Kretas flora

kreta

Kretas flora

Kretas flora består af træer og planter, som også vokser andre steder i Grækenland og i Middelhavslande-ne. Af de 2.000 arter, som findes på Kreta, er 160 af dem endemiske for øen (dvs. at de ikke findes andre steder). Det kan lade sig gøre, fordi Kreta er en ø, hvis økosystem er isoloret af havet omkring.

Sammenlignet med perioder fra fortiden er nutidens vegetation blevet en hel del mindre. Bjerge, som tidlige var overgroet af mange forskellige planter, f.eks. Psiloritis (Idi-bjerget) er i dag næsten helt øde. De få skovarealer, der er tilbage, kan findes følgende steder:

1. Det meste af bjergkæden De Hvide Bjerge på Vestkreta. Træerne i Samariakløften kan ses som et billede af Kreta, som det var engang.

2. De sydlige sider af Idi-bjerget i områderne ved byerne Vorizia, Kamares og Zaros.

3. De sydlige del af Dikti-bjerget omkring byerne Selakono og Pefkos i Vianosområdet.

crete forest

 

De mest almindelig træer er tamarisk (Tamarix cretica), eg, kastanie, nåletræer, cypresser og det stedesegrønne plantantræ (Platanus orientalis). De vokser nær ved vand og kan blive op til 30 meter høje. De findes også ofte på landsbyerne torve, da de skygger behageligt. Et meget stort platantræ, eller platanos, som det hedder på græsk, findes i landsbyen Topolia på Vestkreta på vejen fra Kissamos (Kasteli) til Elafonissi. Det er så stort, at det lokale byråd har erklæret det et "Naturmonument". Et andet berømt træ er plantantræet i Krasi, som ligger på vejen fra Iraklion til Lassithiplateauet (stammen har den største diameter af alle træer i Europa). Uden tvivl findes det mest berømte platantræ i Gortyn, da det i følge den græske mytologi var her, Zeus giftede sig med Europa efter at have kidnappet hende fra Tyrkiet. Se efter træet, hvis du besøger dette store, arkæologiske område syd for Iraklion.

Af enestående skønhed og helt speciel er palmeskoven på Vai-stranden på den allerøstligste spids af Kreta, hvor Phoenix theophrast gror, en attraktion på Kreta. En anden berømt palmeskov findes i området ved Preveli. En meget mindre og heller ikke særlig kendt palmeskov ligger i Agios Antonios i det sydlige Irakliondistrikt.

palm trees crete forest

 

De flese turister besøger Kreta i de varme sommermåneder. Det er på denne tid af året, at øen mest ligner en ørken med brune bjergsider, tørre buske og masser af støv. Kreta ser helt anderledes ud om vinteren og i foråret. Græs og og andet grønt gror overalt, og Kreta er i disse måneder en grøn ø. De, som kun kender Kreta fra besøg om sommeren, vil nok dårligt knne genkende øen om vinteren.

crete fields

- Oliventræer og en vingård på Kreta -

 

crete wildflowersI april og maj er Kreta dækket med vilde blomster, såsom valmuer, bellis og iris (Iris Cretica), gladiolus (Gladiolus Italicus), tulipaner (tulipa orphanidea), hyachinter (Muscari commosum) og mange forskelige arter af kretensiske orkideer.

På skyggefulde steder kan man finde den hvide alpeviol (Cyclamen creticum). Denne specielle art af alpevioen anses for en truet art, så hvis du finder den, undlad da at plukke den, men tag et billede i stedet.

Krydderurter såsom timian, salvie, kamille og rosmarin er meget almindelige på Kreta og har været det gennem tusinder af år. De bruges både til mad og til lægelige formål.

Oregano (Origanum dictamus), dictamos eller erontas på græsk, er en anden kretensisk krdderurt. Det siges, at de vilde geder på Kreta (kri-kri, en endemisk dyreart på Kreta) spiser oregano, og hvis de bliver skadet, hjælper det den helende proces. Oregano vokser vildt på stejle klippeskråninger, og er godt mod mavepine. I dag dyrkes den også i Vianos-området, hovedsaglig i byerne Xeniako, Milliarado og Katofig.


En beskrivelse af Kretas flora er ikke komplent, hvis den stedsegrønne Ole Europea ikke er nævnt. Olea er det almindelige oliventræ, som man ser overalt på Kreta, og som er en del af øens - og for den sags skyld hele Grækenlands - historie.


 
 
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Kretas flora is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek