logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Berg Idi, Psiloritis

Psiloritis is de hoogste berg op Kreta: 2456 m (8058ft), net 3 m hoger dan de Pachnes, de hoogste top van de Lefka Ori. Er zijn 5 toppen op de Psiloritis: Timios Stavros (Heilig Kruis): 2456m, Agathias: 2424m, Stolistra: 2325m, Voulomenou: 2267m en Koussakas: 2209m.

Heraklion, Kreta

Psiloritis zou een heilige berg geweest zijn in het Minoise Kreta en zeer veel mythes zijn hiermee sterk verbonden. In Ideion Antron (een grote grot op 1495 m, 15min lopen vanaf het Nida Plateau) werd Zeus opgebracht door Kourites en Amaltheia (een nimf). In de bossen van Psiloritis leefden ook de Daktyloi, een groep goede demonen. In christelijke tijden werd er een stenen kerk gebouwd op de top van de Psiloritis, de kerk van het Heilig Kruis. Op 14 september, de dag van het Heilig Kruis, is er een viering op de top van de Timios Stavros. Een dag ervoor lopen mensen van heel Kreta, samen met een priester, helemaal naar de top om er de nacht door te brengen: de volgende morgen (14 september) wonen ze de dienst bij in de kleine kerk.

the summit of Mt Idi

inside the church

* op de top

 

* binnenin de kapel van het Heilig Kruis (Timios Stavros)

repairing shelters for over-night stay at Mt Idi

* een kamp maken voor de overnachting op de top

Minoïsch Kreta was een beboste plaats, net als de Psiloritis. Tegenwoordig bestaan er nog steeds delen van dit bos in de buurt van de dorpen Kouroutes, Kamares, Vorizia en Zaros op de zuid flank van de berg. Het grootste deel van de berg bestaat uit rotsen zonder bomen. Planten groeien boven 2000m al helemaal niet. Bovendien is er geen water. Samenvattend is trekking op de Psiloritis in de zomer een uitputtende ervaring door de hoge temperatuur en het gebrek aan enige schaduw en water. Er bestaan 4-5 verschillende routes naar de top, de gemakkelijkste begint op het Nida Plateau (1412 m).

Je moet naar Anogeia rijden, dan naar Nida (1uur en 30min van Iraklion) en je auto parkeren bij het restaurant; het enige gebouw op het plateau dus het is net te missen. Het wandelen begint hier, langs een onverharde weg die leidt naar de Ideion Antron. Vijf minuten voor de grot merk je een geel teken op aan je linker kant; het is een van de tekens die de E4-Pan-Europese wandelroute markeert. E4 paneuropeanpath on Mt IdiDeze tekens zijn er langs de hele weg naar de top, net zoals de rode stippen, geschilderd op rotsen en enkele pijlen van kleine stenen boven op rotsen. Het pad is goed te volgen en het is moeilijk om hier te verdwalen. De eerste uren loop je bergop maar dan moet je afdalen naar het Akollita Plateau om uiteindelijk weer de rest van de tocht te klimmen. In mei en juni ligt er meestal nog sneeuw op de hoogste punten.

Iets op je hoofd en een zonnebrand crème zijn absoluut noodzakelijk, net zoals 2-3 liter water. Goede trekking schoenen zijn essentieel, samen met 2 paar sokken omdat de grond bedekt is met scherpe stenen en daardoor komen voeten met blaren veelvuldig voor. De benodigde tijd hangt af van je conditie en varieert van 3-6 uur naar de top en 2-4 uur terug. Het beste kun je vroeg in de morgen starten zodat je ruim tijd hebt in geval er iets zou gebeuren en het is natuurlijk minder warm op dat moment.

Vangelis Markakis at the summit of Mt Idi

Het uitzicht vanaf de top is echt magnifiek (als er geen bewolking is); je kunt Iraklion en de Egeische zee in het noorden zien, Lefka Ori in het westen en de vlakte van Messara de Libische zee in het zuiden. Naar het oosten is geen uitzicht omdat hier de top van de Agathias in de weg staat. Als je van plan bent een nacht op de top door te brengen, zul je warme kleren en een goede slaapzak nodig hebben; de nacht temperatuur is laag en als er is een sterke wind staat kan het zelfs ijskoud worden

 


Nederlandse pagina's over Kreta