρακλείου η Ακρόπολη οχυρώνεται εκ νέου και αποκτά φρούριο στο κέντρο της. Τμήματα του τείχους του φρουρίου αυτού σώζονται μέχρι σήμερα αλλά δυστυχώς σε κακή κατάσταση.

Η θέα από την Ακρόπολη της Γόρτυνας είναι εντυπωσιακή και θα δείτε την πεδιάδα της Μεσαράς να απλώνεται μπροστά σας. Ακριβώς από κάτω φαίνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, το χωριό Αγιοι Δέκα, στο βάθος φαίνονται τα Αστερούσια Ορη και στα δυτικά ο κόλπος της Μεσαράς.

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Γόρτυνα, η Ακρόπολη της Γόρτυνας Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα