Opskrifter fra Kreta

kreta

Opskrifter fra Kreta indeholdende olivenolie

Disse opskrifter er kun eksempler blandt 260 fremragende traditionelle opskrifter fra bogen ”Cretan Cooking” af Maria og Nokis Psilakis (ISBN 960-7448-11-1). Frit oversat fra engelsk til dansk.

Fyldte tomater (Yemista)

5-6 personer
5 eller 6 tomater
2-3 auberginer
2-3 zucchini (squash)
2-3 grønne peberfrugter
2 løg
Dild og persille
1 kop olivenolie
Salt, peber
500 g ris
1 spiseske koncentreret tomatpuré, rørt op i et glas vand
500 g revet ost

Udhul grøntsagerne og hak indholdet (dog ikke fra peberfrugterne) i en skål. Tilsæt de finthakkede løg, dild og persille, ris, salt og peber. Drys salt på indersiden af de udhulede grøntsager og put fyldet i. Sæt dem i en bradepande. Hæld den fortyndede tomatpuré over sammen med olien. Bages i en varm ovn. Lige før du slukker ovnen, drys da den revne ost over og lad den smelte.

Kalvekød med citronsaft

5-6 personer
1 kg Kalvekød
1 lille glas hvidvin
salt, peber
2 spiseskefulde mel
1/2 kop citronsaft

Brun kødet sammen med løgene og tilsæt derefter hvidvin. Tilsæt salt, peber og vand og lad kødet simre svagt, indtil det meste af væsken er kogt ind. Rør melet ud i citronsaften og put det i gryden. Bring det til kogepunktet et par gange, og sluk derefter for varmen.

Kylling med okra

1 kylling
1 kop olivenolie
1 løg
1 kilo flåede tomater
salt og peber

Brun kyllingen i den varme olie og tilsæt de hakkede, flåede tomater, salt, peber og en smule vand. Når det er kogt, tages kyllingestykkerne op med en ske. I mellemtiden forberedes okraen: Vask dem, rens dem og hæld en kop citronsaft over dem. Lad dem stå i et par timer, før de tilsættes kyllingesuppen. Når suppen har kogt op igen, blandes kyllingen atter i.

Blæksprutter og spinat

For 5 personer
1 kg Blæksprutter
1 kg spinat
1 kop olivenolie
2 løg
1 sjat rødvin
En smule dild
Mynte, salt og peber

Rens blæksprutterne (fjern øjnene, den indre skal eller "ben", maven og blækket). Brun løgene i olien og tilsæt dild og mynte, og læg så de hakkede blækspruttestykker i. Lad det simre. Ti minutter før maden er færdig, tilsættes spinaten.

Kartofler og æggesalat

4-5 personer
1 kg kartofler
5-6 æg
2 tomater, 1 løg
2 spiseskefulde fint hakket persille
1 agurk
1 håndfuld oliven
Så meget olivenolie, som du ønsker
Eddike
Salt

Vask og kog kartoflerne og pil dem. Kog æggene og skær dem og kartoflerne i skiver. Tilsæt de skivede tomater, det finthakkede løg, persillen, den skivede agurk og olivenerne. Bland med salt, peber, olie og eddike.

Omelet med blomkål

Kog blomkålen i saltet vand og del den i små buketter. Brun buketterne på en pande med olie. Vend dem indtil al væsken er fordampet. Pisk 4-5 æg sammen med salt og peber, og hæld det ud over blomkålen. Når æggemassen er størknet, vendes omeletten ved hjælp af en stor tallerken, og brunes på den anden side.

Sarikopites (tærte)

Lav en normal tærtedej af ½ kilo mel, en lille kop olie, 1 glas vand, salt og lidt citronsaft. Rul dejen ud, og skær den i strimler, der er 8-10 cm brede og 25-30 cm lange. Fordel den syrlige "mezithra" (en slags blød, kretensisk ost) på strimlerne og fold dejen. Begynd i den ene ende, og sno strimlen i en spiral. Formen er ligesom "sariki" (den traditionelle mandlige hovedbeklædning på Kreta, hvilket er årsagen til navnet sarikopites = sariki + tærte). Frituresteges og serveres med honning.


Valnøddekage

5 æg
1 kopper sukker
1 glas cognac
1 teske bagepulver
Lidt revet citronskal
1 spiseske stødt kanel og en spiseske stødt kryddernellike
2 kopper fin semulje
1 kop grofthakkede valnødder

Til siruppen: 2 kopper sukker, en kop vand, en citronskal, en kanelstang. Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukker. Tilsæt de piskede æggeblommer, samt bagepulveret efter det er opløst i cognacen, og tilsæt så desuden citronskal, kryddernellike, kanel, semulje og valnødder. Bages ved middelvarme i ovnen i ca. 1 time. Så snart, kagen har kølet lidt af, tilsættes den varme sirup.

Disse opskrifter er kun eksempler blandt 260 fremragende traditionelle opskrifter fra bogen "Cretan Cooking" af Maria og Nikos Psilakis (ISBN 960-7448-11-1). Frit oversat fra engelsk til dansk.


 
 
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Opskrifter fra Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek