logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Praktiske informationer om Kreta fra A-Å

Kreta fra A-Å

Praktiske informationer om Kreta

Aviser

De fleste udenlandske, og dermed også danske, svenske og norske aviser kan købes i supermarkeder og kiosker i og omkring turiststederne. For det meste vil avisen være en dag gammel..

 

Beklædning i kirker og klostre

Der findes regler for, hvordan man er klædt, når man går ind i en kirke eller et kloster: Knæ og skuldre skal være tildækkede og tag solhatten af. Det er også uhøfligt at fotografere med blitz disse steder. Læs mere her.

Børn

Rejser du med børn, er der mange muligheder for at give dem en særlig oplevelse, f.eks. en tur til et vandland. Der findes 4 på Kreta: Star Beach og Aqua Plus ved Hersonissos, Watercity i Anopolis (14 km øst for Iraklion) og Limnopoulis lidt uden for Chania. Kretas Akvarium i Gournes er også en god idé såvel som det noget mindre akvarium i Hersonissos. Her kan også ses forskelige krybdyr og skildpadder. Skal der være lidt mere "fart over feltet" er det ikke svært at finde en go-cartbane eller steder, hvor man kan ride på æsler og/eller heste.

 

Drikkepenge

Ganske som i Danmark er drikkepenge inkluderet i priserne i Grækenland. Dog er det normen at give lidt drikkepenge på kaféer, restauranter, i taxaen, til rengøringen på hoteller m.v., hvis man ellers har været tilfreds med betjeningen.

 

Drikkevand

I flere byer i Grækenland bliver vandet rengjort ved hjælp af kemikalier og der kan være tilsat mget mere klor end vi er vant til her i Danmark. Der er ikke noget i vejen med vandet, det smager bare ikke godt. I sådanne tilfælde er rådet at købe vand, hvilket alle supermarkeder har i større og mindre flasker. Vandet fra hanen kan sagtens bruges til tandbørstning og lign. Er du i tvivl om vandets karakter, så spørg i hotellets reception. Husk i det hele taget at drikke rigeligt vand i den stærke varme. En god tommelfingerregel er 1 liter vand pr. 10 graders varme. Altså er det 25 grader varmt, bør du drikke 2,5 liter vand den dag.

 

Elektricitet

Standarden i Grækenland er 220V AC (50Hz), hvilket er det samme som i Danmark.

 

Fiskeri

Fiskeri på Kreta er en populær fritidsbeskæftigelse, selvom de fleste nok bliveρ skuffede over størrelsen af både fangst og fisk. Det kræver fisketegn udstedt af de lokale havnemyndigheder, hvis man vil fiske på fuld lovlig vis.

 

Græsk mad og vin

Det græske køkken spænder over mange forskellige retter: Små forretter (mezedes), som efterfølges at en hovedret, for det meste kød eller fisk med pommes frites. På grund at det græske køkkens store spændvidde, er det særdeles velegnet for vegetarer. Det kan være svært at nå at smage alle delikatesserne, så gør ligesom kretanserne selv, når de spiser ude: Bestil lidt af mange retter og smag så et par bidder fra det hele. Det er helt naturligt at dele portionerne, når man spiser på restaurant på Kreta. Desserter og andet til den søde tand findes i stor udstrækning og er absolut anbefalelsværdigt. Græsk og kretensisk vin er ligeledes værd at drikke. Spørg på restaurantan, hvad de har eller bestil en flaske (carafe) af husets vin. Læs mere om Græsk mad.

 

Græske bogstaver og stavemåder

.. af bynavnene kan være forvirrende, da bynavnene ofte staves på forskellig måde på vejskilte og kort, når de latinske bogstaver anvendes. Nogle eksemper er: Heraklion - Irakleion - Iraklion - Iraklio, Chania - Xania - Hania, Rethymnon - Rethymno - Rethimno, Sitia eller Siteia. Brug din fantasi, det har grækerne gjort.. Bynavnene har dog ens stavemåde, når det græske alfabet bruges.

 

Handikap

Bruger man kørestol, kan det være svært at komme omkring i Grækenland. Smalle, brolagte gader uden fortov og med biler parkeret i begge sider og stejle bakker er nogle af de almindeligste problemer. I de allerstørste byer i Grækenland er det langsomt ved at blive bedre, men der er stadig langt mellem de handikapvenlige hoteller.

 

Havne på Kreta

Kretas største havne er Souda nær Chania, i Iraklion by, i Rethymnon by, i Agios Nikolaos og Sitia. Vil man sejle til Kreta, afgår der færger fra Piræus til alle de ovennævnte havne. Fra Kreta er der også færger til Santorini og andre græske øer. At sejle med færge kan være billigere end at flyve, færgerne er moderne, sikre og hurtige. Færgerne til Piræus afgår sent om aftenen og ankommer tidligt næste morgen. Der er også dagture, hvor billetprisen er lidt mindre. Til Santorini er der én-dagsture. LINKS: Anek Lines, Minoan Lines. Desuden er der en færgerute fra Kastelli (Kissamos) på Vestkreta til Kithira og de sydlige øer i Pelepones.

Vil man man på en endagstur til Gavdos, skal man med færgen fra Paleochora eller Sfakia. .

 

Helligdage

På helligedage holder butikker, banker, posthuse og diverse offentlige myndigheder lukket, men i og omkring de største turiststeder vil der alligevel findes et eller flere supermarkeder, der har åbent. Græske helligedage

 

Hoteller

De fleste turister køber deres rejse til Kreta via et rejsebureau, men man kan selvføgelig også tage til Kreta med almindeligt rutefly og finde et hotel, når man ankommer. Lander man sent om aftenen eller midt om natten, er det nok en god idé at have booket et hotelværelse til i hvert fald den første nat. Et alternativ til at bo på hotel kan være at stoppe ved et af de mange "Rooms to let"-skilte og leje et værelse i et privat hjem. Det giver en enestående chance for at komme helt tæt på en kretensisk famile og deres hverdag. Juli og august er højsøson på Kreta, da grækerne selv holder ferie på dette tidspunkt, og det kan være svært at få hotelværelser i denne periode.

.

Hæveautomater (ATMs)

Der findes hæveautomater i samme udstrækning som her i Danmark, dvs. i alle byer. I mindre byer bliver automaterne ikke altid fyldt op i løbet af weekenden, så det er en god idé altid at have en smule kontanter på sig.

 

Internetcaféer

Der findes mange internetcaféer på Kreta, selv i mindre byer. Prisen er ca. 2 Euro/time (Iraklion, April 2008). Prisen kan være højere i små byer, hvor der kun er én internetcafé..

 

Job på Kreta

Mange unge fra hele Europe tager et sommerjob på Kreta, for det meste som tjenere, bartendere eller medarbejdere i små, lokale rejsebureauer og biludlejningsfirmaer. Hvis du er ude efter at arbejde en sæson på Kreta, bør du kende en, der bor på Kreta, så vedkommende kan finde jobbet til dig. Ellers skal du tage til Kreta allerede i begyndelsen af april for at have en chance. Det er ξο også nødvendigt at finde et sted at bo. En lille advarsel: At sommerferiejob på Kreta er dog meget langt fra at holde ferie, men derimod arbejde på grækernes præmisser. Dette vl ofte sige en arbejdsuge på 7 dage (11-timers reglen kendes ikke) i 5-6 måneder - ikke meget fritid. Lønnen er sjælden noget at skrive hjem op, endsige spare op fra. Det kræver ikke speciel arbejdstilladelse at arbejde på Kreta, da både Danmark og Grækenland er medlemmer af EU. Læs mere: sommerjob på Crete

 

Kreditkort - VISA

Alle de almindeligste kreditkort og euro-checkes kan benyttes på Kreta, både på hoteller, i forretninger, biludlejningsfirmaer m.v. Ganske som i Danmark er der små klistermærker på døren eller i vinduet til forretningerne, der viser, hvilke kreditkort man kan accepterer..

 

Kørsel på Kreta

... kan ved første øjekast se mere end farligt ud. Det er dog ikke så slemt, som det ser ud til. Hvis man tager ekstra godt hensyn og ellers kører efter forholdene, vil ture i lejet bil blive en god sommeroplevelse. Kreta har hjresidekørsel, og alle byskilte vises med både græske og latinske bogstaverer. Læs i øvrigt mere om kørsel på Kreta her.

 

Leje af bil

For at leje en bil, motorcykel eller scooter skal man have et gyldigt førerbevis udstedt mindst 12 måneder før lejemålet indgås. Mange biludlejningsfirmaer forlanger også, at føreren af bilen er mindst 21 år. Læs meget mere om leje af bil på Kreta

 

Leje af knallert

For at leje en knallert skal man være 16 år og have knallertkørekort. udstedt 1 år før udlejningstidspunktet. Forsikringerne ved leje af knallert er forskellige fra firma til firma, så det er en god idé at få korrekte informationer om dette, evt. nedskrevet på engelsk fra firmaets side.

 

Lufthavne på Kreta

Kreta har to internationale lufthavne. På halvøen Akrotiri ved Chahia ligger Ioannis Daskalogiannis Lufthavnen og ved Iraklion findes Nikos Kazantzakis Lufthavnen. Begge bruges også som militærlufthavne, hvorfor fotografering er forbudt. Hele året benyttes lufthavnene af både inden- og udenrigsrutefly, og om sommeren er der ekstra travlt på grund af de mange charterfly. Olympic Airlines og Aegean Airlines bruger Kretas lufthavne til indenrigsflyvning. Drejer det sig om internale ruteflyvninger skal man via Athen, bortset fra charterfly og ganske enkelte flyselskaber med ruter direkte til Kreta. Der findes desuden en mindre, lokal lufthavn ved Sitia.

 

.Medicin

Tager du receptpligtig medicn, må du have medicin med til eget forbrug. Husk i den forbindelse et "pillepas", som fås apoteket. En del medicin, som kun kan købes på recept i Danmark, fås i håndkøb i Grækenland, bl.a. migrænemedicin.

 

Mesimeri

...er grækernes siesta. På Kreta - og for den sags skyld i hele Grækenland - er mesimere vigtig. Det er en lang pause på det tidspunkt af dagen, hvor det er varmest, nemlig fra kl. 12.00 - 17.00. Kretenserne spiser ofte deres varme måltid omkring kl. 14.30 og derefter er det tid til en middagslur. Man ringer eller besøger ikke til nogen i dette tidsrum, med mindre det er aftalt. Der er endog en lov, for forbyder støjende aktiviteter, når det er mesemeri! Butikker og offentlige kontorer holder lukket, men har så for åbent igen fra 17.00 - 21.00 Mesimeri er også en del af forklaringen på, at grækerne spiser så sent på aftenen.

Museer og arkæologiske udgravninger på Kreta

På Kreta findes et stort antal arkæologiske udgravningner og museer, de mest berømte er Knossos (LINK), Phaistos og Malia. .

 

Myg

... er desværre ret almindelige på Kreta, især Østkreta. For at holde myggene ude af værelserne, kan man i supermarkederne købe små apparater med enten tabletter eller et flydende stof. De små apparater skal blot tilsluttes et el-stik - og de virker! Kører "myggeforskrækkeren" på tabletter, skal man bruge en tablet per dag. Er det et apparat med flydende stof, varer dette 40 døgn. Drejer det sig om at holde myggene væk, når man er udendørs, f.eks. på hotelaltanen, indskrænker mulighederne sig til myggelys og myggespray, ganske som i Danmark og med samme virkning. Man kan også overveje at medbringe et myggenet.

 

Nai

betyder JA på græsk. Det kan være en smule forvirrende for en dansker. .

Νaturen på Kreta

Kreta er en stor ø med bjerge, dale og plateauer. Floraen består af ca. 2000 forskelige planter, nogle af disse findes kun på Kreta. Der findes også mange forskellige dyr på øen, hvoraf mange er omfattet af en lov om beskyttelse.

 

Offentlig transport

Busser gør det ud for al offentlig transport på Krete. Busselskabet hedder KTEL. Busserne er gode, i hvert fald dem, der kører mellem de store byer og turiststeder. De kører ofte, og det er billigt. Bybusserne kan godt virke lidt ramponerede, aligevel fungerer det offentlige transportsystem fint. Der findes IKKE tog på Kreta. Offentlige transport med bus på Kreta

 

Ohi

er det græske ord for NEJ. Siges for det meste med en lille bevægelse af hovedet opad - måske blot ved denne hovedbevægelse - eller endog bare ved at bevæge øjenbrynene en smule opad. Flere græske fakter.

 

Pas

I følge Schengen-afalen kan man som EU-borger rejse i hele Europa, hvis man har et gyldigt pas eller ID-kort. Husk at børn nu også skal have eget pas. Er du i tvivl om reglerne, kan du spørge på dit lokale rådhus.

Rejsecheck

...udstedt af alle de store firmaer kan selvfølgelig anvendes og veksles i alle græske banker, på de store hoteller og i alle vekselbureauer. Tag pas med, så identifikation ikke er et problem.

 

Sikkerhedsboks

Selv om kretenserne er berømte for deres ærlighed og ære, hvilket indebærer, at de ikke stjæler, er der jo andre turister og indvandrere fra andre lande på Kreta, så er det muligt at leje en sikkerhedsboks på hotellet, vil det altid være det sikreste.

 

Sport og andre aktiviteter

På Kreta kan du dyrke alle former for akiviteter fra en spadsertur i vandkanten, trekking, bjergbestigning af bjerge højere end 2000 meter, klatre på klipper, fiske, jage, se efter fugle, stå på vandski, dykke, snorkle, sejle i kajak, windsurfe, ride - ja selv bungy jump. Ved Hersonissos findes en 18 hullers golfbane og mange hoteller har tennisbaner og/eller gymnastik- og træningsmuligheder.

 

Specielt i rejsekufferten?

Stort set alle produkter fra alle kendte, internationale mærker kan også købes i supermarkederne på Kreta, så der er ingen grundt til at pakke f.eks. 2 ugers forbrug af bleer til børnene. Det samme gælder for de fleste produkter og dagligvarer.

.

Spørgsmål

Τøv aldrig med at spørge, hvis du har brug for hjælp eller oplysninger. Kretenserne er meget hjælpfulde, og de fleste taler engelsk eller tysk. Kommer du tilstrækelig langt ud på landet, kan det hænde, at du må benytte dig af alle former for fakter og tegnsprog for at gøre dig forståelig. Du er også velkommen til at spørge mig, før du rejser, jeg vil gøre mit bedste for at besvare alle spørgsmål.

 

Strande

Kreta har mange skønne strande på både nord- og sydkysten. De er alle meget forskellige, der er alt fra fine sandstrande til strande med større sten og/eller klipper, hvor man skal passe på søpindsvind og lignende. På de største og mest besøgte strande er der livreddere, på de mindre besøgte er der ofte et advarselssystem med flag: Rødt flag = Βadning frarådes. Orange = Hvis man bader, bør man holdes sig tæt ved kysten. Grøn = Det er sikkert at bade.

Normalt skal man betale for at bruge de liggestole og parasoller, der er på strandene. Et alternativ er at købe f.eks. parasol og bademåtte i et supermarked og finde et tomt område på stranden at sætte det op.

Pas på ikke at blive solskoldet. Det er bedst at holde sig i skyggen fra kl. 12-15, som også alle de fastboende gør. Husk solcreme med en passende solfaktor. En tynd T-shirt kan også være en god ide. Solhatten er næsten uundværlig for os skandinaver.

Læs mere: Kretas strandguide og Nøgenbadning på Kreta .

 

f Sygesikringskort og rejseforsikring

Diskusionen om det blå sygesikringskort har bølget i Danmark. Det burde ikke være nødvendigt at medbringe på en kortere ferie på Kreta, da det gule sygesikringskor dækker indenfor Europa den første måned, man er udenfor Danmark. Spørg på dit lokale kommunekontor, hvis du er i tvivl om reglerne.

Hvorvidt man oven i bør tegne en rejseforsikring, er vel et tempementsspørgsmål. Kig lige i din almindelige husstandsforsikring, da denne ofte også dækker rejser og bagage.

 

Taxa

På Kreta er taxa en behagelig og billig transportform. Man kan betale efter taxameter eller efter fast pris, aftalt ved turen begyndelse.

 

Telefon/mobiltelefon

Man kan ringe inden- og udenlands fra alle telefon-kort-bokse eller fra de fleste af de mange små, gule kiosker.(periptera), som ofte har en telefon med en måler. Til telefon-kort-boksen skal bruges et telefonkort. Diise kan købes i alle kiosker og fra det græske telefonselskab OTEs kontorer. Den dansk mobiltelefon kan naturligvis også bruges på Kreta, der er dog nogle få egne såsom på sydkysten og oppe i bjergene, hvor dækningen ikke er særlig god. En billigere måde at ringe hjem på er at få sige et græsk telefonnummer med taletidskort.

 

Tidsforskel

Grækenland er 2 timer foran Greenwich Mean Time. Med andre ord: Grækenland er 1 time foran os her i Danmark

 

Toiletter

Der findes naturligvis toiletter på alle resauranter og caféer. Når du har fundet toilettet, vil du se en lille affaldsspand ved siden af tønden. Denne affaldsspand er til toiletpapiret. Skyller man toiletpapiret med ud, er der store chancer for, at toiletet vil stoppe til. Godt nok var det kretensrne, der opfandt vandklosettet i minoernes tid - desværre har de ikke forbedret opfindelsen ret meget. .

Vejret på Kreta

Sommervejret på Kreta er normalt varmt og solrigt, det er for det meste bare et spørgsmål om hvor varmt. Også vandet er pænt lunt, 15-18 C om vinteren og 22-27 C om sommeren. Læse mere om vejret på Kreta her.

.

Åbningstider

Bankernehar åbent fra kl. 08.00 til 14.30 mandag - fredag. .

Offentlige myndighederhar for det meste åbent fra kl. 07.30 - 13.00, men det kan variere fra by til by. Spørg dig for angående åbningstiderne.

Butikker Åbningstiderne for butikkerne i byerne kan variere en hel del - i turistområderne vil mange supermarkeder og turistbutikker være åbne næsten hele døgnet. I Chania og Iraklion er åbningstiderne for butikkerne som følger: Mandag 09:00 - 14:00, tirsdag 09:00 - 14:00 og 17:30 - 21:00, onsdag 09:00 - 14:00, torsdag 09:00 - 14:00 og 17:30 - 21:00, fredag 09:00 - 14:00 og 17:30 - 21:00, lørdag 09:00 - 14:00.

Supermarkedernei byerne har normalt åbent fra 08:00 - 20:00 mandag - fredag, lørdag lukkes kl. 18. Skal du bruge cigaretter, chokolade, vand, kondomer eller aviser, så se efter en af de mange små, gule kiosker, kaldet periptero. De findes overalt, selv i små byer, og der vil altid være én eller flere, der har åbent døgnet rundt.

Benzinstationer lukker kl. 21:00 eller 22:00. I alle byer vil der dog være mindst én benzinstation, der har åben om natten og om søndagen.


Alle Pagina's