logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Asterousia Gebergte

De Asterousia bergketen bestaat uit verschillende lage bergen en heuvels die lopen vanaf Cape Lithino tot Ierapetra. De hoogste berg is de Kofinas berg (1280 m). Het bestaan van deze bergketen maakt het naderen van Iraklion via de zuidkust tot een soort avontuur; rijden is erg vermoeiend omdat de wegen smal zijn, vele bochten hebben en vaak langs steile bergflanken omhoog gaan. Veel van deze wegen zijn slechts moeilijk begaanbaar. Dit heeft echter ook een positief effect; het grootste deel van deze kust is nog steeds een ongerept gebied zonder de over ontwikkeling die we kennen van de vakantiegebieden aan de noordkust.

Kapetaniana is een kerkdorp hoog in de bergen (800 m). Het is een paradijs voor bergbeklimmers als Luise en Gunar Schuschnigg uit Oostenrijk die hier samen met hun 2 zoons wonen en een prima taak hebben volbracht door het hele klimgebied te voorzien van 10 mm pennen. De rots bestaat uit kalksteen en platte stenen met gaten en hoeken voor technische passages en met overhangen voor atletische klim oefeningen. Het is echter van belang dat je zelf een uitgebreide set pennen en slings mee neemt.

kapetaniana traditional village

Het dorp zelf laat op een zeldzame manier zien hoe de oude Kretenzer dorpjes er vroeger uitzagen. Om er te komen moet je de weg volgen van Aghioi D├Ęka naar Vagionia en Loukia.

Kort bij Kapetaniana ligt de top van de Kofinas berg. Het is een maar een kleine afstand tot de top maar het pad gaat zeer steil omhoog en de grond is erg zacht. Als je last hebt van hoogtevrees, pas dan goed op. Het zicht vanaf de top is echter adembenemend.

view from Mt Kofinas top

Moni Koudouma is een unieke mogelijkheid om een ongerept en afgezonderd deel van Kreta te bezoeken. Je kunt dat doen ofwel vanuit Kapetaniana ofwel vanuit het dorpje Sternes. Vanuit Kapetaniana kun je wandelen (of rijden per betrouwbare 4x4 jeep) naar Agios Ioannis (2 uur). Als je in het dorp komt, vraag dan of men je de weg wilt wijzen naar de Agios Ioannis kerk; gebouwd in een grot, met enkele spectaculaire muur schilderingen.

AgiosIoannis, frescoes

Vanuit het dorp kun je het pad volgen naar het Koudoumas klooster (1uur en 30 min). Dertig minuten voor het klooster vinden we de Agios Antonios grot waarin een kerk gebouwd is; een zaklamp is hier aan te bevelen.

Ag. Antonios, a church built in a cave

Vanuit Koudoumas kun je ofwel dezelfde weg terug gaan ofwel je wandelt over de weg (het is de weg die komt van Sternes) naar de Kofinas berg en Kapetaniana (ongeveer 4-5 uur). Deze weg is aanzienlijk beter dan de oude weg van Kapetaniana naar Agios Ioannis maar je zult er nog steeds een betrouwbare auto hard nodig hebben. Het is een mooie route die door pijnboombossen voert en sterk daalt van 1000 m tot op zee niveau.

Een andere benadering van Moni Koudouma is rijdend vanuit Kapetaniana naar de Kofinas berg en dan de eerste bocht naar rechts nemen. Als je deze weg volgt kun je vervolgens Agios Ioannis te voet bereiken.

Een ander mooie plaats is Psili Ammos; deze wordt beschreven in het naturisme deel van de site.