logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Het Dikti Gebergte

Het Dikti gebergte maakt deel uit van de belangrijkste bergketen in de Lasithi prefectuur. Het bestaat uit de Spathi berg (2148 m.), de Afentis Hristos berg (2141m.) en de Lazaros berg (2085 m.). Het gebergte omringt het Lasithi Plateau, het grootste en mooiste plateau op Kreta.

Lassithi, Kreta

Het is een gebied met geschiedenis. Hier vinden we de Diktaion Antron, een grot waar -volgens de mythologie- Zeus geboren werd. Er is een andere mythe die zegt dat Dias (Zeus) in Idaion Antron op de berg Ida geboren werd. Een derde versie houdt het in het midden en claimt dat Zeus werd geboren in de Diktaion Antron, maar opgroeide in Idaion.

Het Lasithi Plateau is een geschikte plek voor een mooie dagtocht. Als je iets ambitieuzer bent en wilt klimmen naar de top van de Spathi berg, vraag dan in het dropje Agios Georgios naar het pad dat leidt naar het kleine plateau van Limnakaro. De klim duurt 2 uur. In Limnakaro is er een onverhard pad dat uitkomt bij een hut van de Bergbeklimmers Club van Lassithi (30 minuten). Volg dit pad niet, maar probeer het E4 pad te vinden dat omhoog loopt. De grond is niet erg stevig, dus let op. Ga helemaal naar boven naar de top van de berg en loop gedurende de komende 2 uur verder.

De Spathi berg is bovendien een geschikte plek voor rots- (10-15 pitches) en ijsklimmen.

trekking in Lasithi Plateau

mountain Spathi, Dikti mountains, Crete

Mt Spathi in winter

 

 


Nederlandse pagina's over Kreta