Ιστορία Γεωργιούπολης, Αρχαία Αμφιμάλλα

Μινωικός Τάφος στον Κάστελλο

Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για τη Γεωργιούπολη εμφανίζονται στα Μινωικά χρόνια. Στο χωριό Κάστελλος έχει βρεθεί ένας τάφος Μινωικής εποχής, ενώ νότια από τη Γεωργιούπολη βρέθηκαν διάσπαρτα πολλά λατρευτικά ευρήματα εκεί που υπήρχε κάποτε η αρχαία πόλη Αμφιμάλλα.

κάστελλος
το χωριό Κάστελλος με την πανοραμική θέα προς την Γεωργιούπολη

Αρχαία Αμφιμάλλα, η σημερινή Γεωργιούπολη

Η Αμφιμάλλα ήταν το επίνειο της πόλης Λάππα, που σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με ευρήματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή – πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων σήμερα – η πόλη γνώρισε την ακμή της στην υστερομινωική και Ρωμαική περίοδο.

Στα χρόνια του Βυζαντίου ο Αγιος Ιωάννης Ξένος αναπτύσσει σημαντική δράση στην περιοχή και ιδρύει τη Μονή του Αγίου Γεωργίου στα Δράμια Γεωργιούπολης, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη της αμπελουργίας και μελισσοκομίας στην περιοχή, που εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες για τους κατοίκους της Γεωργιούπολης.

Η Γεωργιούπολη στην Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία

Τον 13ο αιώνα και ενώ η Γεωργιούπολη όπως και η Κρήτη βρίσκεται κάτω από την επιρροή των Ενετών, η περιοχή αναπτύσσεται σημαντικά. Σε βιβλία και έγγραφα της εποχής εμφανίζονται ονόματα όπως Chrissopoli, Castelo, Curna, Calamitsi Amigdalu, που αντιστοιχούν σε χωριά της περιοχής.

Οι Ενετοί έχτισαν οχυρό κοντά στη Γεωργιούπολη, που καταστράφηκε αργότερα από τους Τούρκους. Στη συνέχεια με τις πέτρες του ενετικού φρουρίου οι Τούρκοι έχτισαν το δικό τους, από το οποίο σώζονται μόνο λίγα ερείπια σήμερα.

Αλμυρούπολη, η Γεωργιούπολη του 19ου αιώνα

Το 19ο αιώνα, η περιοχή προσελκύει πολλούς νέους κατοίκους, καθώς με πρωτοβουλία τοπικών αρχόντων αποξηραίνεται το έλος και δημιουργούνται χωράφια έτοιμα για καλλιέργεια.

Εκείνη την εποχή φυτεύονται και οι περισσότεροι ευκάλυπτοι που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή, και το 1893 μια μικρή πόλη εγκαινιάζει το νέο της όνομα: η Αλμυρούπολη.

Το όνομα προήλθε από τον ποταμό Αλμυρό που εκβάλλει εδώ και που τότε ήταν πλωτός μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα.

Το όνομα Γεωργιούπολη

Το 1899, για να τιμήσουν τον Πρίγκηπα Γεώργιο που έρχεται να παγιώσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η Αλμυρούπολη μετονομάζεται σε Γεωργιούπολη και ορίζεται συμπρωτεύουσα του τότε Νομού Σφακίων (σήμερα δεν υπάρχει).

πρίγκηπας γεώργιος
Πρίγκηπας Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts