logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Køre bil på Kreta

Køre bil på Kreta - Vejenes beskaffenhed og gode tips

At køre på Kreta kan ved første øjekast virke afskrækkende. Men hvis du tager ekstra hensyn, vil du få nogle gode køreture med store oplevelser. For at give dig en lille tyvstart om den lokale kørekultur, bør du læse følgende.

highway in crete

Vejene på Kreta og i Grækenland i øvrigt varierer meget i kvalitet og stand. Store byer er generelt forbundet med større, brede landeveje, mens mindre byer er forbundet med mindre veje.

På Nordkreta går der en hovedvej fra Agios Nikolaos til Kastelli (Kissamos) via Iraklion, Rethymnon og Chania. Fra Agia Nikolaos til Sitia er vejen dog stadig forholdsvis smal og har mange og skarpe sving.

En hel del af hovedvejen, eller "National Road", som den hedder på Kreta, har en midterrabat. Et vedvarende udviklings- og vedligeholdelsesprogram betyder, at stederne med midterrabat hele tiden bliver flere og længere. "National Road" har de fleste steder to baner i hver retning.

En ny og bredere vej er ved at blive bygget til Messaraområdet i det sydlige Iraklionområde, det vil sige omkring Festos, Matala, Timpaki og Kokkinos Pirgos. Det samme gælder Viannosområdet.

Når man drejer væk for nordkystens brede vej, ændrer situationen sig radikalt, og vejene bliver smalle og kan ende blindt. Hvis du ønsker at køre til de mest afsides steder, kan du risikere at skulle køre en stor del af turen på grusvej. Det er også almindeligt i de mere bjergrige egne, hvor nye grusveje hele tiden dannes. På disse grusveje må du ikke forvente at finde vejskilte eller advarselsskilte af nogen art. Det er vigtigt ikke at forsøge at køre over et bjerg, såfremt du ikke har detaljerede og opdaterede informationer fra de lokale beboere. Nogle bjergveje kan kun forceres med en 4-hjulstrukken bil.

Smalle og bugtede veje betyder ofte, at rejsetiden vil blive længere end forventet, når man ud fra et kort beregner, hvor mange kilometer, man vil køre. For eksempel er der ca. 30 km fra Paleochora til Sougia, men det tager næsten 45 minutter at køre denne strækning på grund af den meget smalle, bugtede vej som snor sig op og ned gennem bjergene.

Grækenland er et bjergrigt land og at køre der kan give nogle fantastiske syn, men at køre på de snoede veje kan også give køresyge. Hvis du har små børn med i bilen, bør du stoppe ofte og regne med lidt længere køretid end ellers for at nå dit mål.

Regler for at køre på Kreta og i Grækenland - uofficelle tips

- Man kører i højre side og har højrevigepligt, ganske som i Danmark. Det vil sige, at biler, der kommer fra højre har fortrinsret til at køre ud på en vej, med mindre andet er angivet. Der er dog andre regler for at køre i en rundkørsel end i Danmark: Biler, der skal ind i en rundkørslen har fortrinsret, og biler, der allerede er i rundkørslen, skal holde tilbage for disse, så de kan komme ind i rundkørslen.

- Hvis der kun er lidt plads til at overhale på vejen, forventer hurtigkørende bilister, at de langsommere biler trækker ud i rabatten for at give plads. Vær opmærksom på, at rabatten pludselig og uden varsel kan forsvinde eller være blokeret at nedfaldne sten fra bjergene. Vær også opmærksom på, at rabatten desuden tjener som nødspor, og at rabatten på Kreta er meget smal.

- Vejskilte i Grækenland er normalt skrevet både med græske og med latinske bogstaver, og man bruger de internationalt anerkendte advarsels- og stopskilte.

- Parkering er tilladt på de fleste gader i byerne, men det kan være meget svært at finde en plads. I nogle områder skal man bruge parkeringsbillet, som kan købes i en nærliggende kiosk (periptero).

- Her er nogle parkeringsskilte, som man ikke finder i Danmark:

roadsigns greece

Det er ikke tilladt at parkere I denne side af vejen i ulige måneder, dvs. januar, marts, maj osv.

roadsigns greece

Det er ikke tilladt at parkere I denne side af vejen I lige måneder, dvs. februar, april, juni osv.

 

- Brug af advarselshornet er kun tilladt i byer, såfremt der er overhængende fare.

road sign crete- Fartgrænserne på Kreta er følgende: 50 km/t i bebyggede områder og 90 km/t på hovedvejen. Der vil være skilte om fartgrænser, idet de varierer fra område til område, nogle gange uden nogen indlysende eller logisk årsag. Der er steder på hovedvejen på Nordkreta, hvor vejen er god, lige og med godt udsyn, og pludselig står der et skilt om lavere hastighed end de 90 km/t. Disse steder er færdselspolitiets favoritsteder!

- Spiritusprøver foretages ofte og strengt. Hvis man kører bil, må man ikke have en alkoholpromille over 0,5. Forvent ikke, at du slipper for bøden, bare fordi du er turist. Du skal betale bøden på skattekontoret i det område, hvor bøden er udstedt, så hvis du er på en endagstur, kan denne dag hurtigt gå med at finde det rette kontor i det rette område, såfremt du ikke ønsker at køre tilbage til denne del af øen en anden dag.

Benzin:

Mange benzinstationer lukker kl. 19, dog lukker benzinstationerne langs hovedvejen for det mest meget senere. I hver by vil der være mindst en benzinstation, som har åbent om natten. Spørg de lokale om oplysninger.

På nogle benzinstationer kan man betale med kreditkort. Man kan få blyfri benzin overalt. Almindelig blyfri benzin har oktan 91 eller 92, blyfri superbenzin er oktan 95. Almindelig superbenzin er oktan 96 eller 98.

Personalet på benzinstationen fylder benzin på din bil, der er ingen selvbetjeningstanke på Kreta. Det vil sige, at der heller ikke er benzinstationer, hvor du kan "kvik-tanke", dvs. betale med kreditkort direkte ved benzinstanderen.

Nødtelefonnumre i Grækenland.

Der er ingen nødtelefoner langs hovedvejen på Kreta. Hvis der opstår en nødsituation kan du ringe til følgende telefonnumre på din mobiltelefon: 112.

112 står for det samme som i Danmark - og i resten af Europa, det er gratis at ringe til og du kan ringe til nummeret alle 24 timer i døgnet. Ringer man til 112, kan man få informationer på engelsk, fransk og græsk, når det drejer sig om at få fat på en ambulance, brandvæsenet eller kystkontrollen. I nødsituationer vil der hele tiden være nogen på linien til at hjælpe med at oversætte. Til situationer, hvor man i Danmark måske ville ringe til Falck, kan følgende numre bruges.

104 for assistance, hvis bilen er gået i stykker, eller hvis man har behov for bugserservice, 100 til politiet, 166 for at få en ambulance og 199 til brandvæsenet. Grækenlands Automobile and Touring Club har nummer 174. De har døgnåbent og tilbyder hjælp til udenlandske bilister, der kører i Grækenland. E andet godt selskab at ringe til, hvis man kommer i vanskeligheder, er Express Service, som har nummer 154.

 

 

Tips til at køre sikkert på Kreta:

- Når du kører i en by, skal du være ekstra opmærksom på knallerter. Knallertkørere overhaler normalt højre om i stedet for venstre om, som de bør gøre. Selv om du giver ekstra plads til dem på din venstre side, er de så vant til at overhale højre om, at de vil gøre alt for opnå deres foretrukne overhalingsmetode.

- Hvis du i bakspejlet bemærker en bil der nærmer sig med blinkende forlygter, betyder det normalt bare, at denne bilist beder dig om at trække ind til højre, så han kan overhale dig.

- Kør ekstra forsigtigt lørdag aften! De sørgelige realiteter er, at alt for mange mennesker drikker for meget, selv om de skal køre, og de vil derfor være farlige bilister.

- Når du kører i en by, bør du være opmærksom på fodgængere, der går på gaden. Ofte er fortovene meget smalle eller ikke-eksisterende, hvorfor det er umuligt at undgå fodgængere på gaden.

- Nogle græske bilister glemmer at give tegn med blinklyset, når de skal dreje. Der er ikke andet at gøre end at forsøge at udvikle en slags sjette sans for, hvad de græske bilister mon har i sinde. "Forvent det uforventede" er et godt motto at køre efter på Kreta.

- Kvaliteten af asfalten på vejene er ikke altid den bedste, og vejens overflade er påvirket af flere forskellige faktorer som f.eks. oversvømmelse, nedfaldne sten fra bjergene samt den ekstreme varme. Meget hullede veje og grusveje er derfor almindelige. Dette gør nogle veje specielt farlige for motorcyklister.

- Geder er overalt på Kreta, og de kan lidt at græsse i vejsiden. Det er slet ikke ualmindeligt at se et par stykker gå på vejen, selv på hovedvejen på Nordkreta.

- Hvis du er på Kreta om vinteren, skal du være ekstra opmærksom, hvis du kører i regnvejr. Regnen gør, at sten kan have løsrevet sig fra bjergene og være faldet ned på vejen. En lille bunke sten ude i siden af vejen betyder ofte, at asfalten nedenunder er blevet borteroderet, og man skal derfor køre udenom.

crete unpaved road

- Forlad dig ikke på de fuldt optrukne linier på hovedvejen. Nogle gange ender en bane pludseligt og uden varsel. Derfor er det ikke ualmindeligt at se bilister overskride dobbelt optrukne linier.

- Man kan ikke altid tro på vejkort, specielt hvis man kører i afsides egne. Hvis du er i tvivl om, hvilken vej du skal køre, så spørg de lokale om vej. Folk på Kreta er meget hjælpsomme, dog de vil gøre deres bedste for at guide dig på rette vej.

- Nogle vejskilte er små, og du vil kun få øje på dem, såfremt du kører langsomt og kigger efter dem. Et eksempel: Den første afkørsel til Rethymnon, når man kommer fra Iraklion. Forvent ikke store skilte, der hænger over vejen som her i Danmark.

- Når du kører rundt på Kreta, vil du forhåbentlig hurtigt få en "følelse med vejen" og dermed få en fornemmelse af, hvad det "uventede" kan være. Du vil opdage, at man skal have kørt den samme strækning adskillige gange, før man kan begynde at slappe lidt af. Som turist vil du nu og da møde en landmand eller lignende, som ikke forventer trafik eller aner, hvordan hans blinklys virker. Det vil dog ikke være noget problem, hvis du blot forsøger at være forudseende. En del af det vidunderlige ved Kreta er, at farten generelt er meget mere afslappet end andre steder, og at fart udelukkede gælder for nogle få bilister på vejene.

Specielt for motorcyklister:

Det er normalt at se motorcykler eller knallerter med unge turister klædt i shorts og T-shirt eller måske kun badetøj og uden hjelm på. Læg et par øl oven i, og du har en dødelig kombination.

Den uforudsigelige forfatning af asfalten på vejene (huller og nedfaldne sten) kræver ekstra opmærksomhed. Selv om man kan leje nogle gode motorcykler på Kreta, vil du opdage, at du må ændre din måde at køre på, for at der ikke skal ske en ulykke. Hvis du ikke altid forventer det uforventede, kan det hurtigt gå galt.

Specielt for cyklister:

Cykler er sjældne på Kreta. Årsagen er det varme klima og det bjergrige landskab med stejle bakker. De kretensiske bilister er ikke vant til at se cyklister på vejene. Fodgængere kan være farligere end biler for en cyklist.

Fodgængere føler ikke, at cyklister kan gøre dem noget, og de træder derfor ud på gaden og står pludselig dér foran dig.

Specielt for fodgængere:

Turister skal være opmærksomme på motorcyklister, når de skal krydse en gade, da motorcyklister ofte snor sig fra vejbane til vejbane og gennem menneskemylderet ved trafiklysene.

Hvis der ikke er et fortov, må du gå på vejen. Vær forsigtig, når dette er nødvendigt.

Hvis du skal krydse en vej, skal du være meget forsigtig i tæt befærdede områder, som f.eks. Amoudara i Iraklion eller Platanias og Agia Marina i Chania. Forsøg ikke at finde en fodgængerovergang, der findes nemlig kun en håndfuld af disse på hele Kreta. De få steder, hvor der er en fodgængerovergang, skal du i øvrigt ikke forvente, at bilister standser for at lade dig komme sikkert over.

Monumenter ved vejsiden.

På Kreta er det almindeligt at se små metal- eller stenkonstruktioner i vejsiden, ofte bygget som en miniaturekirke. Det er monumenter for folk, der er blevet slået ihjel ved en bilulykke. Monumenterne står nøjagtig på det sted, hvor ulykken skete.

De er sat op af den afdødes familie. Inden i er der ofte et billeder af den afdøde samt nogle religiøse ting. Familien besøger ofte disse monumenter, holder dem pæne og rene og sætter tændte stearinlys ind i dem. De findes i alle mulige former og kan være lavet af meget forskelligt materiale.  

Links og noter:

- Leje af bil på Kreta

- Vejenes brugbarhed blev indlysende for myndighederne, som, når de havde tilstrækkelig magt, byggede rigtige vejnet. For eksempel var der på Kreta en lille vejnet til rådighed ca. 2000 år før Kristi fødsel. De minoiske byer var forbundet med brolagte veje, udskåret med bronzesave. Gaderne blev drænede, og der fandtes indlagt vand og kloakanlæg af lerrør, i det mindste i de rigeste folks huse.


Alle Pagina's