Ρέθυμνο, τα ενετικά αρχοντικά

Εξερευνήστε την Κρητη

Ρέθυμνο, τα ενετικά αρχοντικά

Ενετικό αρχοντικό στο ΡέθυμνοΣτο Ρέθυμνο, ειδικά στην οδό Αρκαδίου, σώζονται πολλά ενετικά αρχοντικά, που σαγηνεύουν με τις πολυτελείς ανάγλυφες προσόψεις τους.

Γεγονός είναι ότι οι Ενετοί έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στην αρχιτεκτονική όχι μόνο των δημόσιων κτιρίων τους αλλά και των ιδιωτικών τους οικοδομημάτων, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο της μητρόπολης.

Γι’ αυτό, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της ενετοκρατίας σττην Κρήτη, χρησιμοποιούσαν Βενετούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, οι οποίοι στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από πρωτομάστορες ή μουράρους.

Οι μουράροι ήταν Κρητικοί τεχνίτες εκπαιδευμένοι από Βενετούς, των οποίων η δουλειά από αισθητικής άποψης δεν διέφερε από αυτή των Βενετών.

Στο σύνολό της η ενετική αρχιτεκτονική αποπνέει μία λαμπρότητα και έναν αέρα δυτικής αρχιτεκτονικής η οποία ασφαλώς περνάει το μήνυμα της αδιαφιλονίκητης ισχύος της Βενετίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι κατοικίες στην Κρήτη για οικονομικούς λόγους κυρίως αλλά και εξαιτίας της έντονης Κρητικής παράδοσης στην αρχιτεκτονική διαφοροποιούνται από τα βενετσιάνικα παλάτια. Συχνά οι επιρροές της Αναγέννησης φτάνουν μέχρι την πρόσοψη του κτιρίου χωρίς να επιδρούν κατά τα άλλα στο εσωτερικό του.

 

copyrightfollow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Ρέθυμνο, τα ενετικά αρχοντικά Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα