Knossos

kreta

Det minoiske palads Knossos

Af Elena Kontoyorgaki. Fotos: Yannis Samatas

Knossos Palace

Det berømte minoiske palads Knossos ligger ca. 5-6 km syd for Iraklion. Knossos var det mest imponerende og luksuriøse bygningsværk, som kunne ses i Europa i bronzealderen (2.800-1.100 f.Kr.).

Udgravningerne blev først ledet af Minos Kalokairinos og senere af englænderen Sir Arthur Evans. Paladset blev bygget to gange, anden gang endnu smukkere end første gang. Det dækkede et areal på 22.000 kvadratmeter. Der var omkring 1.400 værelser i det originale palads, og der boede 300 mennesker (Knossos' kongelige familie og deres tjenestestab). Kongen hed Minos, og var søn af Zeus.

På Kreta findes der 4 minoiske paladser, men Knosses er det største af dem. Alle paladserne er meget karakteristiske med deres slotsgårde, templer og opbevaringsrum. På Knosses findes to store brolagte slotsgårde, mange opbevaringsrum, templer, private værelser og et teater. Nogle steder var bygningerne 4-5 etager høje. Trapper med lave alabaster trin fører op til de øverste etager eller ned til kælderetagerne.

Knossos archaeological site

De besøgende kan se åbninger (vinduer, døre, ovenlys) over hele paladset. Minoerne elskede naturen, og kønne freskoer udsmykker paladsets vægge. Temaerne er taget fra dagligdagen eller fra naturen.

Det siges, at ingen gæst kunne gå ind i paladset uden én til at føre ham rundt. Årsagen er, at ingen kunne finde rundt i den berømte "labyrint". Dets navn kommer af ordet "Lavrys", som betyder "dobbeltøkse". Økser blev meget brugt i dagligdagen, og mange af dem blev fundet i paladset eller endda indhugget i Knossos vægge. Så labyrint betyder "De dobbelte øksers hus", selve paladset.

Knossos

Det er virkelig spændende at besøge dette minoiske sted og beundre kongens og dronningens gemakker med den udsøgte dekoration, som forestiller blå delfiner. Man kan også se den ældste trone i Europa: Kong Minos alabaster trone i tronrummet.

the throne room in Knossos

(Indgangen til tronrummet på Knossos)

bull horns minoan
minoan vase vases
alabaster knossos

Tyrehorn, et helligt minoisk symbol

Minoisk kæmpevase, der blev brugt til at opbevare flydende fødevarer: "Pythoi"

Alabaster er et almindeligt anvendt materiale på Knossos

minoan fresco frescoes bull

Det ovenstående er kun nogle meget få ord om det minoiske palads Knossos, som blev bygget for 4.000 år siden. Det er et flot eksempel på den minoiske civilisation, den første europæiske civilisation på højere plan.

  • Knossos, a detailed tour of the Minoan Palace of Knossos

 
 
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Det minoiske palads Knossos is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek