Græsk skik og brug
Græsk skik og brug set med en udlændings øjne
Det følgende er en blanding af personlige oplevelser kombineret med uddrag fra den danske bog "Græske mænd og andre mennesker" af Lone Spanheimer, ISBN 87-614-0112-9. Så vidt vides, findes bogen endnu kun på dansk.
De hvide træstammer
At træstammerne på Kreta og i Grækenland er malet hvide, er hovedsagelig for at bekæmpe myrerne med iblandet myregift. Desuden ser det pænt ud!
Rosenkransen
Rosenkransen, som de fleste græske mænd har i hånden, når de sidder udenfor en kafénion (lille café i Grækenland) har ingen religiøs betydning. Det er udelukkende for at slå tiden ihjel. Prøv at købe én selv. Den er faktisk sværere at håndtere, end det ser ud til.
Jernstængerne
Jernstængerne der stikker op fra taget, er der udelukkende med henblik på en senere udvidelse af huset. De har intet at gøre med, at man ikke betaler ejendomsskat, så længe huset ikke er færdigbygget. (Men det er en god historie!).
At vente og at spise alene på en taverna i Grækenland
Sidder man alene på en taverna, kan man komme til at vente i lang tid, før der kommer en tjener. I Grækenland er det nemlig ret usandsynligt, at man spiser alene. Han eller hun antages derfor at vente på nogen. Det vil være meget uhøfligt og pågående af tjeneren at spørge, hvad man ønsker at spise, før alle er kommet. Dette har dog ændret sig på de større turiststeder og specielt i forhold til turister, men man kan stadig opleve det i de mindre landsbyer i Grækenland.
At betale kontant
Når grækerne går ud for at spise aftensmad, betaler de altid kontant. Ingen checks eller kreditkort! Og de har altid penge nok med til at betale for hele selskabet. I Grækenland anses det for ydmygende og derfor helt usandsynligt, at man ikke er i stand til at betale for alle.
Huslån
Huse, der ikke er bygget færdige endnu, ses overalt i Grækenland. Grækerne bygger nemlig kun den størrelse hus, som de har behov for LIGE NU, og bygger så ud, hvis det bliver aktuelt. Det kan se ud som om grækerne konstant bygger huse - og det gør de faktisk også. De fleste græske forældre bygger et hus til hver af deres døtre, men ikke til deres sønner (de bliver jo gift med en pige, som får et hus af hendes forældre). Ofte er det også døtrene, der arver efter forældrene eller bedsteforældrene.
Det græske socialvæsen
Det græske socialvæsen (IKA) er stadig under udvikling. Hvis en græker har finansielle problemer, vil han først spørge sin allernærmeste familie om hjælp. Familien vil uden videre låne ham pengene, og det er nu et spørgsmål om ære at betale lånet tilbage.
De græske toiletter
Man kan undre sig og man kan væmmes over standarden af de græske offentlige toiletter. En delvis forklaring kan være, at en græker meget sjældent selv anvender et offentligt toilet, eller sågar toilettet på en taverna, da han vil gøre meget for kun at benytte sit eget. Derfor er standarden på de græske toiletter faktisk kun et problem for turisterne!
Græske mænd på kafénion (café)
Man kan få det indtryk, at græske mænd altid sidder på kafénion og drikker. De sidder der også ofte, men altså ikke altid, og sjældent ret lang tid ad gangen. For det meste sidder de der kun så lang tid, som det tager at drikke en kop græsk kaffe, hvilket omtrent er den samme tid, det tager at høre, hvad der er sket i løbet af dagen, eller for at få en aftale med den lokale elektriker eller murer. Der er intet i vejen for, at kvinderne også kan gå på kafénion, men for det meste gider de ikke, og desuden kommer manden jo hjem og fortæller dem den sidste sladder alligevel! For ca. 20 år siden var der altid mindst to kafénions i en landsby, hvor lille den så end var, men de var malet i forskellige farver. Farverne viste hvilket politisk parti, ejerne hældede mest til. På den måde undgik man politiske diskussioner. Ret så praktisk! Dette fænomen findes stadig, men bliver sværere og sværere at finde, da flere og flere grækere bekymrer sig mindre og mindre om politik.
Tyveri
Tyveri er meget meget sjældent i Grækenland. Det anses simpelthen for ydmygende at stjæle andres ting eller penge. Men det er helt i orden at snyde folk en lille smule - specielt hvis man ikke kan lide den person, man snyder.
De græske præster
Man ser de græske præster - eller "pappas", som de kaldes - overalt. Man kan slet ikke undgå at se dem, når de kommer gående i deres lange sorte kjoler og høje hatte. Det er ikke, fordi de er tvunget til at gå klædt sådan. Det er bare praktisk, at man altid kan se, at nu kommer præsten. Præsterne kan gifte sig og få børn, ganske som præsterne i den lutheranske kirke. Dog ser man aldrig en kvindelig præst. Ikke fordi det ikke er muligt, men der er bare ikke tradition for, at kvinder bliver præster.
At betale for sin liggestol.
På de fleste strande må man betale for at benytte liggestole og parasoller. Hvis man tror, at det er grækere, der prøver at snyde turisterne, er man helt forkert på den. Det er faktisk et job i Grækenland at "have en strand". Man skal søge kommunen om det stykke strand (og det skal gøres hvert år), og får man tildelt et stykke strand, skal man faktisk betale for at sætte sine egne liggestole og parasoller op. I hele sæsonen er denne mand så ansvarlig for, at hans stykke strand bliver holdt rent og ordentligt. Prisen for liggestol og parasol varierer alt efter, hvor stranden ligger og hvilke faciliteter, såsom taverna, toiletter og brusere, der findes. Det græske turistpoliti kontrollerer regelmæssigt alle strandejere.
Græsk GMT-tid
Når man er i Grækenland, må man leve med GMT-tid, som i dette tilfælde er en forkortelse for "Græsk Måske Tid". Grækerne har en hel anden holdning til tid end f.eks. danskerne. Når der står, at bussen kommer kl. 10.30, betyder det at bussen nok kommer mellem 10 og 11. Det kommer helt an på trafikken, og på hvor mange bekendte chaufføren møder undervejs, samt mange andre små ting. Eller også får du at vide, at bussen kommer EFTER kl. 16! Så har han nemlig ikke lovet for meget. Grækerne lever ikke efter uret. Grækerne har også en anden mening end vi, om hvornår det er morgen, middag og aften. I Grækenland siger man godmorgen indtil kl. 12 middag. Hvis man skal mødes med en græker om eftermiddagen, vil det tidligste der menes være kl. 18. Aftensmaden indtages ikke tidligere end kl. 21. Det er ikke spor usædvanligt eller uhøfligt at ringe til en græker kl. 22 om aftenen. Men siestaen mellem kl. 15 og 18 er næsten "hellig". Det vil være meget usædvanligt og uhøfligt at forstyrre i dette tidsrum.
At besøge en græsk kirke eller et græsk kloster
Hvis man gerne vil ind i en græsk kirke eller et græsk kloster, for at se hvordan der ser ud, må man være klædt på til det. Det anses for meget uanstændigt at gå ind i en kirke, hvis ikke både skuldre og knæ er tildækkede. Dette gælder for både mænd og kvinder. Så hvis man som turist ønsker at optræde høfligt mod det land man besøger, så klæd jer ordentligt på!
Inviteret ud af en græker
Hvis en græker inviterer dig ud til middag eller til en drink, prøv da ALDRIG at betale eller bare at dele regningen med ham, som vi så ofte gør her i Danmark. Lad følgende lille historie illustrere dette: Nogle turister ønskede at være rare mod deres vært efter en dejlig aften på en taverna, og de snuppede regningen ud af hånden på ham og betalte den. Aldrig har et venskab været så tæt på at gå i stykker, og grækeren var mere flov end vi danskere nogensinde vil være i stand til at forestille os.
Inviteret til et græsk hjem
Hvis man bliver inviteret hjem til en græker, skal man huske at have noget med til værten/værtinden - ganske som her i Danmark. Blomster eller chokolade er det mest almindelige. Hvis anledningen er en navnedag (det svarer til fødselsdag her i Danmark), må man selvfølgelig have en gave med, som man giver, når man kommer. Gaven vil derefter blive lagt på et gavebord sammen med de øvrige gaver - alle uåbnede. Grækerne åbner først deres gaver, når alle gæsterne er gået. Hvis han eller hun bliver skuffet over en gave, behøver de ikke at vise en masse taknemmelighed, som de slet ikke føler. På en måde en ret praktisk tradition.
Drikkepenge
Selv om der står på skiltene i Grækenland - ganske som her i Danmark - at drikkepenge er inkluderet i prisen, er det normalt at give drikkepenge, hvis man ellers er tilfreds med den service, man har fået. At give omkring 10% vil være passende. Man skal nemlig heller ikke give for meget i drikkepenge, hvilket denne lille historie vil illustrere: Nogle turister ønskede at give en af hotellets tjenere drikkepenge på deres sidste aften, og de lagde 10.000 drachmer til ham. De var ikke kommet længere væk fra bordet end 10 skridt, før tjeneren stod foran dem med 10.000 drachmer-sedlen og sagde, at de vist havde byttet lidt rundt på de græske penge.
Turisterne forklarede, at det havde de ikke. Tjeneren sluttede sig senere til dem i baren, hvor de fik serveret både kaffe, metaxa og senere ouzo og drinks. Da de ville betale deres regning i baren, som på det tidspunkt havde rundet betydeligt mere end 10.000 drachmer, fik de at vide, at den allerede var betalt - af den tjener, som de havde givet drikkepenge til tidligere på aftenen.
Fakta om græske kvinder.
Officielt er der ligestilling mellem kønnene, men kvinderne får stadig mindre i løn end mændene.
Omkring 40% af de græske kvinder har eget job. Teoretisk kan de indkaldes for at aftjene værnepligt, men i virkeligheden er alle kvinder i det græske forsvar frivillige, og de synes at være tilfredse med tingenes tilstand.
Hvis et græsk par bliver skilt, deles alle ejendele ligeligt imellem dem.
I dag kan en græsk kvinde beholde sit pigenavn, når hun bliver gift.
I dag får græske kvinder kun halvt så mange børn som i tiden før 2. verdenskrig. Fødselstallet i Grækenland er det næstlaveste i Europa. Italien har det laveste fødselstal.
Siden 1982 har det været muligt at blive borgerligt viet. Dog bliver 95% stadig viet i en kirke.
Arrangerede ægteskaber er forbudt ved lov. Det samme er medgift. Men der ses stadig eksempler på begge dele.
Gennemsnitsalderen for en græske kvinde er 80 år. Gennemsnitsalderen for en græsk mand er 75 år.
(Webmasterens kommentar: Jeg tror, dette er et internationelt fænomen, som ikke kun gælder for Grækenland. Den almindelige græske vittighed om emnet er, at græske mænd er meget mere følsomme end kvinder. Hvis nogen er i tvivl, vil svaret være: "Har du nogensinde været på en græsk kirkegård? Prøv der at tælle, hvor mange kvinder, der sørger over deres afdøde mænd, sammenholdt med antallet af mænd, der sørger over deres afdøde koner". Som alle andre steder, er det også i Grækenland sjældent, at en mand går på kirkegården. Det er altid enker og døtre af afdøde forældre, der besøger kirkegårdene. Mænd foretrækker at sørge i en kafénion (lille græsk café) over et glas raki.)
Af Birgit Smidt Sneftrup og Bo Transbøl, Danmark