logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Rethymnon, de Guorapoort

De Guorapoort of Grote Poort in Rethymnon

Als we de inmiddels bekende straat vervolgen komen we bij de Guorapoort of de Grote Poort van Rethymnon.

Alhoewel de Grote Poort vele malen aangepast is gedurende de jaren, is hij nog steeds herkenbaar als een imposante ingang van de versterkingsmuren die na de uitbreiding van de stad in 1540 - 1570, gebaseerd op de ontwerpen van Michele Sanmicheli bijgebouwd zijn.

De Guorapoort in Rethymnon

Er zijn maar weinig overblijfselen van de versterkingsmuren zelf, omdat de stad, na de Turkse bezetting, steeds verder uitbreidde met als gevolg dat de muren uiteindelijk werden afgebroken om plaats te maken voor woonruimte.

Boven de boog van de doorgang was oorspronkelijk een fronton, waarin de leeuw van Sint Mark in reliƫf was afgebeeld. De Grote Poort werd genoemd naar de Rector van Rethymnon; J. Guoro.

De weg van de Grote Poort leidt naar het centrale plein in Rethymnon (het Vier Martelaren plein) waar imponerende publieke gebouwen staan.

Naar Turks gebruik werd er in 1670 een moskee naast de poort gebouwd. De Moskee van de Grote Poort werd vernoemd naar Valide Sultana, de moeder van Sultan Ibrahim. De minaret die in 1878 werd gebouwd kun je voor de poort zien aan de kant van het plein.

copyright ExploreCrete.com


Nederlandse pagina's over Kreta