logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Efterår på Kreta

For nylig hørte jeg en beskrivelse af Kreta, som talte til min fantasi: Om sommeren er Kreta en blondine, men om vinteren ændrer hun farve!"

At Kreta er en "sommerblondine" er naturligvis på grund af det stort set ikke eksisterende regnvejr, men udelukkende varme solskin, som udtørrer vegerationen, så det meste af landskabet får et lyst skær.

De af os, som bor på Kreta eller har besøgt øen i november, ved, at det er i denne måned, der sker en slags metamorfose - når det grønne græs dækker det meste af øen, og Kreta på det nærmeste vågner af sin sommerdøs.

Crete in autumn

- Kreta om efteråret -

I skolen lærte vi, at om efteråret og om vinteren tager naturen en pause for at samle kræfter til at starte forfra om foråret. Når jeg tænker over det, har den, der skrev det, vist aldrig været på Kreta om efteråret. Også vintereren skulle være en stille årstid, men på Kreta er der ingen "stille" årstider. Det er nærmest, som om naturen har sin mest stille årstid om sommeren. På det tidspunkt er vegetationen sparsom, og landskabet kan til tider ligne en ørken, specielt langs de sydlige af øens kyster. Selvfølgelig skal vi ikke overse overfloden af frugter og grøntsager, der vokser frem i denne periode. Derfor ser landskabet blot "inaktivit" ud, da der både dyrkes og høstes meget på dette tidspunkt af året.

crete in the summer

- Kreta om sommeren -

Når den første regn vasker sommerstøvet væk om efteråret, vågner naturen op til dåd og begynder alle sine pligter, og i løbet af få dage er alt grønt igen med kønne, vilde blomster alle steder. Hvis man lytter godt efter, kan man næsten høre øens indre hjerteslag, som nu indtager scenen - bort fra kysterne, som har været centrum for alles interesse i næsten seks måneder, når græske og udenlandske turister på det nærmeste invaderer de mange og populære kystområder.

Allerede hen mod slutningen af sommeren skrues der op for aktiviteterne indenfor landbruget, bl.a. med at plukke vindruer og sprede og tørre nogle af disse til rosiner. Med efteråret kommer også pløjning og såning af markerne, og druerne skal presses til dette års produktion af vin og raki. Når efteråret går over i vinter, er det tid for olivenhøsten - noget, som involverer tusinder af kretenser. Stort set alle på øen ejer en olivenlund, større eller mindre, et eller flere steder på øen, selvom de fleste kretensere efterhånden bor i de større byer.

Det er faktisk næsten helt utænkeligt, at en kretensen skulle købe olivenolie til brug i hjemmet. De producerer nok til eget brug, og de fleste har endda en lille ekstraindkomst ved at sælge den olie, de ikke selv kan bruge.

harvesting olives

- Et net er bundet under oliventræet for at samle de oliven, der falder af -

Efterårsvejret på Kreta

Selvom efteråret officielt starter i september, føles denne måned dog stadig som sommer. Det er er fortsat varmt og med kun lidt regn. I september kan temperaturen nemt komme op på 25-30 grader, dog kan det være nødvendigt med en tynd sweater eller en jakke om aftenen. De stærke summervinde lægger sig, og dagene bliver kortere. Den første regn kommer sædvanligvis i september, men det er dog sket, at der slet ikke er faldet regn i september.

Dagene bliver stadig kortere i oktober, men havet bliver usædvanligt roligt på denne tid af året. Temperaturen er stadig "bruger-venlig" med et gennemsnit på omkring 25 grader, der er endnu mange mennesker på stranden, inklusiv sæsonens allersidste turister. Der falder normalt noget regn, men ikke særlig meget.

November er indbegrebet af efterår på Kreta med en del regn og endog så kølige dage, at det er nøvendigt at tænde for varmen indendørs - men langt fra hver dag. Der er stadig flest dage med sol og temperaturerer op til 20 grader eller højere langs kysterne. Samtidig vil man kunne se det første, tynde snelag på bjergtoppene.

mountains with snow in Crete

I begyndelsen af december er der såmænd stadig dage, hvor termometret kommer helt op på 18-20 grader, men som måneden skrider fremad, vil det blive koldere og mere overskyet. Dog skal man huske, at på Kreta er årstiderne ikke så skarpt afgrænsede som f.eks. i Nordgrækenland eller i andre nordligere europæiske land. Selv i januar kan man opleve dejlige, solrige dage, hvor man kan sidde på stranden i korte ærmer.

Kreta er meget anderledes end Nordeuropa, hvor det bliver koldere fra dag til dag, fra efteråret er begyndt og naturen er gået helt i hi. På Kreta vil der selvfølgelig være kolde og regnfulde dage, men sjældent mere end 3-4 dage af gangen. Så vil skyerne sprede sig og temperaturen igen kravle opad. Det er nok en af hovedårsagerne til, at det er svært at finde et mere menneskevenligt klima andetsteds.

olive grove with small church in Crete

Efterårets farver på Kreta

Havets turkise farve er stort set konstant langs Kreta kyster. Hvis havet skulle finde på at rejse sig, kan farven variere fra mørkeblå til grågrøn. Havet bliver dog hurtigt turkist igen sammen med en smilende sol. Havet regerer over Kreta - det er den største turisattraktion for de mange millioner besøgende, der kommer til øen hvert år - tæt fulgt af også øens smukke bjerge og mange små og frugtbare dale. Lad efteråret være en grund til at vende blikket bort fra havet et øjeblik og i stedet se de mere ukendte plateaer på denne enestående middelhavsø med de kønne og specielle landsbyer. Landsbyer, der ligger spredt over hele øen og stadig har de berømte, traditionelle træk med vingårde, olivenlunde og andre magiske naturomgivelser. Lad os tage væk fra de trafikerede veje og i stedet trave ad de smalle stier og genopdage denne øs indre skønhed. Lad os gå på markerne, og lad os smelte sammen med de farverige omgivelser: Det dybtgrønne græs, sølvglansen fra oliventræerne og den rødgule farve fra vinbladene, når de visner og falder af.

vineyards in autumn in Crete

Oliventræer og vinplanter har levet sammen på Kreta siden tidernes morgen, og der er en harmoni mellem disse to. Hvor det gule i vinens blade hører op, begynder den sølvgrønne farve på oliventræerne - når man er færdig med at plukke druerne, kan olivenhøsten begynde. Årtusinders rytme gentages igen og igen uden afbrydelse, og den skaber og understøtter denne helt specielle livsstil.

Om efteråret er selv himlen anderledes. Den kan være helt ekstremt klar på solskinsdage, der som oftest følges af regn. Væk er august måneds varmedis, og bjergene, som før var så langt væk, kan man nu næsten række ud og røre ved. Hver eneste detalje ses tydeligt skåret i bjergvæggene på sådanne klare dage. Endnu engang har naturen støvet sig selv af og er begyndt at vise sine mangefarvede sider. Himlen bliver ekstra køn og spændende på denne tid af året. Nogle dage skaber skyerne dramatiske figurer, andre dage smelter den skyfri himmel sammen med havets dybe, turkise farve.

autumn sky in Crete

Sneklædte bjerge findes overalt på Kreta - det er umuligt at forestille sig øen uden dem. Deres tilstedeværelse er en konstant og venlig påmindelse om Kretas variation, og den kretensiske sjæl identificerer sig med disse høje toppe. Er der mon en eneste kretenser, der kan forestille sig øen uden bjerge? Højst usandsynligt.

Op ad bjergene ændrer vegetationen sig meget, bliver vildere og mere påtrængende. Oliventræer og vin ses ikke heroppe. Nu er det ahorn, eg, cypresser og platantræer - disse fantastiske giganter, der lever af vandet, som om de prøver at slukke en endeløs tørst - som er den dominerende faktor i landskabet. Om efteråret har plantantræerne en rød og gylden glans over sig, næsten som billeder fra et eventyr.

autumn in Crete

Øjet kan aldrig helt se og fordøje al denne skønhed på en gang, og der findes ingen ord, som kan beskrive det. Vi finder kameraet frem for at fange et af disse magiske øjeblikke, taknemmelige for at vi er her lige og nu.

Og taknemmeligheden er dobbeltsiden: Dels på grund af øens kønne omgivelserne, dels på grund af disse øjeblikkes uendelig - de vil eksistere, så længe vi leder efter dem

Artiklen er skrevet af Yannis Samatas.


Alle Pagina's