Ρέθυμνο, η ενετική Λότζια

Εξερευνήστε την Κρητη

Ρέθυμνο, η ενετική Λότζια

Ρέθυμνο η ΛότζιαΗ Λότζια του Ρεθύμνου είναι ένα τετράγωνο οικοδόμημα με αψιδωτές προσόψεις  από τις τρεις πλευρές, ιδιαίτερα καλοχτισμένο, πιθανώς βασισμένο σε σχέδια του διάσημου βερονέζου μηχανικού Michele Sammicheli. Αρχικά ήταν ανοιχτό και στεγαζόταν με ξύλινη οροφή, η οποία το 1625 αντικαταστάθηκε με δώμα. Το πιο μεγαλοπρεπές δείγμα αυτού του είδους οικοδομημάτων είναι η Λότζια του Ηρακλείου.

Το αρχικό ενετικό κτίσμα του 16ου μ.Χ. αιώνα διατηρείται σχεδόν ακέραιο, ενώ η Λότζια λειτουργούσε ως χώρος συναντήσεως των ενετών ευγενών και τιμαριούχων, ένα είδος λέσχης αξιωματικών. Εκεί λάμβαναν χώρα εμπορικές συναλλαγές και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Με την τουρκική κατάληψη της πόλης, η Λότζια του Ρεθύμνου μετατράπηκε σε τζαμί. Στη δυτική του πλευρά χτίστηκε μιναρές, ο οποίος κατεδαφίστηκε τον 20ο αιώνα (περίπου το 1930).

Για να φτάσουμε στη Λότζια από το εντικό λιμάνι του Ρεθύμνου, μπαίνουμε στο μικρό στενό που βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού και προχωράμε για λίγα μέτρα. Απέναντι μας θα δούμε την εντυπωσιακή Λότζια, που σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει το παράρτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Αρχαιοτήτων όπου πωλούνται εκμαγεία σπουδαίων γλυπτών από όλη την Ελλάδα και αρχαιολογικοί οδηγοί (βιβλία).
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ρέθυμνο, η ενετική Λότζια Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα