logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Stalis Mochos Avdou Krasi

Klokken er ni lørdag morgen og Harrys sorte Honda Transalp motorcykel er klar til endnu en tur på Kreta. Vi læsser kameraer og kort og tager vores hjelme og jakker på. Harry starter motoren, og vi er på vej.
5 minutter senere gør vi et kort ophold for at købe nogle ruller film. Klokken er nu 9.15 og vi lader Heraklion bag os, og kører ad vejen mod Hersonissos. Det er en dejlig varm dag, så varm at vi tvivler på, om det var et klogt valg med denne tur. Måske ville det have været en bedre ide at tage til stranden.

15 minutter senere ser vi en politimand i højre side af vejen, der giver tegn til os om at stoppe. Disse møder med trafikpolitiet er aldrig rare, og det viser sig nok en gang at være sandt. Ifølge radaren har vi kørt 104 km/timen i stedet for den tilladte hastighed på 70 km/timen! Den del af vejen, vi kørte på, er helt lige, og det var nemt at glemme alt om fartgrænser. Det ser ud til, at vi ikke Stalidavar de eneste, der havde glemt denne fartgrænse, en efter en bliver flere biler vinket ind for at erfare, at de har kørt for hurtigt. Efter en kort formaning og en bøde på 10.000 GDR er vi tilbage på vejen, hvor vi prøver ikke lade denne lille oplevelse ødelægge vores gode humør.

Få mitter senere nyder vi det panoramiske syn af Hersonissosområdet. Det ser overfyldt ud med alle hotellerne og husene, men det ser stadig hyggeligt ud heroppe fra (den nye vej, som går uden om Gouves og Hersonissos). Snart ligger Hersonissos og Stalis bag os, og vi drejer til højre mod Mochos. Det er en vej fyldt med sving, og bakken op til Stalis er stejl. Udsigten bliver bedre og bedre, deter altid en fornøjelse at køre her, specielt sent om aftenen. Vi holder en pause på torvet i Mochos for at tage nogle billeder at denne maleriske lille by.

Mochos

Mochos bevarer noget af den traditionelle stil og det er ret underholdende at tilbringe lidt tid her, hvis du er i området ved Hersonissos, Stalis eller Malia. Husk, at der holdes traditionel kretensisk aften for alle hver onsdag.

Avdou

Vi kører videre gennem Mochos og gør et eller to stop for at nyde udsigten over Avdou dalen nedenfor. Avdou er en lille by, hvor mange af de traditionelle huse er bevaret. De kan ses, hvis du går rundt i de smalle stræder væk fra hovedvejen. Der er flere, gode kafeneia (kaféer), men mit favoritsted vil altid være "Mrs. Erofillis" på grund af hendes velsmagende omelet med pommes frites (den kretensiske omelet).

Krasi

Vi følger skiltene til Krasi og kører snart ind i denne smukke landsby. Vi kører hele vejen ind til landsbyens torv, der hvor det store "platanos" (platan eller morbærfigen) træ står."

 

"Det er sikkert mere end 1000 år gammelt", siger Hr. Alexakis, som har valgt et sted ved den gamle akvædukt til at sælge sin hjemmelavede raki. Vi kunne ikke vente til vores kaffe var serveret, før vi smagte rakien.

Træet er virkelig stort, og dets kølige skygge er en glæde, specielt på sådan en varm dag. Nogle turister kommer tilfældigt forbi og drikker frisk vand fra akvædukten, kigger forbløffede på træet og tager en masse billeder. Der er flere kafeneia (kaféer) såvel som tavernaer i landsbyen. Krasi er berømt for det smagfulde grillede kød, de serverer her.

30 minutter senere, efter at have brugt en rulle film og fået oplysninger om stierne i området, tager vi vores hjelme på igen og kører til Lasithi sletten.

Mens vi kører ud af byen, husker jeg et gammelt rim om forår:

"Tanke, Viden og Skønhed mødtes for mange år siden under de mange blade fra æren i Krasi.

Menneskelighed, Rigdom, Retfærdighed og Frihed bevægede sig som vilde grene inde i disse blade".


Alle Pagina's