Ρέθυμνο, η Μεγάλη Πόρτα

Εξερευνήστε την Κρητη

Ρέθυμνο, η Μεγάλη Πόρτα

Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora στο ΡέθυμνοΠαίρνοντας πάλι το γνώριμο πλακόστρωτο δρόμο ευθεία, θα βρεθεί κανείς στο άνοιγμα μπροστά στην Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora.

Αν και έχει υποστεί αρκετές μετατροπές από το πέρασμα του χρόνου πρόκειται για τη μεγαλοπρεπή είσοδο των οχυρώσεων μετά την επέκταση του οικισμού του Ρεθύμνου, οχυρώσεις οι οποίες  χτίστηκαν στο διάστημα μεταξύ 1540 και 1570 βασισμένες σε σχέδιο του Michele Sammicheli. Από αυτές τις οχυρώσεις ελάχιστα έχουν απομείνει εξαιτίας της συνεχούς επέκτασης του οικισμού μετά την τούρκικη κατάληψη, όπου σταδιακά γκρεμιζόταν το τείχος για να μετατραπεί σε κατοικήσιμο χώρο.

Στην αρχική της μορφή το ημικυκλικό τόξο, που σώζεται σήμερα, επιστεφόταν από τριγωνικό αέτωμα με ανάγλυφο το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου. Ο Ρέκτορας της πόλης στα χρόνια του οποίου φτιάχτηκε η πύλη, ήταν ο J. Guoro, από αυτόν πήρε και το όνομά της.

Η Μεγάλη Πόρτα οδηγεί στην κεντρική Πλατεία όπου και βρίσκονταν τα λαμπρά δημόσια κτίρια.

Δίπλα από την πύλη χτίστηκε το 1670 τζαμί, κατά την τουρκική συνήθεια, το λεγόμενο τζαμί της Μεγάλης Πόρτας. Αυτό και αφιερώθηκε στη Βαλιδέ Σουλτάνα, μητέρα του Σουλτάνου Ιμπραήμ. Ορατός είναι από την πλατεία μπροστά στην πύλη ο μιναρές, κτίσμα του 1878.

 

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ρέθυμνο, η Μεγάλη Πόρτα Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα