Ρέθυμνο, το ενετικό λιμάνι

Εξερευνήστε την Κρητη

Ρέθυμνο, το ενετικό λιμάνι

ενετικό λιμάνι στο Ρέθυμνο

Ξεκινώντας από το μικρό ενετικό λιμάνι στο Ρέθυμνο μπορούμε να θαυμάσουμε τον λιμενοβραχίονα που κάποτε προστάτευε το λιμάνι και φτιάχτηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα. Ο μικρός βενετσιάνικος λιμενοβραχίονας με τον ψηλό τοίχο κατάφερε με αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσει τα αγριεμένα κύματα του Κρητικού Πελάγους και να βγεί αλώβητος από την δυσκολη μάχη. Πραγματικά εντυπωσιάζει η άριστη κατάσταση στην οποία διατηρείται παρ' όλο που έχουν περάσει τόσοι αιώνες. Σήμερα εξωτερικά από αυτόν υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος λιμενοβραχίονας κι ένα νέο λιμάνι, απ' όπου φεύγουν τα επιβατικά πλοία από το Ρέθυμνο για Πειραιά και Σαντορίνη.

Στην άκρη του λιμενοβραχίονα στέκεται επιβλητικά ο φάρος, που όμως δεν είναι κι αυτός βενετσιάνικος, αλλά κτίστηκε από τους Τούρκους μετά τον 17ο αιώνα.

Ρέθυμνο ενετικό λιμάνιΚατά μήκος του λιμανιού από τη μεριά της πόλης του Ρεθύμνου, εκεί που σήμερα στεγάζονται πολυάριθμες ψαροταβέρνες, η ομοιομορφία των προσόψεών των κτιριίων συνδυάζεται αρμονικά με το αρχικά ενετικά κτίρια και τις μεταγενέστερες τούρκικες προσθήκες σε ένα γραφικό σύνολο.

Το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου δεν φιλοξενεί πια βενετσιάνικες γαλέρες και τούρκικα πολεμικά πλοία, αλλά οι ψαρόβαρκες που λικνίζονται στα νερά του δημιουργούν μια όμορφη και γαλήνια εικόνα. Το λιμάνι σφύζει από ζωή το καλοκαίρι, όταν οι ταβέρνες βγάζουν τα τραπέζια έξω και προσκαλούν τους περαστικούς να καθίσουν για να απολαύσουν την κουζίνα τους, ελληνική ή ξένη.

Από το Ρέθυμνο ξεκινούν μικρά πλοία για ημερήσιες εκδρομές στις γειτονικές παραλίες. Κάποια από αυτά είναι φτιαγμένα σαν παλιά ξύλινα ιστιοφόρα και συμπληρώνουν την νοσταλγική αίσθηση που προσφέρει το βενετσιάνικο λιμάνι.

Το χειμώνα η εικόνα στο Ρέθυμνο και το παλιό λιμάνι είναι διαφορετική. Οι τουρίστες απουσιάζουν και μαζί τους κλείνουν οι περισσότερες ταβέρνες. Στο καφέ όμως στην άκρη του λιμανιού, που μένει ανοικτό χειμώνα - καλοκαίρι, ντόπιοι και φοιτητές απολαμβάνουν τις χειμωνιάτικες λιακάδες.

Το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου είναι ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε μια βόλτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου ή να επισκεφτείτε το ενετικό φρούριο Φορτέτζα.

 

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ρέθυμνο, το ενετικό λιμάνι Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα