logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Agia Pelagia

Ca. 18 km vest for Heraklion ligger det lille turiststed Agia Pelagia. For ca. 30 år siden kom en vis fru Capsis til stedet og så straks mulighederne i stedet. Capsis Hotel er stadig det største og det mest luksuriøse hotel i Agia Pelagia. Mange andre, mindre hoteller og lejligheds-komplekser er kommet til gennem de 30 år.

Langs den smalle strand i bugten ligger den ene taverna efter den anden, og det er ikke dyrt at spise der, de fleste tavernaer har tilbud på menuer bestående af en forret og en hovedret for bare 5€. I den meget lille gade, "Odo Agia Pelagia", ligger alle former for butikker: Guld- og sølvsmede, souvenirbutikker, internetcaféer, pengeautomat, supermarkeder, biludlejnings-firmaer m.m. Hvad man ikke finder her er diskoteker og natklubber, men der er et par barer og kaféer.

Stranden i Agia Pelagia

Stranden i Agia Pelagia

Stranden er en god sandstrand, om end smal. Som ved så mange andre strande kan man leje liggestole og parasoller, og flere steder kan man også leje bl.a. vandcykler og dyrke mange former for sport på og i vandet. Det er stadig muligt at finde små, afsides beliggende strande, hvis dette er, hvad man har lyst til.

Stort set ligegyldigt hvor man indkvarterer sig i Agia Pelagia, vil man have udsigt over Agia Pelagia-bugten og have mulighed for at kunne se langt, langt ud over havet - i klart vejr rejser Dia-øen sig smukt i horisonten.

Landskabet omkring Agia Pelagia

Stedet har en egen skønhed, og som det ligger der og gemmer sig inde i den lille bugt, er det meget sjældent, at det blæser for meget. De fleste dage mærker man bare en behagelig og let brise.

Bor man mere end 50-100 meter fra stranden, vil man hurtigt opdage, at Agia Pelagia er et sted med mange bakker. Men det er jo netop det, der gør, at stort set alle har denne fantastiske udsigt, og hvis man tager sig tid til at gå lidt rundt, gerne om aftenen, når det ikke længere er så varmt, vil man på dette sted kunne finde de fleste af Kretas dufte fra både urter og blomster. Byens lille kirke kan nås til fods op ad bakken, hvis bare man er lidt udholdende.

Agia Pelagia

Jeg boede selv i en lejlighed ca. 300 meter fra standen, hvorfra jeg havde udsigt over Agia Pelagia, de omkringliggende bjerge og også ud over havet. Der er meget fredeligt, ingen støj fra barer - eller nogen støj i det hele taget. Der findes mange af disse lejlighedskomplekser i området, hvor man kan nyde en fredfyldt ferie. Det var her, at jeg en aften blev inspireret til at skrive artiklen "Kretas sjæl".

Klipperne omkring Agia Pelagia-bugten består, som så mange andre steder på Kreta, af forskellige stenlag. Mellem disse stenlag er der et lag af gammelt træ. For mange tusinde år siden var klimaet på Kreta lidt køligere end det nuværende, og der voksede skov her på stedet. Som det blev varmere og varmere, kunne skoven ikke længere trives, og den nærmest "smeltede" ned i jorden og formede de nu meget spændende geologiske lag og formationer i klipperne.

Mindst to gange gennem tiderne er Agia Pelagia blevet ødelagt og skyllet i vandet af naturkatastrofer. Den ene gang har formentlig været som følge af den flodbølge fra jordskælvet, der dannede Santorini.

Om vinteren bor der kun et par hundrede mennesker på dette sted, og et enkelt eller to kafenioner og et supermarked vil være åbne. Dette ændrer sig dog drastisk i turistsæsonen.

Meget af jorden i og omkring Agia Pelagia er stadig ejet af staten, hvorfor man må håbe, at stedet i mange år fremover vil beholde sin relative uberørthed i stedet for at blive tildækket af hoteller, og man i mange år endnu vil være i stand til at finde små, afsides beliggende strande, at nærheden turisterne imellem og mellem turister og de gæstfrie, fastboende kretensere vil bestå.

Omegnen omkring Agia Pelagia

Udsigten fra en taverna i Agia PelagiaHar man lyst og tid til at se mere af Kreta, er Agia Pelagia en udmærket base. Transportmulighederne er mange: Bus, bil, scooter, taxi - et hvert transportmiddel vil kunne bringe dig til nogle af de største seværdigheder på Kreta:

- Knossos bare 25 km derfra

- El Grecos fødested Fodele ligger ganske nær

- Den meget interessante og historiefyldte grotte Gerontospilios ved Melidoni. Kør forbi Bali (ca. 20 km   mod vest) og drej til venstre mod Melidoni.

Selve Agia Pelagia-bugten er ideel til både at snorkle og dykning.

En lille bemærkning om taxa- og buskørsel: Det kan være dyrt at køre i taxa her. Én gang tog jeg en taxa fra Agia Pelagia til Heraclion, og prisen var fastsat på forhånd: 25€. Turen tilbage med taxa foregik derimod med taxametret slået til, og da kom jeg kun til at betale 14€. En forskel, der vil noget, men på den anden side er det svært at bebrejde taxa-chaufførerne, at de anvender en "fast pris".

Vær også opmærksom på, at busserne her kører efter GMT-tid (i dette tilfælde en forkortelse for "græsk-måske-tid"). Der er ikke så mange afgange fra Agia Pelagia hver dag, og man bør regne med +/- 1 time af de oplyste bustider. Er man i tvivl om, hvorvidt bussen mon er kørt, kan man spørge de lokale.


Alle Pagina's