Μάλεμε, Ιστορία, Αεροδρόμιο & Γερμανικό Νεκροταφείο

Το Μάλεμε έχει γίνει γνωστό για τις μεγάλες μάχες που έλαβαν χώρα εκεί το 1941 μεταξύ των Γερμανών εισβολέων από τη μια και αυτών που υπεράσπιζαν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, Ελληνες και συμμάχους, από την άλλη.

Το Μάλεμε στην αρχαιότητα

Η ιστορία του Μάλεμε όμως ξεκινά κάπου στα βάθη των αιώνων, κάτι που μαρτυρούν τα ευρήματα υστερομινωικής εποχής.

Στη θέση Καυκάλες στο Μάλεμε έχει ανακαλυφθεί ένας μινωικός θολωτός τάφος, στον οποίο βρέθηκαν ταφικά κτερίσματα, παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε συληθεί στο παρελθόν.

μινωικος ταφος μαλεμε

Στον τάφο βρέθηκαν σφραγιδόλιθοι, ένας από αχάτη με την απεικόνιση ενός ελαφιού, και ένας δεύτερος από χαλκό. Και τα δυο βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Paul Faure είναι πιθανόν στο Μάλεμε να υπήρχε ορυχείο χρυσού στην αρχαιότητα, κάτι που εξηγεί την ονομασία της περιοχής, αφού η λέξη μάλαμα σημαίνει χρυσός.

Η πρώτη γνωστή αναφορά στο Μάλεμε γίνεται το 1577 σε μια Ενετική αναφορά για το δήμο Κυδωνίας. Ο Fr. Barozzi αναφέρεται στην περιοχή με το όνομα Maleme et Venerocori και καταγράφει την ύπαρξη 101 κατοίκων.

Το Μάλεμε μετά το 1900

Αργότερα το Μάλεμε βρέθηκε υπό Τουρκική κατοχή, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα. Όταν 250 χρόνια αργότερα αποχώρησαν οι Τούρκοι, στο Μάλεμε ήρθαν και κατοίκησαν κάτοικοι από το ορεινό χωριό Λάκκοι κοντά στο οροπέδιο του Ομαλού. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Λάκκων ήταν βοσκοί και περνούσαν κάθε χρόνο από το Μάλεμε κατευθυνόμενοι προς το ακρωτήρι Σπάθα για να ξεχειμωνιάσουν με τα κοπάδια τους, οπότε το Μάλεμε ήταν πολύ βολικό γι αυτούς.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το χτίσιμο της εκκλησίας του Μάλεμε, τον Αγιο Αντώνιο.

εκκλησια μαλεμε

Οι κάτοικοι των Λάκκων που εγκαταστάθηκαν στο Μάλεμε δεν είχαν εκκλησία για τις καθιερωμένες λειτουργίες και είχαν αναθέσει σε κάποιο φύλακα να τους ξυπνά για να πάνε στη λειτουργία σε άλλες εκκλησίες στα γειτονικά χωριά.

Όταν κάποια στιγμή ο φύλακας δεν τους ξύπνησε και έχασαν την λειτουργία, αποφάσισαν να χτίσουν τη δική τους εκκλησία. Η μικρή εκκλησία του 1840 αντικαταστάθηκε από τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου το 1918.

Το αεροδρόμιο του Μάλεμε

Λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αγγλοι έπεισαν τους κατοίκους να παραχωρήσουν γη για να κτιστεί στρατιωτικό αεροδρόμιο.

αεροδρομιο μαλεμε
Αεροδρόμιο Μάλεμε – Πηγή Αερολέσχη Χανίων

Το αεροδρόμιο του Μάλεμε έβαλε στο μάτι ο Γερμανικός στρατός το 1941 όταν αποφάσισαν να εισβάλλουν στην Κρήτη από τον αέρα με την μεγάλη επιχείρηση «Ερμής» ή Operation Mercury. Οι Γερμανοί ήθελαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε γιατί κάτι τέτοιο θα τους εξασφάλιζε τη δυνατότητα να προσγειωθούν τα αεροπλάνα τους στην Κρήτη και να αποβιβάσουν στρατό, βαριά όπλα και οχήματα.

Την πρώτη μέρα της μάχης, τα αεροπλάνα έριχναν συνεχώς αλεξιπτωτιστές, που όμως σκοτώνονταν από τους γενναίους Κρήτες, τον λιγοστό Ελληνικό στρατό και τους συμμάχους Αγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πολεμούσαν μαζί τους.

Οι υπερασπιστές του αεροδρομίου κατέρριψαν πολλά αεροπλάνα με τα πολυβόλα τους. Το ύψωμα 107 στο διπλανό χωριό Βλαχερωνίτισσα έχει μείνει στην ιστορία λόγω των πληγμάτων που κατάφεραν στους Γερμανούς από το σημείο αυτό.

Το δεύτερο βράδυ όμως οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το ύψωμα 107 και τότε έπεσε ουσιαστικά και ολόκληρο το νησί της Κρήτης, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν πλέον να αντισταθούν στους Γερμανούς που έστελναν συνεχώς ενισχύσεις στο νησί. Η σφοδρότητα των μαχών και η επική αντίσταση των κατοίκων έχουν μείνει ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία ως σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία.

Το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε

Σήμερα υπάρχει το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε, με τους τάφους των πεσόντων Γερμανών στρατιωτών από το 1941 μέχρι το 1945. Το γερμανικό νεκροταφείο τελεί υπό την αιγίδα του Γερμανικού Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και πολλών ιδιωτικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

γερμανικο νεκροταφειο μαλεμε

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μπροστά από το γερμανικό νεκροταφείο βρίσκεται η μονάδα εκπαίδευσης των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, οπότε αν βγαίνοντας από το νεκροταφείο ακούσετε στρατιωτικές ιαχές μη θεωρήσετε ότι συμβαίνει κάτι – απλά πέσατε σε ώρα άσκησης των στρατιωτών.

Το Μάλεμε σήμερα

Στα χρόνια της Κατοχής το Μάλεμε εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, που κατευθύνθηκαν στον Κίσσαμο, το Ντερέ και άλλα χωριά. Επέστρεψαν στην περιοχή μετά την απελευθέρωση, οπότε άρχισε το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Μάλεμε να ανοικοδομείται και η ζωή να βρίσκει τους κανονικούς ρυθμούς της.

Σήμερα το Μάλεμε έχει μπει στην τροχιά της τουριστικής ανάπτυξης ακολουθώντας τις περιοχές που προηγήθηκαν, όπως ο Πλατανιάς και η Αγία Μαρίνα.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts