Rethymnon Oude Stad

Kreta

Oude Stad van Rethymnon

De oude stad RethymnonDe oude stad van Rethymnon is één van de best bewaarde steden uit de Renaissance. Het ligt in het hart van het moderne Rethymnon en combineert oriëntaalse kenmerken uit de Turkse tijd met de Renaissance-stijl van de Venetiaanse architectuur.

Na de Venetiaanse verovering van Kreta in 1204 werd de stad gebouwd volgens de regels van de Venetiaanse architectuur. Van origine waren de ambachtslui Venetiaans, maar later werden ze vervangen door Kretenzer murari, door Venetianen getrainde bouwers.

De plattegrond van Rethymnon laat zien dat er een open verbinding is met zee. De voornaamste Venetiaanse straat, de Ruga Maistra (de huidige Venizelou Avenue) liep langs de kust. Het tegengestelde is een feit in Heraklion en Chania, waar de stad werd afgesloten aan de zeezijde om de stad zo te kunnen verdedigen en de voornaamste straat in rechte hoeken naar de kust loopt.

De particuliere herenhuizen van Rethymnon zijn niet zo indrukwekkend als die in Venetië, voornamelijk vanwege financiële redenen. Bovendien konden de gevestigde tradities van de Kretenzer architectuur niet vermeden worden, waardoor Renaissance invloeden zichtbaar zijn op veel voorgevels.

Bovendien zijn de Griekse kenmerken, in vergelijking met Heraklion en Chania, allesoverheersend in Rethymnon omdat het grootste deel van de adel Grieken waren. Ze werden "Archondoromeoi" genoemd, adellijke "Romeinen", dat wil zeggen inwoners van het Oostelijke Romeinse Imperium.Een Turks huis in de oude stad Rethymnon

De meeste gebouwen met gotische kenmerken zijn tijdens de vernietiging van de stad door Ulu Ali in 1571 verloren gegaan, terwijl Rethymnon bijna in zijn geheel werd herbouwd in de laatste 25 jaar van de 16e eeuw.

Veel voortreffelijke voorbeelden van Turkse architectuur zijn bewaard gebleven, verspreid over de smalle straatjes van de oude stad. Het voornaamste kenmerk is het veelvuldig gebruik van hout. De stijl van bouwen veranderde gedurende de jaren van de Turkse bezetting (1646 - 1898) en de bekleedde steen van de Venetianen werd vervangen door een houten frame dat gevuld werd met puin en modder (bagdati). De muren werden dik gestuukt. De bovenste verdieping kijkt bijna altijd uit over de straat (sahnisi) en is afgewerkt met hout, meestal met kafasoto versieringen.

De Turken maakten volop gebruik van de bestaande openbare en particuliere gebouwen van de Venetianen in Rethymnon. Ze werden eenvoudigweg aangepast aan hun behoeften.

Vandaag de dag is de oude stad van Rethymnon een levend museum van monumenten van de afgelopen eeuwen. Ondanks de door de Tweede Wereldoorlog ontstane schade zijn veel van de Venetiaanse en Turkse monumenten nog in vrij goede staat. Dit komt mede door het feit dat de stad niet getroffen is door grote aardbevingen.

Oude Stad van Rethymnon, in de smalle straatjes van de oude stad

Een wandeling door de smalle straatjes van de oude stad is als een reis terug in de tijd. De route gaat door de oude stad van Rethymon heen en wordt aangegeven op onderstaande kaart. Je kunt op de nummers van de kaart klikken of de gedetaileerde beschrijving van onderstaande route gebruiken.

Plattegrond van de oude stad van Rethymnon rethymnon venetian harbour rethymnon loggia rethymnon Rimondi fountain rethymnon our lady of the angels rethymnon nerantze mosque rethymnon historical folk museum rethymnon saint francis church rethymnon porta guora rethymnon kara musa pasha mosque rethymnon venetian mansions
Een eenvoudige kaart van de oude stad van Rethymnon
 • We beginnen bij de Venetiaanse haven van Rethymnon (1), met de vissersbootjes, de beroemde vuurtoren en de taverna's waar de obers je aanhoudend (soms tot vervelens toe) uitnodigen om je lunch in hun etablissement te gebruiken. De Venetiaanse haven is een ideaal beginpunt voor een tour omdat er net na de haven van de ferrieboten een parkeerplaats is. Het Venetiaanse Fortezza is hier ook vlakbij.
 • We gaan het smalle steegje, vlakbij het midden van de haven in en komen uit bij de Venetiaanse Loggia (2)
 • We lopen rechtdoor via de Paleologou straat totdat we bij de Rimondi Fontijn komen met het Platanos plein aan de rechterkant (3)
 • Na het plein lopen we rechtdoor via de Arabatzoglou straat, een pittoresk steegje van de oude stad Rethymnon, die bij de lokalen bekend staat als makri steno ("lange steeg").Aan het eind van deze straat is de mooie kerk Onze Lieve Vrouwe van de Engelen (4)
 • Na de kerk slaan we linksaf en gaan de Vernardou straat in, waar een stukje verderop het Historisch & Volkskunstmuseum van Rethymnon te vinden is(5)
 • Nog een stukje verder in dezelfde staat is de Nerantze Moskee (6)
 • Via de Ethnikis Andistaseos straat lopen we naar de St Franciscus kerk , gelegen in een kleine steeg (7)
 • Via de Ethnikis Andistaseos straat lopen we naar de Guorapoort, de grote Poort van Rethymnon (8)
 • Hiervandaan kunnen we teruggaan naar de Loggia of linksaf slaan en door de Gerakari straat lopen richting het Platia Heroön (Heldenplein) en het beeld van de Onbekende Soldaat.
 • Neem dan of de Arkadiou straat (links) naar de Loggia, of de kustweg naar links om terug te gaan naar de Venetiaanse haven.
 • Als we door de Arkadiou straat lopen, kunnen we de Kara Musa Pasha Moskee bewonderen aan het begin van de straat (9)
 • In de Arkadiou straat zijn een paar van de mooiste Venetiaanse herenhuizen van Rethymnon (10)
 • Langs de kustweg van Rethymnon is meer dan voldoende gelegenheid om je dorst te lessen met een frisdrankje of een lekkere frappè (een ijskoffie) of je honger te stillen in één van de vele taverna's.

* Het artikel "De oude stad van Rethymnon" is geschreven door Maria Kivernitaki and Yannis Samatas

copyright ExploreCrete.com

advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about De oude stad Rethymnon is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek