Agia Irini kloof

Kreta

Agia Irinikloof in West-Kreta

map of hania, Crete

Kreta is beroemd om haar kloven. De Samariakloof is de bekendste. Elk van Kreta’s vele kloven heeft haar eigen schoonheid en haar eigen karakter. Ten westen van de Samariakloof ligt de kloof van Agia Irini, die niet zo populair is en daarom ook niet zo druk wordt bezocht– des te beter voor diegenen die de kans hebben erdoor te wandelen. Deze kloof ligt ten zuidwesten van Chania en om er te geraken volg je de weg naar Omalos (de ingang van de Samariakloof).

Na 12 km draai je bij het kruispunt rechtsaf, nadat je eerst door het dorp Alikianos gereden bent, en volg je de weg richting Sougia. Dit is een mooie en vruchtbare streek die bulkt van de sinaasappelboomgaarden, waar je in april en mei niet genoeg kan krijgen van het aroma van hun bloesems. Daarna volgt een lange en winderige weg doorheen mooie kleine dorpjes vol kastanjebomen en platanen. Na 38 km bereik je het hoogste punt van deze rit vanwaar je zowel de zuid- als de noordkust kan zien.

Agia Eirini in Sougia, Crete

 

 

 

 

Kort hierna bereik je het dorp Agia Irini en de ingang van de kloof. De duurt in het totaal ongeveer 1 uur en 10 minuten om de ingang van de kloof te bereiken wanneer je van Chania komt. Bij de ingang vind je een grote poster die de belangrijkste plaatsen van de wandeling toont. De kloof is zeven km lang en het duurt ongeveer drie uur om erdoor te wandelen maar het is zeker de moeite waard en lonend.

Zodra je de hoofdweg verlaat en je naar de rivierbedding wandelt, kom je een klein café tegen waar je van een kopje koffie kan genieten in de schaduw van oude olijfbomen. Een aantal meter voorbij het café kom je aan de rivierbedding, waar gewoonlijk water is tot het einde van april en daar vind je ook de eerste mijl(kilometer)-steen. Je zal er zo één zien om de km zodat je altijd een idee hebt waar je bent en hoeveel je er nog voor de boeg hebt.

 

 

 

Je ziet de hoge bergen aan beide kanten van de kloof. De vegetatie is uitzonderlijk rijk en bestaat hoofdzakelijk uit platanen, dennen en cipressen, veel verschillende kruiden in de rotsen links en rechts en aromatische specerijen die in het wild groeien aan de kant van het pad.

Agia Eirini in Sougia, Crete

Het pad gaat bergop en daarna bergaf en na de 2de km bereik je een leuke picknickplaats in de schaduw van platanen waar een bron is met drinkbaar water en de eerste toiletten.

Onder weg naar deze picknickplaats zie je aan de rechterkant gigantische keien. Ze rolden duizenden jaren geleden van de bergen naar benenden en in de lente kan je er stoppen om de prachtige watervallen te bewonderen. De kloof wordt gedurig smaller en breder. Af en toe moet je stoppen om te genieten van het zonlicht dat door de bladeren van de bomen schijnt.

Agia Irini in Sougia, Crete

In het midden van de kloof is er een tweede picknickplaats met fris water en toiletten en hierna is er onderweg nog één bron.
De kloof wordt nu nogal smal en je moet nu over de rivierbedding lopen (keien en rotsen. Hier bereik je ook een punt waar je in de lente je schoenen zal moeten uittrekken en door het water wandelen).
Zodra je het einde van de kloof bereikt, kan je een tijdje uitrusten in een leuk café dat recent geopend werd. De eigenaar bouwde het met veel liefde en zorg en er wordt in elektriciteit voorzien door middel van zonne-energie. Van hieruit loopt een pad langs de droge rivierbedding, die na een tijdje uitkomt op de hoofdweg die naar Sougia leidt.

Agia Eirini in Sougia, Crete

Sougia is een klein dorp aan de zuidkust met enkele huizen en enkele tavernes, waar je kan genieten van een zwempartij in het diepblauwe, kristalheldere water.
Verwacht echter geen zandstrand. Er zijn nogal wat kiezels maar als je er een kuil in graaft, zal je fris water vinden.
Om dit leuke bevredigende gevoel na de prachtige wandeling te vervolledigen, zou het heerlijk zijn om te overnachten en te genieten van het uitstekende eten in de kleine tavernes (bijvoorbeeld “Galini” of “Polyfimos”.
Wanneer de nacht valt, probeer dan wat tijd door te brengen op het strand, verwijderd van alle licht. Je zal ontdekken dat je in staat bent om elke kleine ster aan heldere hemel te observeren.

Sougia, Crete
Sougia op een zeer winderige dag

Voor de wandeling heb je wandelschoenen nodig, iets om te eten (je kan een broodje kopen in het café aan de ingang van de kloof) en een klein flesje water dat je af en toe kan vullen aan de bronnen. Er is dagelijks een bus van Chania naar Sougia om 13.30 u en van Sougia naar Chania om 7 uur ’s morgens.

Door Sevastianna Souki


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Agia Irini kloof is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek