Generel information om Kreta

kreta

Generel information om Kreta

Nogle få ord om Kreta og øens historie

Kreta er den største af de Græske øer og ligger i den sydøstlige del af Middelhavet.

KretaKretas historie starter 6000 år f.Kr., hvor øen blev beboet. Den periode, man kender mest til, er bronzealderen (år 2600-1100 f.Kr.), hvor den minoiske civilisation var på sit højeste. I denne periode koloniserede kretenserne Cykladerne og på Kreta byggede man Knossos-, Festos- og Zakrospaladserne. Eftersom egypterne var bange for "det store blå", sejlede minoiske skibe rundt i hele Middelhavet og handlede. Den kulturelle påvirkning fra alle de lande, som kretenserne kom i kontakt med, var begyndelsen til den civilisation, vi stadig beundrer og som anses for at være den første højkultur i Europa.

Kreta er 260 km lang og 60 km på det bredeste sted. Det er en ø fuld af kontraster. Nordkysten tiltrækker flest turister, og de største byer ligger her:
Heraklion: 200.000 indbyggere
Chania: 70.000 indbyggere
Rethymnon: 30.000 indbyggere
Agios Nikolaos og Sitia er mindre byer med et indbyggerantal på under 15.000.
På sydkysten er de største byer Ierapetra, Timbaki og Moires.

Sydkysten er det ideelle sted for de turister, der søger mere isolerede strande. Men som tiden går, og de isolerede strande bliver kendte, bliver de sværere og sværere at finde. Nudisme er almindelig på mange af de ensomtbeliggende strande. Sydkysten er også et godt sted, hvis man ønsker at prøve sine kørefærdigheder på smalle og snoede veje.

Kretas indland er knapt så kendt som kystområderne. Her finder man det bjergrige Kreta. Vejene kan være meget dårlige, vejskiltene er oftest ikke til megen hjælp og det kan være svært at finde nogen, der taler engelsk. Her findes de små landsbyer, men uden de velkendte skilte med "Rent a room" eller "Restaurant". Det er her, man møder de ægte kretensere: Stolte og venlige mennesker med en god portion sans for humor, altid parat til at hjælpe på alle måder, og servere et glas raki (den lokaltproducerede farveløse græske snaps) for en. Når man møder dem på vejene, så smil bare og sige "Kaliméra", som betyder godmorgen/goddag, "Kalispéra", som betyder godaften eller bare "Yássas", der betyder noget hen i retning af vores "davs". Hvis man spørger efter oplysninger og ønsker at takke dem, så er "efharistó" det græske ord for tak.

Den frankiske biskop fra Athen, L. Petit, har givet denne beskrivelse af kretenserne: "De er i sandhed et beundringsværdigt folk, som stædigt har holdt ved deres oprindelige karakter og sprog gennem tumultagtige begivenheder i 4 årtusinder. Mod blandet med en uafhængighedsånd, der ofte er meget tæt på direkte ulydighed, en livlig intelligens, livlig fantasi og et sprog, der er fyldt med billeder, spontant og uaffekteret, en forkærlighed for eventyr, en utrættelig tilstræbelse for frihed, som går hånd i hånd med en umættelig trang til fest og farver. Et frugtbart land, som har været fødested for de mest ærede mænd indenfor kirke og stat, indenfor videnskab og forfatterskab, indenfor økonomi og i krig ."

Crete warriors(Fra: "History of Crete", Theoharis Detorakis, ISBN 960-220-712-4. Frit oversat fra engelsk til dansk.)

 

Kretenserne har været tvunget til at gå i krig for deres overlevelse og frihed gennem 2000 år. Mange nationaliteter, såsom romerne, araberne, venetianerne, tyrkerne og tyskerne har invaderet og besat Kreta i tidens løb. I utallige og blodige revolutioner har mange kretensere måttet lade livet. Af nødvendighed blev kretenserne store krigere. Men krigere lever i nuet, de kan ikke planlægge dagen i morgen. Jeg tror, at denne tendens med at undgå for megen planlægning er et af vort lands største problemer i dag. Man føler det stadig i dagligdagen, på den måde byerne bliver bygget, i folks attitude, og på den måde miljøet alt for ofte trues. På en måde hersker der en slags anarki, som findes i alle kretensere på hele øen. Men vær ikke bange, for til trods for dette, er Kreta uden tvivl en venlig og tryg ø at besøge.

Hvad siger Kretas venner om øen?

Kreta, universets centrum, følelsernes ø, magisk og mystisk. Et gadekryds af tidligere kulturer og fremtidige drømme." Dimitris er fra Holland. Han har boet på Kreta i 15 år.

For mig er Kreta det sted, hvor man kan føle Guds tilstedeværelse mere end noget andet sted på jord, ligegyldigt hvilket billede man har af "Gud". Det er hvor det er let at være sig selv, hvor ens indre følger en naturlig rytme og hastighed, hvor tingene simpelthen bare "ER". Jeg har mødt mange, som har været på Kreta, og er vendt tilbage som bedre mennesker. Det er atmosfæren, folket og landskabet." Marjeta er fra Slovenien.

"Kreta er vidunderlig. Landskabet varierer hele tiden, selv indenfor meget korte strækninger. Der findes også mange forskellige mennesker og vaner, da mange, indtil for 20-30 år siden, boede isoleret i deres egne landsbyer og kommunikationen stadig var dårlig. At bo på Kreta er et eventyr på alle måder . Du finder det bedste og det værste tæt op ad hinanden. Folk her er ligeså komplicerede som landskabet - men varme. Jeg kan godt lide øens sydkyst, hvor jeg har tilbragt mange timer. Havvandet er klart og du kan finde din helt egen strand, hvis det er det du vil." Manolis Alifierakis er fra Iraklion.

"Vi besøgte Kreta for første gang i april 1998 og blev forelskede i denne fortryllende ø. (Personligt ønsker jeg at flytte hertil). Jeg har en dyb forkærlighed for kretensisk musik, specielt lyraen. Sofia (min kone), Maria og Olympia (mine døtre) og jeg selv har tilbragt mange aftener på Café Kriti i Chania, underholdt af ejeren og hans søn, når de dansede til de utrolige lyraspillere. Disse ægte aftener er gået mig i blodet!!" Sam Naomis er fra Australien.

"Mit første besøg på Kreta var slet ikke planlagt. For at komme væk fra regnen på Paros, hoppede jeg og mine tre venner på en færge - og den sejlede tilfældigvis til Kreta. Det var i 1990 og siden da har Grækenland, og specielt Kreta, haft en speciel plads i mit hjerte. Vores ønske, som går i opfyldelse alt for sjældent, er at være på Kreta tidligt på året og igen sidst på sæsonen. Imellem rejserne må vi nøjes med dejlige minder, godt hjulpet på vej af græsk mad og den retsina og raki, vi stadig har på lager. Altsammen til lyden af græsk musik. Og nu, efter mange anbefalinger, kan jeg tilføje en god frappé eller to til vores græske mad". Tim Todd er fra England.

"Jeg har lavet en webside for nogle kretensiske venner, der bor i nærheden af Gouves. Gennem de sidste to år har jeg forsøgt at lære græsk, men det er ikke nemt, og jeg har desværre ikke så megen tid på grund af mit job. Men når jeg er i bjergene på Kreta, hvor ingen taler engelsk, er det rart at kunne tale bare en lille smule græsk med de ældre mennesker. Næste gang jeg kommer til Kreta, vil jeg se mig om efter et hus, da jeg gerne vil bosætte mig der om nogle år - efter at have besøgt øen gennem 11 år. Jeg ved, at Kreta er stedet for mig, ikke på grund af fest og ballade - det er kulturen, menneskene og levemåden, der gør at jeg gerne vil bo der i en længere periode". Patrick er fra Tyskland.

"Kriti .. for mig ø nr. 1 i Europa. Foreløbig har jeg kun været på Kriti 3 gange, men jeg er sikker på at rejserne til Kreta vil blive oftere og oftere. Jeg er lige kommet hjem fra en dejlig 2-ugers ferie i byen Georgioupolis". Uffe er fra Finland og har sin egen hjemmeside om Kreta.

"Jeg rejste til Kreta første gang i 1986. Siden har jeg været der utallige gange. For mig er Kreta stedet, hvor alting findes: Hav, bjerge, dejlige mennesker og skønne steder. Jeg tror, jeg har efterladt en lille smule af mit hjerte stort set over hele øen." Birgit er fra Danmark.

"Jeg besøgte Kreta første gang i 1971. Dengang var der meget få turister. Gennem årene er Kreta blevet mit favoritsted, og min mand og jeg har besøgt denne fantastiske og fortryllende ø en gang om året. Sidste år købte vi et hus på sydkysten. Vi var omgivet af de mest fantastiske mennesker, man overhovedet kan møde, og deres gæstfrihed var overvældende. At rejse til Kreta, har altid været som at komme hjem, og nu har vi virkelig vores eget hjem der, ca. 12 skridt fra stranden. Idyllisk!" Judy og Denis Friedland

"Jeg har rejst i mange dele af verden, Asien,Afrika etc. Men Grækenland og specielt Kreta har vundet mit hjerte forevigt.Der er en utrolig stemning på øen og en \"laid back\" attitude som jeg holder meget af.Min drøm har i mange året været at købe et hus på Kreta - i dag er det et mål for mig." Henrik er fra Danmark.


 
 
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Generel information om Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek