Gortyn

kreta

Det arkæologiske sted Gortyn på kreta

Af Elena Kontoyorgaki. Fotos: Yannis Samatas

Det arkæoloigske sted Gortyn ligger på hovedvejen, der løber mod syd på Midtkreta fra hovedstaden Iraklion. Oprindelig dækkede stedet et område på omkring 10 km.

gortyn at night

Gortyn er en af de vigtigste klassiske byer fra fortiden på Kreta. Mens dens historie går så langt tilbage som til den minoiske periode, var en meget vigtig periode den, som kom efter den doriske besættelse af Kreta (1100 f.Kr). Senere under den romerske besættelse (68 f.Kr.) blev Gortyn den største by på Kreta med 300.000 indbyggere. Byen blev ødelagt i 828 e.Kr. af araberne.

the church of St Titus in Gortyn

 

Et af de mange vigtige facta om Gortyn er, at det var den første by, som accepterede kristendommen. Det første kristne tempel blev bygget der, og ruinerne af Kretas største og vigtigste kristne katedral kan stadig ses i dag. Katedralen er helliget St. Titus, den første biskop på Kreta (6. århundrede e. Kr.)

 

roman theater in Gortyn

 

Dele af den romerske bebyggelse, såsom teatret (2. århundrede e.Kr.) er blevet afdækket under udgravningerne. Teatret har to indgange og en halvcirkulær orkestergrav, hvis omrids stadig kan ses i dag.

 

laws of Gortyn

 

Disse inskriptioner er lovene for byen Gortyn (6.-5. århundrede e.Kr.) og den moderne græske lovgivning er baseret på dem. Lovene er skrevet på dorisk dialekt på store stentavler, og de kan stadig ses tydeligt.

 

the tree of Zeus and Europe

 

Gortyn er forbundet med myten om Zeus og Europa. Zeus, som er far til alle guder, blev forelsket i Europa, som var prinsesse i Finiki i Asien. Den unge prinsesse legede med sine veninder på stranden, hvor Zeus, forvandlet til en smuk hvid tyr, galoperede imod hende. Europa beundrede tyren, som kom løbende mod hende, og hun hoppede op på dens ryg. Zeus (stadig forvandlet til en tyr) galoperede væk og krydsede havet til de nåede Gortyn. Zeus og Europa var sammen under et platantræ, et træ, som man mener stadig kan ses i Gortyn.

 

Følgerne af dette samvær, tre drenge, blev født og de blev senere konger af de tre minoiske paladser på Kreta. Når "Europa" nævnes i denne myte giver det ekstra vægt til udsagnet om, at civilisationen på det europæiske kontinent blev født på Kreta.

Læs også: Myten om Zeus og Europa af Frieda Bubbi (english only)


Lidt baggrund om fotografierne, som kan ses her (Yannis Samatas)

 

achaeological site of GortynPå Kreta siger man, at den klareste fuldmåne på hele året er fuldmånen i august. Det er virkelig sandt, og ligesom der er en chance for romantik når man tilbringer natten ude, så er der også en mulighed for at se forskellige arrangementer løbe af stabelen.

Grækenlands kulturministerium arrangede at adskillige arkæologiske steder over hele Grækenland ville være åbne om natten den 16. august 2000. På Kreta var det Gortyn, Firkasslottet i Xania og Kazarmaslottet i Sitia.

 

inside the greek churchDen onsdag nat besøgte jeg, Yannis Samatas, Gortyn sammen med to gode venner fra England, Tim og Brigid, og jeg tog en hel del billeder, mens vi nød muligheden for at se stedet. På grund af en gammeldags lov måtte vi ikke benytte kamerastativ, så enhver passende sten og Brigids håndtaske blev brugt til at stabilisere kameraet i den lange eksponeringstid, som var nødvendig på grund af lysforholdene.

Der blev benyttet en hurtig film - 800 ASA - og for det meste uden blitz. Blitz blev kun brugt til nogle få billeder, og var håndholdt et stykke fra kameraet. Brigid var en stor hjælp, både som model i kapellet og som uvurderlig fotografassistent. Hendes råb "nu" var kun for at koordinere kamera-lukketiden og mig, der betjente blitzen lidt derfra! Det var et eksperiment for mig, og jeg er glad for, at der kom nogle gode fotos ud af det.

Atmosfæren på det arkæologiske sted ved nattetide er helt anderledes end om dagn. Fuldmånen, den friske vind og nattens lyde forstærker stedets magi.

Senere gjorde en italiensk sanger og hans guitar alt for, at oplevelsen blev total. Det eneste, der manglede på det tidspunkt var mine gode venner Tim og Brigid, som var taget afsted for at køre tilbage til Kamilari.

 

italian singer in Gortyn

 


 
 
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Det arkæologiske sted Gortyn på kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek