Samariakløften

kreta

Samariakløften på Kreta

Alle turister, der kommer til Kreta, vil hurtigt høre om Samariakløften. Det er den længste kløft i Europa, 18 km lang. Den begynder fra Omalosplateauet i en højde af 1200 m. og løber ud i havet ved Agia Roumeli. Flora og fauna findes ikke flottere end i Samariakløftens nationalpark. Her findes unikke arter af dyr og planter, der alle er beskyttet ved lov. Faktisk er det ikke tilladt at tage noget som helst med ud af kløften, ikke engang at plukke en blomst. Den kretensiske vilde ged, Kri-Kri, er meget berømt. Man kan være heldig at møde nogle af dem i landsbyen Samaria ca. halvvejs gennem kløften, da nogle få af dem en gang imellem kommer tæt ind til de yderste huse i landsbyen.

kri-kri, the wildgoats of Crete

Samaria er en gammel landsby, hvis indbyggere blev flyttet i 1962, da kløften blev udnævnt til nationalpark. De gamle huse står der stadig, og de tjener nu som husly for vagterne. Landsbyen giver en god chance for at se den traditionelle arkitektur og samtidig hvile en lille stykke tid. Når man er nået så langt, er man næsten halvvejs gennem kløften, og det er et perfekt tidspunkt at spise en sandwich (hvis man har en sådan med sig).

Samaria gorge,  Crete

Sporet gennem kløften er meget tydeligt afmærket. Der er vand lige til at drikke mange steder, og der findes toiletter langs sporet. Samaria er ikke "bare" en gåtur. Selvom man ikke er vant til trekking, så vil man være i stand til at gå gennem kløften, såfremt man ellers ikke har helbredsmæssige problemer. Dog skal man være forberedt på ømme fødder og ben de næste par dage. Et par gode sko er det vigtigste såvel som en hat. Den mest trættende del er de sidste 3 km på vej ud af nationalparken. Man kommer hertil midt på dagen (alt for varmt), og der er ingen skygge at finde. Men der er en dejlig strand i Agia Roumeli, hvor man kan blive kølet af ved en tur i vandet, før man tager færgen til Loutro/Sfakia eller Sougia/Paleochora. Man kan også blive i Agia Roumeli, da der findes mange hoteller og restauranter her.

Samaria gorge,  Crete

A gå gennem hele kløften vil tage 4-7 timer i et normalt tempo. Men hvis man ikke føler, man er i særlig god form, er der en nemmere løsning: The "lazy" way. Du starter fra Agia Roumeli og går op til "Sideroportes" (Jernporten), som er kløftens smalleste sted. Her kan man næsten røre begge sider af kløftens bjergvægge, der rejser sig ca. 300 m. op på hver side. Det er en måde at se en del af kløften på, men måske en smule kedeligt, da de første 3 km. er de mest uinteressante.

Samaria gorge in crete

Det er tilladt at gå gennem kløften fra sent i april måned til den 31. oktober, afhængig af vejret. Det er ikke sjældent, at Samaria-Kløften er lukket frem til maj måned. Floden i kløften kan blive meget farlig, hvis der er faldet meget regn i løbet af foråret eller efteråret (i 1993 blev et antal hikere slået ihjel og ført med flodens strøm ud i havet).

- Samaria PhotoGallery


 
 
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Samariakløften på Kreta (Yannis Samatas) is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek