logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Kretensisk mad

Kretensisk (middelhavets) mad

"..I hele verden er der en stor interesse for at finde den ideelle kost, som kan forbedre menneskers helbred og også beskytte mod sygdomme. Lige siden antikken har den kretensiske mad været sådan, da den indeholder alle de rette ingredienser. En sammenlignende undersøgelse, støttet af syv lande, begyndte i 1960 i adskillige af de såkaldt udviklede lande. Heri indgår 700 kretensere der bor på landet, og som er under regelmæssig medicinsk observation, hvilket vil sige, at deres helbred undersøges jævnligt. Indtil nu har denne gruppe haft færrest hjerteproblemer og færrest tilfælde af kræft. Undersøgelsen har også vist, at kretensere lever længst.

I 1991, 31 år efter at undersøgelsen begyndte, foretog socialhelbredsafdelingen på Kretas Universitet en medicinsk undersøgelse af gruppen: 50% var stadig i live på Kreta i modsætning til Finland, hvor alle deltagere i undersøgelsen var døde.

Indtil for nylig har kosten været simpel og sund: Selvfølgelig består den af olivenolie, hvilket dækker 1/3 af personernes daglige behov for energi, men ellers hovedsagelig korn, for det meste som brød, bælgfrugter, grøntsager og frugt, og ikke mindst ost, mælk, æg, fisk og lidt rødvin til hvert måltid.

Som livet leves i dag, vil vi anbefale, at man går tilbage til den traditionelle kretensiske kost, men med ekstra meget kød og andre animalske produkter. På den anden siden bør korn (hovedsagelig som brød), bælgfrugter, grøntsager og frugt udgøre 85% af vores daglige kost.
Anvendelsen af olivenolie bør fortsættes: Det er blevet bevist gennem mange tidligere og nuværende undersøgelser, at denne gode olie er det væsentligste middel til forebyggelse mod sygdomme, og til at bevare det gode helbred. I modsætning til andre vegetabilske olier er olivenolie rig på enkeltumættede fedtsyrer, som er resistente overfor iltning og mindsker indholdet af LDL kolesterol uden at HDL kolesterolet påvirkes. Det sidste beskytter mod åreforkalkning..."

Antonis Kafatos
Professor i præventiv medicin og ernæring.
Kretas Universitet

Fra bogen "Cretan cooking" af Maria og Nikos Psilakis, KARMANOR forlaget, ISBN 960-7448-11-1.
Det er en virkelig god bog, der indeholder 260 traditionelle kretensiske opskrifter.


Alle Pagina's